uutinen 9.4.2025

MieliLiike – liikkumisen puheeksioton malli mielenterveyden tueksi

MieliLiike on käytännön puheeksi ottamisen malli, joka hyödyntää liikkumista ja liikuntaa mielenterveyden tukemiseksi. Malli kannustaa käyttämään luontoliikuntaa ja luontoympäristöä mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, tukien samalla asiakkaan motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta.

Piirroskuva MieliLiike-mallista.

MieliLiike-mallia voi hyödyntää vapaasti puheeksi oton välineenä erityisesti sellaisissa tilanteissa, jossa mielenterveyttä on mahdollista tukea liikkumisen avulla. 

MieliLiike-malli on kehitetty Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Likesillä. Malli pohjaa tutkittuun tietoon liikkumisen ja luonnon positiivisista vaikutuksista mielenterveydelle sekä motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta tukevaan hyväksymis- ja omistautumisterapiamenetelmään (HOT). Mallin kehittämiseen on osallistunut monialainen tiimi tutkijoita ja ammattilaisia Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, THL:stä, UKK-instituutista, YTHS:ltä, Keski-Suomen hyvinvointialueelta ja Helsingin kaupungin opiskelijahuollosta. MieliLiike-mallia pilotoidaan parhaillaan interventiotutkimuksessa, johon osallistuu korkeakouluopiskelijoita Jyväskylästä. 

Olemme julkaisseet MieliLiike-mallin kuvana, joten se on mahdollista ladata ja printata vaikkapa asiakkaan matkaan mukaan. 

”Mallia voi hyödyntää monenlaisissa asiakaskohtaamisissa, joissa ammattilainen voi tukea tai hoitaa asiakkaan mielenterveyttä liikkumisen avulla. Se toimii myös itsehoidon välineenä, sillä mielenterveydestä huolehtiminen on meidän jokaisen asia”, sanoo johtava asiantuntija Anu Kangasniemi Likesiltä.

Lataa MieliLiike-kuva pdf-tiedostona

Miten MieliLiike-mallia käytetään?

Mallin nostoja ja kysymyksiä kannattaa lähteä purkamaan ensiksi kuulumisten kautta ja tunnistamalla asiakkaan tämänhetkisiä voimavaroja ja vahvuuksia. 

Tunnetilani tänään

  • Mitä kuuluu/Kuinka voit tänään? 
  • Millaisia tunteita tai fiiliksiä tunnistat itselläsi olevan tällä hetkellä?

    - Auta asiakasta tunnistamaan senhetkisiä tunteita, ja hyväksymään ne osana tätä hetkeä. Tunteiden välttäminen ja kontrollointi usein vain lisäävät tunteiden olemassaoloa ja voimakkuutta.
    - Pyydä asiakasta nimeämään jokin tunne ja havainnoimaan, tuntuuko tunne jossain kohtaa kehoa. Esimerkiksi lempeä käden kosketus voi rauhoittaa tunteen voimakkuutta. 

Voimavarat ja vahvuudet

  • Millaiset asiat, voimavarat tai vahvuudet auttavat jaksamaan tällä hetkellä?

    - Auta asiakasta huomaamaan myös niitä asioita, jotka tuottavat iloa ja voimavaroja. Usein mieli juuttuu ikäviin asioihin tai tunteisiin. 
    - Voit myös kysyä, millaisista asioista asiakas on nauttinut aiemmin.

Lisäksi voidaan pohtia asiakkaan kanssa vapaassa järjestyksessä seuraavia kysymyksiä ja tukea käyttäytymisen muutosta luontoliikkumisen avulla

  • Mikä on minulle tärkeää (juuri) nyt? 

    - Auta asiakasta tunnistamaan hänelle itselleen merkityksellisiä asioita ja arvoja. 
    - Tue asiakkaan arvojen mukaisia valintoja ja tekoja.

  • Miten koen itseni luonnossa?

    - Pyydä asiakasta pohtimaan, miltä luonnossa oleminen/liikkuminen tuntuu. Usein luonto voi rauhoittaa mieltä ja kehoa.

  • Mitä tai millaista liikettä kehoni tarvitsee? 

    - Vahvista asiakasta kuuntelemaan oman kehon tarpeita ja valitsemaan itselle sopivaa liikettä. Keho tarvitsee liikkeen ja liikkumisen lisäksi myös rauhoittavia tekoja.

  • Mitä voin kokeilla tänään?

    - Kysy asiakkaalta, mikä olisi pieni teko, joka edistäisi hänen omaa hyvinvointiaan. 
    - Muistuta lempeästi, että estävät ajatukset ja tunteet ovat vain ajatuksia ja tunteita. Pieniä hyvinvointia edistäviä tekoja on mahdollista tehdä esteiden kanssa tai niistä huolimatta.

 

Lisätietoja

Anu Kangasniemi

Johtava asiantuntija, Chief Specialist
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358406847006