Kestävä ja vastuullinen Jamk
Me muutamme maailmaa kestävämmäksi. Teemme sen yhdessä opiskelijoiden, henkilöstön ja yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Ajankohtaista
Uutinen
Vedyn valtatiellä
Suomen vetystrategian tavoitteena on, että Suomi nousee Euroopan johtavaksi korkean jalostusarvon vetytaloudeksi vuoteen 2030 mennessä. Vedyn liikennekäyttöä edistämällä Jyväskylällä on mahdollisuus nousta vetytalouden edelläkävijäksi.
Uutinen
Maatilojen muovit kiertoon -hanke on yksi Euroopan parhaista
Agricultural & Rural Inspiration Awards (ARIA) on EU CAP Networkin järjestämä koko EU:n laajuinen hankekilpailu, joka juhlistaa parhaita EU:n maatalous- ja maaseuturahoitusta saaneita hankkeita eri puolilta Eurooppaa. Jamk Biotalousinstituutin Maatilojen muovit kiertoon (MuKi) -hanke on valittu mukaan yhdeksi Suomen kahdeksasta edustajasta.
Uusimmat artikkelit Jamk Arenassa
Jamkin kestävä tulevaisuus -tiekartta
Jyväskylän ammattikorkeakoulun kestävän tulevaisuuden tiekartta painottuu vähentämään hiilijalanjälkeä ja toisaalta kasvattamaan positiivista kädenjälkeä. Tiekartta antaa suuntaviivat sille, miten kestävää kehitystä ja vastuullisuutta toteutetaan koulutuksessa, TKI-toiminnassa sekä johtamisessa ja henkilöstön osaamisessa.
Hiilijalanjälki lasketaan Jamkissa vuosittain. Seurannan myötä sovitaan myös hiilijalanjäljen vähentämistoimenpiteistä ja luontopositiivisista toimenpiteistä. Hiilijalanjäljen vähentäminen näkyy konkreettisina toimenpiteinä, kuten laajana jätteisen lajitteluna kampuksilla, tai hävikkiruoan kuluttajakohtaisena mittauksena ruokailun yhteydessä kampusravintoloissamme.
Kestävä kehitys on jo osana kaikkia Jamkin AMK-tutkintoja. Vuoteen 2024 mennessä kestävä kehitys on osana kaikkea Jamkin tutkintokoulutusta ja lopulta mukana kaikessa koulutuksessa. Kehitämme myös henkilöstön kestävyys- ja vastuullisuusosaamista.
TKI-toimintaa ohjaamme ja kohdennamme erityisesti kestävyyshaasteisiin. Seuraamme kestävään kehitykseen liittyvien projektien lukumäärää vuosittain. Samalla pyrimme vahvistamaan TKI-toiminnan vaikuttavuutta.
Tiekartta on laadittu yhdessä opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa. Toteutuksessa edistetään Jamkin olemassa olevia sitoumuksia ja huomioidaan opiskelijakunta JAMKOn esityksiä. Tiekartta nojaa Arenen ja ammattikorkeakoulujen yhteiseen Kestävä, vastuullinen ja hiilineutraali ammattikorkeakoulu -ohjelmaan.
Jamk kouluttajana
Koulutamme osaajia, jotka edistävät kestävää kehitystä ja vastuullisuutta työelämässä ja yhteiskunnassa.
Kestävä kehitys koulutuksessamme
Täydennyskoulutus
Brändit ja asiakasymmärrys puhtaan siirtymän viennin edistämisessä
Hakuaika: 1.7.2024 - 25.11.2024
Opiskelumuoto:
Koulutus alkaa: 16.9.2024
Hinta: Maksuton
Projektiopinnot
Toteutamme konkreettisesti visiota uuden sukupolven korkeakoulusta saattamalla opiskelijat monialaiseen yhteistyöhön työelämän tarpeisiin vastaavissa projekteissa.
Future Factory -opinnoissa työskennellään oikeiden työelämän haasteiden parissa. Samalla vahvistetaan opiskelijoiden osaamista, yrityksiä, aluekehitystä ja kilpailukykyä. InnoFlash- ja Työelämäprojekti -opintojaksoilla ratkaistaan vuosittain jopa 140 kehittämishaastetta!
Lue lisää Future Factory -opinnoista ›
Jamk kumppanina - ratkaisuja kestävyyshaasteisiin
Palvelut
Autamme yrityksiä ja muita toimijoita löytämään kestäviä ratkaisuja. Esimerkiksi:
Oikein suunniteltu ja mitoitettu kosteikko poistaa vedestä mm. ravinteita ja kiintoainesta. Vesienpuhdistuksen lisäksi kosteikko lisää luonnon ja maiseman monimuotoisuutta. Kosteikkoa voidaan hyödyntää myös riistakäytössä.
Lue lisää kosteikkosuunnittelusta ›
Ilmastonmuutoksen myötä energiantuotannosta aiheutuvien päästöjen merkitys on voimakkaasti kasvanut. Jamkin Biotalousinstituutissa on tutkittu vuosien ajan pienpolton päästöjä yhdessä alan laitevalmistajien kanssa. Oikeat ja luotettavat päästömittaustulokset ovatkin elintärkeitä kehitettäessä uusia ja vähäpäästöisisä energian tuotantomenetelmiä.
Lue lisää päästömittauspalvelusta ›
Puhtaan veden arvostus nousee tulevaisuudessa entisestään, samoin kuin uusien vesienpuhdistusmenetelmien. Toimivia ratkaisuja haetaan niin Suomeen kuin ulkomaillekin.
Lue lisää vesienpuhdistusmenetelmien tuotekehityksestä ›
Kestävää tutkimus- ja kehitystoimintaa
Tuotamme ratkaisuja kestävyyshaasteisiin, edistämme kestävää kehitystä ja vähennämme ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Kestävä keskisuomalainen maatila / Sustainable farm in Central Finland
Toteutusaika: 1.5.2024 - 31.5.2026
Yksikkö: Teknologia
Rahoitusohjelma: Euroopan maaseuturahasto 2023-2027
Henkilöstön ja opiskelijoiden osallisuus ja hyvinvointi
Kehitämme toimintaamme avoimesti yhdessä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Työyhteisömme kehittämisohjelman nimi on Hyvinvoiva Jamk. Jo se kertoo, että henkilöstön hyvinvointi on meille työnantajana tärkeää. Hyvinvointi on työn tekemisen peruskulmakivi ja se koostuu monista eri osa-alueista, joita haluamme tukea ja kehittää koko Jamk-yhteisön kanssa.
Ajankohtaista opiskelijahyvinvoinnissa
Uutinen
Juuri julkaistu Liikkuen opiskelukykyä -malli kokoaa yhteen liikkumisen keinot ja hyödyt
Uusi Liikkuen opiskelukykyä -malli tekee näkyväksi ja perustelee liikkumista tukevien toimenpiteiden merkitystä oppilaitoksissa. Mallin avulla eri toimijat ja opiskelijat saavat ideaa siitä, miten opiskelukykyä voidaan edistää liikkumisen keinoin.
Uutinen
”Hei, sopiiks tää myös mulle?” – Työkaluja liikkumisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen
Liikkuva opiskelu -toiminnan perusajatuksena on tarjota opiskelijoille yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua toimintaan aktiivisena toimijana ja että toiminta on saavutettavaa erilaisille opiskelijoille.
Uutinen
Toimintamalleja opiskeluarkeen - opas opiskelijoiden hyvinvoinnin ja liikkumisen edistämiseen on julkaistu
Mieli liikkeelle -hankkeen kokoama opas pyrkii vastaamaan oppilaitosten tarpeeseen konkreettisista ja helposti saatavilla olevista toimintamalleista, joilla edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja liikkumista toisella asteella ja korkeakouluissa.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus opinnäytetöissä
Jyväskylän ammattikorkeakoulun AMK- ja YAMK-opinnäytetöitä, joissa käsitellään kestävää kehitystä ja vastuullisuutta.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus julkaisuissa
Jamkin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työ nojaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (SDG 2030) ja ammattikorkeakoulujen ohjelmaan. Työtä koordinoi kestävän kehityksen (KeKe) työryhmä.
Lue lisää Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmasta ›
Kestävän kehityksen globaali toimintaohjelma Agenda2030 ›
Jamkin vuosikertomus 2020: Vastuullisuusraportti ›
Toimimme itse kuten opetamme
Kestävät hankinnat Jamkissa
Kestävillä hankinnoilla tarkoitetaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta vastuullisia hankintoja. Onnistuneiden ja innovatiivisten hankintojen kautta organisaatio voi tehdä pitkäaikaisia arvovalintoja, lisätä aluetalouden ja yritysten elinvoimaa, kasvattaa hyvinvointia sekä torjua ilmastonmuutosta.
Näitä me jo teemme
- Tarkistamme toimittajilta aina tilaajavastuulain mukaiset selvitykset
- Noudatamme lain periaatteita kaikissa hankinnoissa: tasapuolisuus, syrjimättömyys, avoimuus ja suhteellisuus
- Kilpailutamme mahdollisuuksien mukaan kynnysarvon alle jäävät hankinnat, jolloin taataan kaikille toimittajille mahdollisuudet tarjota
- Käytämme työllistymisehtoa sopimuksessa silloin kun se on mahdollista ja järkevää
- Huomioimme elinkaariajattelun: esim. kirjaamme sopimukseen asioita tuotteiden kierrättämisestä elinkaaren lopussa.
- Pohdimme jo markkinavuoropuhelussa tarjoajien kanssa mahdollisuuksia vähentää ko. palvelun tai tuotteen ympäristökuormitusta
- Sopimuksissa on vastuuhenkilö, joka seuraa sopimusta. Näin emme osta turhia asioita ja maksamme siitä mitä tarvitsemme sekä toiminta myös kehittyy sopimuskauden aikana.
Näitä suunnittelemme
- Mahdollisuutta hyödyntää käytettyjä laitteita toiminnassamme yhä enemmän
- Otamme käyttöön Code of conduct -liitteen hankinnoissamme.
Seuraamme hiilijalanjälkeämme
Hyödynnämme Arenen yhteistä hiilijalanjäljen laskentamallia.
Sertifikaatit
Principles of Responsible Management (PRME) – aloite: mukana vuodesta 2011. PRME on YK:n tukema aloite, joka on perustettu alustaksi vastuullisuuskysymysten esiin nostamiseksi liiketalouden korkeakouluissa. Kuuden periaatteen avulla PRME sitouttaa näitä korkeakouluja tarjoamaan tuleville liike-elämän toimijoille taitoja, joita tarvitaan talouden ja kestävän kehityksen tavoitteiden tasapainottamiseen, kiinnittäen samalla huomiota kestävän kehityksen tavoitteisiin ja toimimaan YK:n Agenda 2030:n mukaisesti.
Kestävä kehitys -työryhmä
Kirsi Knuuttila
Marianne Ekonen
Janne Laitinen
Piia Kykkänen
Essi Silvennoinen
Niina Valkama
Tommi Virtanen
Opiskelijaedustaja (JAMKO)
Tuija Paajanen
John Tyron (varajäsen)