AMK-tutkinto

Energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi työn ohessa

Energia- ja ympäristötekniikka, insinööri (AMK), monimuoto

Kehittyvien energiajärjestelmien parissa työskentelevät yritykset tarvitsevat osaajia vastuullisiin ja merkittäviin työtehtäviin. Ilmastonmuutoksen hillitseminen, vihreä siirtymä sekä prosessien ympäristövaikutusten hallinta edellyttävät kuitenkin monipuolista luonnontieteellistä ja teknisten ratkaisujen osaamista. Energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma tarjoaa koulutusta näihin tarpeisiin.

Liity mukaan energia-alan edelläkävijöiden joukkoon, opiskele energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi!

Hae 11.3. alkaen Opintopolku.fi-palvelussa
Aurinko leijailee käden päällä
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
25
Hakuaika
11.03.2025 - 25.03.2025
Tutkinto
Insinööri (AMK)
Koulutusala
Tekniikan ala
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
11.08.2025

Energia- ja ympäristötekniikan asiantuntijaksi

Energia- ja ympäristötekniikan tutkinnon suoritettuasi sinulla on vahva ja monipuolinen luonnontieteellinen osaaminen, prosessi-, energia- sekä sähkö- ja automaatiotekniikasta. Tunnet energiantuotannon ja -jakelun sekä teollisuuden ja kiinteistöjen teknisten prosessien toiminnan. Osaat arvioida, analysoida, suunnitella ja kehittää prosesseja ja monialaisia kokonaisuuksia huomioiden ratkaisujen koko elinkaaren aikaisen energiatehokkuuden.

Valmistuttuasi

  • ymmärrät ja tunnet ilmastopolitiikan sekä energiamarkkinat
  • ymmärrät lämpöopin ja lämmönsiirron fysikaaliset perusteet ja osaat soveltaa niitä teknisissä ratkaisuissa
  • hallitset nykyaikaiset energiantuotantotekniikat ja niiden kehittämisen
  • tunnet energiateknisten prosessien ympäristövaikutukset ja osaat kehittää prosessien hallintaa
  • osaat suunnitella, mitoittaa ja kehittää energiatehokkaita prosesseja ja ratkaisuja kiinteistöissä ja teollisuudessa.

Energia- ja ympäristötekniikan insinööriopinnot suoritettuasi hallitset projektityöskentelyn ja projektien johtamisen perusteet, ja osaat soveltaa niitä energia- ja ympäristöteknisiin ratkaisuihin sekä energiankäyttöön liittyvissä suunnittelu- ja kehittämistehtävissä.

Energia- ja ympäristötekniikan opintojen sisällöt

Energia- ja ympäristötekniikan AMK-tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä ja se koostuu perus-, ammatti- ja vapaasti valittavista opinnoista sekä harjoittelusta ja opinnäytetyöstä. Opinnoissa pääset monipuolisesti perehtymään muun muassa:

  • energiantuotantotekniikoihin
  • uusiutuviin energiaratkaisuihin
  • resurssitehokkuuteen ja kiertotalouteen
  • energiantuotannon, -jakelun ja -käytön tehokkuuteen
  • energiamarkkinoihin
  • ympäristövaikutuksiin ja päästöjen hallintaan
  • prosessi-, sähkö- ja automaatiotekniikkaan.

Valinnaiset opinnot

Kaikille yhteisten opintojen ohella voit suuntautua kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittämiseen tai energiantuotannon osaamisen syventämiseen. Lisäksi voit täydentää opintojasi monialaisella osaamisella.

Energiantuotanto

Syvennyt eri voimalaitostyyppien prosesseihin, niiden ohjaustapoihin, painelaitteiden suunnitteluun sekä palamiseen ja päästöjen hallintaan. Opit myös voimalaitoksen pääsäädöistä, automaatiojärjestelmistä, vaara- ja riskianalyyseistä, kattilasuojasta, TLJ-proseduurista ja FAT- ja SAT-testauksesta.

Kiinteistöjen energiatehokkuus

Syvennyt talotekniikan ratkaisuihin ja niiden mitoitukseen, rakennusautomaatioon sekä kiinteistöjen energiankäyttöön ja -laskentaan.

Monialainen osaaminen

Näiden valinnaisten opintojen lisäksi voit hankkia itsellesi monialaista osaamista esimerkiksi metsäteollisuudesta tai vaikkapa kunnossapidosta.

Työelämälähtöistä oppimista

Työelämälähtöisyys näkyy energia- ja ympäristötekniikan AMK-opinnoissa monin eri tavoin

Opintojesi aikana saat mahdollisuuden tutustua alan työtehtäviin viiden (5) kuukauden mittaisen työharjoittelun aikana. Voit suorittaa harjoittelun joko yhtenä pitkänä jaksona tai jakaa sen kahteen lyhyempään jaksoon.

Opintojen loppuvaiheessa teet opinnäytetyön, jonka laajuus on 15 opintopistettä. Työn teet itsenäisesti alan yritykselle. Opinnäytetyössä pääset soveltamaan hankkimiasi tietoja ja taitoja käytännössä ja osoittamaan, että olet valmis alan asiantuntijatehtäviin.

Energia-alalla toimivat huippuyritykset osallistuvat koulutuksen toteutukseen pitämällä asiantuntijaluentoja, antamalla projektitöiden aiheita ja tarjoamalla tutustumiskäyntejä erilaisiin teknisiin kohteisiin. Pääset siis oppimaan suoraan heiltä, jotka ovat työskennelleet alalla jo pidempään.

Opetuksesta vastaavat korkeasti koulutetut ammattilaiset, joilla on vahva työkokemus energia- ja ympäristötekniikan parissa.

Opintoja joustavasti

Monimuoto-opiskelua on kokoaikaista opiskelua, joka edellyttää noin 40 tunnin työpanosta viikoittain. Opiskelun alussa sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jonka yhteydessä arvioidaan aiemmin hankkimasi osaaminen.

Monimuoto-opetuksessa yhdistyvät verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöskentely, lähiopiskelupäivät Jyväskylässä, työn opinnollistaminen sekä käytännön harjoittelu työelämässä. Opinnoissa käytetään erilaisia opetusmenetelmiä. Työtapoina ovat muun muassa oppimistehtävät, projektityöskentely (aiheet yrityksistä), live- ja verkkoluennot, seminaariesitykset ja muu reaaliaikainen työskentely verkon välityksellä. Lisäksi opiskeluihin sisältyy laboratoriotyöskentelyä, joka toteutetaan pääsääntöisesti Jyväskylässä koulun laboratoriotiloissa.

Opinnot alkavat 3 - 4 päivän mittaisella intensiivisellä lähiopetusjaksolla. Tämän lisäksi lähiopetuspäiviä on koko opiskelun ajan 1 - 2 päivää kuukaudessa, ja ne edellyttävät läsnäoloa Jyväskylässä. Päiviin kuuluvat tyypillisesti ennakkotehtävät. Lisäksi opinnot sisältävät viikoittaisia verkkotapaamisia, jotka edellyttävät läsnäoloa sovittuna aikana. Suurimman osan opiskelustasi voit kuitenkin ajoittaa itsellesi parhaiten sopivaan aikaan vuorokaudessa oman elämäntilanteesi mukaan.

Monimuoto-opiskelu soveltuu sinulle, mikäli sinulla on aiempaa alaan liittyvää osaamista tai haluat enemmän joustoa opintojen suorittamisajankohtaan ja -paikkaan. Tällainen opiskelu edellyttää sinulta itseohjautuvuutta, aktiivista opiskeluotetta sekä halua ottaa vastuuta omasta oppimisestasi.

Uramahdollisuudet

Valmistuttuasi sinulla on monipuoliset työllistymismahdollisuudet energia- ja ympäristötekniikkaa soveltaviin tehtäviin. Voit työskennellä monentyyppisissä yrityksissä, esimerkiksi prosessien suunnitteluun ja kehittämiseen tai tuotekehitykseen liittyvissä tehtävissä. Tyypillisesti tällaisia tehtäviä on prosessi- ja teknologiateollisuuden sekä energiantuotannon, -jakelun ja -myynnin yrityksissä.

Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia myös kiinteistöjen tai teollisuuden energiatehokkuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa sekä tutkimusorganisaatioissa.

Työpaikkojasi voivat olla esimerkiksi insinööri- ja konsulttitoimistot, voimalaitokset, aurinko- tai tuulivoimaratkaisuja tarjoavat yritykset, kaupunkien energiayhtiöt sekä teollisuuslaitokset.
 

Pätevyydet

Energia- ja ympäristötekniikan AMK-tutkinnon suoritettuasi sekä kaksi vuotta työkokemusta kerrytettyäsi olet hankkinut valmiudet, jotka vaaditaan painelaitteiden käytönvalvojalta.

Energia- ja ympäristötekniikan AMK-insinöörinä ja työkokemuksesi kartuttua voit hankkia myös kiinteistöjen energiatodistuksen laatijan sekä energiakatselmoijan pätevyydet.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta kerättyäsi voit hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opintoja voit jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin tai vastaaviin tai ammatilliseen opettajankoulutukseen. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen sinun on luonnollisestikin mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa myös täydennyskoulutusmahdollisuuksia erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.

Jos suoritat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakeutua yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisiin jatko-opintoihin (37 §/558/2009).

Hae!

Ohjeet ja valintaperusteet
Tervetuloa hakemaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa! Hae 11.-25.3.2025 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

Usein kysyttyä hakemisesta

Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK-tutkintoihin. Hakuaika 11. - 25.3.2025 klo 15 saakka.

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Marjukka Nuutinen

Lehtori, Senior Lecturer
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358505547169