Hakuohjeet syksyn yhteishakuun

Tutustu AMK- ja YAMK-tutkintojen valintaperusteisiin ja hakuohjeisiin. Hakuaika syksyn yhteishaussa on 28.8. - 11.9.2024 klo 15 saakka.

Ryhmä opiskelijoita luennolla

Hakemus

Hakuaikana pääset hakulomakkeelle Opintopolun etusivulta tai jokaisesta koulutuksesta klikkaamalla Täytä hakulomake –painiketta.

Voit hakea samalla yhteishaun hakulomakkeella kuuteen eri koulutukseen. Syksyn yhteishaussa sinun tulee laittaa hakutoiveesi mieluisuusjärjestykseen, ja opiskelupaikoista tarjotaan ylintä mahdollista, johon pisteesi riittävät (ja alemmat hakutoiveet mitätöityvät).

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostiisi siitä vahvistusviestin. Viesti sisältää linkin hakemukselle.

Voit hakuaikana muokata jo lähettämääsi hakemusta sähköpostitse saamasi linkin tai Oma Opintopolku -palvelun kautta. Mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen, yksittäisten hakutoiveiden poistaminen tai lisääminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen. 

Voit ottaa vain yhden korkeakoulupaikan vastaan, jossa opinnot alkavat kevätlukukaudella 2025.

Hakijan terveydentila sosiaali- ja terveysalalle haettaessa

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykeneviä opiskeluun liittyviin tehtäviin ja harjoitteluun. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät riittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Alimmat pisterajat aiemmissa hauissa AMK-tutkintoihin

AMK-tutkinnot

Huomaathan, että kyseiset pisterajat koskevat ainoastaan Jamkin tutkinto-ohjelmia. Nykymuotoinen todistusvalinta on ollut käytössä keväästä 2020 ja valtakunnallinen AMK-valintakoe syksystä 2019. Aiempien hakujen valintakokeita ei julkaista. Pisterajat vaihtelevat vuosittain hakijajoukon ollessa eritasoista. Näiden pisterajojen jälkeen on voitu vielä hyväksyä opiskelijoita varasijoilta.

Alimmat pisterajat syksyn 2022 yhteishaussa

Alimmat pisterajat kevään 2022 toisessa yhteishaussa

Alimmat pisterajat syksyn 2021 yhteishaussa

Alimmat pisterajat kevään 2021 toisessa yhteishaussa

Alimmat pisterajat syksyn 2020 yhteishaussa

Alimmat pisterajat kevään 2020 toisessa yhteishaussa

Ennakkotehtävät

Muistathan palauttaa Tekniikan ylempi AMK, rakennustekniikka -koulutuksen ennakkotehtävän määräaikaan 18.9.2024 klo 15 mennessä Opintopolun hakemuksellesi!

Valintatapa: Tekniikan ylempi AMK, rakennustekniikka

Tutkinto-ohjelmassa ei ole valintakoetta vaan valintamenettely koostuu kolmen osa-alueen tuottamien yhteispisteiden perusteella:

  1. ennakkotehtävä
  2. rakennusalan työkokemus
  3. opinnäytetyön arvosana

Ennakkotehtävästä on saatava väh. 20p./50p. jotta voi tulla valituksi. Ennakkotehtävä palautetaan Opintopolun hakulomakkeelle 18.9.2024 klo 15:00 mennessä.

Rakennusalan työkokemuksesta voi saada enintään 30 pistettä. Pisteitä saa hakukelpoisuuteen vaadittavan kahden vuoden työkokemuksen ylimenevästä osasta. Kahta ensimmäistä hakukelpoisuuden antavaa työkokemusvuotta ei siis pisteytetä. Pisteitä lasketaan kokonaisista kuukausista.

2 kk työkokemusta = 1,5 pistettä,

pisteitä saa enintään 40 kuukaudesta = 30 pistettä, 

eli 64 kk rakennusalan työkokemusta antaa haussa hakukelpoisuuden ja täydet 30 pistettä.

Opinnäytetyön pisteytys:

5 / 3 / 10 / L/E / et = 20 pistettä

4 / - /  9 / M / -   = 15 pistettä

3 / 2 / 8 / C / ht   = 10 pistettä

Ennakkotehtävän ohjeet

  • Ennakkotehtävään on merkittävä hakijan nimi, hakemusnumero ja syntymäaika.
  • Ennakkotehtävä kirjoitetaan tekstinkäsittelyohjelmalla, pituus yhteensä enintään 4 sivua (fontti 12 pt, riviväli 1,5).
  • Ennakkotehtävästä voi saada haussa enintään 50 pistettä.
  • Ennakkotehtävän hyväksytty suorittaminen edellyttää vähintään 20 pistettä.

Ennakkotehtävä osa 1: Henkilökohtainen kehittyminen


a) Miksi haluat suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon?


b) Mitä osaamista ja valmiuksia sinulla on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamista ajatellen?


Ennakkotehtävä osa 2: Kehitystehtävän alustava kuvaus


Tutkintoon kuuluvan opinnäytetyön eli työelämän kehittämistehtävän laajuus on 30 op, joka vastaa n. 800 työtuntia. Opinnäytetyöt ovat työelämälähtöisiä tutkimus- ja kehittämistöitä, jotka tuottavat uutta soveltavaa tietoa. Opinnäytetyön avulla tuotetaan kohdeorganisaatiota kehittäviä tutkimuksellisia ratkaisuja, uudistetaan työelämän käytäntöjä sekä syvennetään opinnäytetyön tekijänasiantuntijuutta. Opinnäytetyön kohdeorganisaatio on esimerkiksi oma työpaikka, tilaajayhteisö, muu toimeksiantaja tai tutkimus- ja kehittämishanke.

Esittele ennakkotehtävänä kehittämis- ja tutkimusaihe, joka on tärkeä oman kehittymisesi ja kohdeorganisaation kannalta. Aiheen tulee liittyä tekniikan (ylempi AMK), rakennustekniikka tutkinto-ohjelman sisältöön ja osaamistavoitteisiin.


Suunnitelman tulee sisältää vähintään aiheen ja mahdollisen toimeksiantajan kuvaukset, perustelut aihevalinnalle, alustava toteuttamissuunnitelma ja aikataulu. (Huom! Lopullinen opinnäytetyö voi käsitellä muuta aihetta kuin haun ennakkotehtävä).


Ennakkotehtävää käytetään tutkinto-ohjelman valinnoissa. Huomaa, että ennakkotehtävä on näkyvissä kaikille hakemusta käsitteleville virkailijoille, joten älä kirjoita tekstiin muiden ihmisten nimiä, terveys- tai perheasioita tai muitakaan luottamuksellisia tietoja.
 

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. pisteet
  2. hakutoivejärjestys

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, kaikki tasasijalla olevat hakijat valitaan.

Hakukelpoisuus AMK-tutkintoihin

Listaus hakukelpoisuuden antavista tutkinnoista AMK-tutkintoihin. Alta löydät tiedot myös mahdollisista koulutodistusliitteiden toimituksista. Sivulta alempaa (kohta 3. Miten opiskelijat valitaan?) voit lukea rakennusmestari (AMK) -koulutuksen työkokemuksesta saatavista pisteistä ja tarvittavista liitteistä.

A. Lukion oppimäärä tai lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto

Suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat saadaan ammattikorkeakouluille suoraan ylioppilastutkintorekisteristä. Poikkeuksena ovat ennen vuotta 1990 ylioppilastutkinnon suorittaneet, joiden on liitettävä kopio/kuva ylioppilastutkinnosta. 

Voit hakea myös pelkällä lukion päättötodistuksella (lukion oppimäärä suoritettu), joka ei ole mukana todistusvalinnassa. Liitä kopio/kuva lukion päättötodistuksesta hakemuksellesi.

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun hakemukselle:
Yhteishaku Määräaika
Kevään 1. yhteishaku (englanninkieliset koulutukset) 29.1.2025 klo 15
Kevään 2. yhteishaku (suomenkieliset koulutukset) 1.4.2025 klo 15
Syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Hakukautena pelkän lukion päättötodistuksen saavat liittävät lukion päättötodistuksen hakemukselleen kevään 2025 yhteishauissa 10.7.2025 klo 15 ja syksyn 2024 yhteishaussa 31.12.2024 klo 15 mennessä.

Syksyn yhteishaussa voivat hakea myös syyslukukautena valmistuvat abit, mutta he eivät ole mukana saman syksyn todistusvalinnassa. Syksyllä tehdyt yo-arvosanojen korotukset eivät ole mukana syksyn todistusvalinnassa.

Kevään yhteishaun todistusvalinnassa ovat mukana myös keväällä valmistuvat abit.

B. Kansainväliset ylioppilastutkinnot IB, EB, RP, DIA

Liitä kopio/kuva European Baccalaureate (EB) -tutkinnon, International Baccalaureate (IB) -tutkinnon, Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinnon tai Reifeprüfung (RP) -tutkinnon tutkintotodistuksestasi (Diploma) hakemuksellesi. Suomessa suoritetusta RP/DIA-tutkinnosta toimitetaan myös vastaavuustodistus.

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun sähköiselle hakulomakkeelle ovat:

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 29.1.2025 klo 15
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 1.4.2025 klo 15.
  • DIA-tutkinto: 30.4.2025
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa.

Hakukautena valmistuvat

IB/EB-tutkinnot:

Jos valmistut hakukeväänä/-syksynä, liitä IB/EB lukion ennakoivat arvosanasi (predicted grades tai vastaava) hakemuksellesi

  • 1.4.2025 klo 15 (kevään haut),
  • 18.9.2024 klo 15 (syksyn haku) mennessä.

DIA-tutkinnot:

Jos valmistut hakukeväänä, liitä DIA-tutkinnon lopulliset arvosanat (sekä DIA-tutkinnon vastaavuustodistus) hakemuksellesi

  • 30.4.2025 klo 15 (kevään haut)

Hakukautena IB-, EB-, DIA-tutkintoon valmistuvat liittävät lopullisen tutkintotodistuksen kopion hakemuksellensa (IB: transcript of grades)

  • 10.7.2025 klo 15 (kevään haut),
  • 31.12.2024 klo 15 (syksyn haku) mennessä.

Syksyn yhteishaussa voivat hakea myös syyslukukautena valmistuvat abit, mutta he eivät ole mukava todistusvalinnassa.

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa.

C. Ammatillinen perustutkinto

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen ammattikorkeakoulun hakukelpoisuuden. Mahdollisessa todistusvalinnassa ovat mukana 1.8.2015 jälkeen valmistuneet ammatilliset perustutkinnot, joita ei ole suoritettu kokonaan näyttöinä.

  • Ennen 2018 valmistuneista ammatillisista perustutkinnoista tulee liittää tutkintotodistuksen kopio/kuva hakemukselle.
  • Mikäli olet valmistunut 1.8.2015 – 31.12.2016 välisenä aikana ammatilliseen perustutkintoon (joka ei ole kokonaan suoritettu näyttönä), ilmoita yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotettu keskiarvo.
  • Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-palvelussa olevien tietojen pohjalta. Mikäli havaitset puutteita vuoden 2017 tai sitä uudemman ammatillisen tutkintosi tiedoissa, olethan yhteydessä suoraan tutkintotodistuksesi myöntäneeseen oppilaitokseen.
  • Hakuvuonna valmistuvista hakijoista todistusvalinnassa mukana ovat hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palveluun 13.5.2025 (kevään haut) / 9.10.2024 (syksyn haku) mennessä. Arvosanakorotukset jotka on suoritettu 1.7.2023 alkaen ja jotka saadaan suoraan KOSKI-tietovarannosta otetaan huomioon todistusvalinnassa. 
  • Jos valmistut hakusyksynä/-keväänä, tutkinnon tulee olla valmis viimeistään 10.7.2025 (kevään haut) / 31.12.2024 (syksyn haku), jotta voit olla hakukelpoinen
  • Ahvenanmaalla suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta tulee liittää kopio hakemukselle.
Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun hakemukselle:
Yhteishaku Määräaika
Kevään 1. yhteishaku (englanninkieliset koulutukset) 29.1.2025 klo 15
Kevään 2. yhteishaku (suomenkieliset koulutukset) 1.4.2025 klo 15
Syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa. Alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa niiltä hakijoilta, joiden tiedot eivät tule suoraan Koski-palvelusta. Valinta on ehdollinen kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

D. Muut ammatilliset tutkinnot

  • kokonaan näyttönä suoritettu ammatillinen perustutkinto
  • koulu-, opisto- tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
  • ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto

Ammatillinen perustutkinto, joka on suoritettu kokonaan näyttönä, ei sisällä yhteisiä tutkinnon osia (viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen), jonka vuoksi ne eivät ole suorassa todistusvalinnassa mukana.

Yllä olevista tutkinnoista valmistuneet eivät ole suorassa todistusvalinnassa mukana, mutta heidän on liitettävä tutkintotodistuksen kopio hakemukselleen. Vuonna 2018 ja sen jälkeen valmistuvien tiedot saadaan suoraan oppilaitoksilta. Jos valmistut hakusyksynä/-keväänä, tutkinnon tulee olla valmis viimeistään 10.7.2025 (kevään haut) / 31.12.2024 (syksyn haku).

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun hakemukselle:
Yhteishaku Määräaika
Kevään 1. yhteishaku (englanninkieliset koulutukset) 29.1.2025 klo 15
Kevään 2. yhteishaku (suomenkieliset koulutukset) 1.4.2025 klo 15
Syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15

Varaudu esittämään alkuperäiset tutkintotodistukset pyydettäessä opintojen alkaessa. Alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa niiltä hakijoilta, joiden tiedot eivät tule suoraan Koski-palvelusta. Valinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

E. Kaksois- tai kolmoistutkinto

Mikäli olet suorittanut kaksoistutkinnon (ylioppilastutkinto ja ammatillinen perustutkinto) tai kolmoistutkinnon (koko lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto sekä ammatillinen perustutkinto), olet hakukelpoinen ja mukana kummassakin todistusvalintatavassa yllä olevien ehtojen (kohdat A ja C) mukaisesti.

F. Ulkomailla suoritettu tutkinto

Jos sinulla on ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin, sinun tulee liittää lopullisen tutkintotodistuksen tai hakukautena valmistuvien väliaikaisen todistuksen/opintokortin kopio/kuva hakemuksellesi. 

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun sähköiselle hakulomakkeelle ovat

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 29.1.2025 klo 15
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 1.4.2025 klo 15
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15.

Hakusyksynä/-keväänä valmistuvat liittävät kopion lopullisesta tutkintotodistuksesta viimeistään

  • kevään yhteishaut: 10.7.2025 klo 15,
  • syksyn yhteishaku: 31.12.2024 klo 15 mennessä.

Jos todistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen/valintaopintojakson perusteella. Huomaa, että valintakokeet/valintaopintojaksot pidetään ennen kuin olemme tarkistaneet hakukelpoisuutesi. On mahdollista osallistua valintakokeisiin/valintaopintojaksoille, vaikka et olisikaan hakukelpoinen. Alkuperäiset dokumentit tarkistetaan opintojen alkaessa. Valinta on ehdollinen kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut lopullisen tutkintotodistuksen.

Pakolaiset/turvapaikanhakijat

Jos hakija on Suomessa turvapaikanhakija, pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin, tulee hänen täyttää taustaselvityslomake. Lomakkeen voi pyytää hakijapalveluista. Hakukohteen korkeakoulu ratkaisee hakijalta pyytämänsä selvityksen perusteella, onko selvitys aikaisemmasta tutkinnosta riittävä.

Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksen ilmaiseva viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä sekä taustaselvityslomake kaikkien hakukohteiden ammattikorkeakoulujen hakijapalveluihin seuraavasti

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 29.1.2025 klo 15,
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 1.4.2025 klo 15,
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15 mennessä.

G. Alempi tai ylempi korkeakoulututkinto

Yleisen AMK-hakukelpoisuuden voit saada myös, mikäli olet suorittanut alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon.

  • Ulkomailla suoritetuista korkeakoulututkinnoista ja ennen 2003 valmistuneista suomalaisista korkeakoulututkinnoista tulee liittää tutkintotodistuksen kopio/kuva hakemukselle.
  • Hakuajan jälkeen valmistuvien tulee liittää viimeistään viikko hakuajan jälkeen opintokortti tai oppilaitoksen lausunto valmistumisesta ja lopullinen tutkintotodistus myöhemmin hakemukselle.
  • Jos todistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Määräpäivät liitteiden toimituksille Opintopolun sähköiselle hakulomakkeelle:

Jo valmistuneiden lopullinen tutkintotodistus / hakuajan jälkeen valmistuvien opintokortti siihen mennessä suoritetuista opinnoista tai/ja oppilaitoksen lausunto valmistumisesta:

  • kevään 1. yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 29.1.2025 klo 15
  • kevään 2. yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin 1.4.2025 klo 15
  • syksyn yhteishaku 18.9.2024 klo 15.

Hakuajan jälkeen valmistuvien lopullinen tutkintotodistus:

  • kevään hauissa 31.7.2025 klo 15,
  • syksyn haussa 31.12.2024 klo 15 mennessä.

H. Harkinnanvarainen valinta

Harkinnanvarainen valinta on käytössä ainoastaan Jamkin englanninkielisissä AMK-tutkinnoissa. Eli jos sinulla ei ole mitään hakukelpoisuuden antavaa tutkintoa (esim. lukion oppimäärä, ammatillinen tutkinto), voit hakea kevään ensimmäisessä yhteishaussa harkinnanvaraisesti Jamkin englanninkielisiin AMK-tutkintoihin. Sinun tulee ottaa yhteys hakijapalveluihin hakuaikana, jos haet harkinnanvaraisena. Koulutuspäällikkö päättää hakijan hakemuksen tietojen perusteella, täyttyvätkö hakijalla edellytykset opiskeluun.

Hakukelpoisuus YAMK-tutkintoihin

Hakukelpoisuuden YAMK-tutkintoon antaa soveltuva ammattikorkeakoulututkinto / muu soveltuva korkeakoulututkinto ja tämän jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden (24 kk) työkokemus asianomaiselta alalta. Katso tarkemmat vaatimukset alta kyseisen tutkinto-ohjelman kohdalta.

Haussa käytettävän tutkinnon tulee olla valmis 28.11.2024 mennessä. Työkokemusta voi laskea 31.12.2024 saakka.

Hakukelpoisuus: Insinööri (ylempi AMK), elinkaaren hallinta

  • Pohjakoulutusvaatimuksena insinööri (AMK), Bachelor of Engineering tai ammatillisen korkea-asteen insinööritutkinto.
  • Jos hakijalla on muu kuin yllä mainittu korkeakoulututkinto, tutkinto käsitellään tulkinnanvaraisena tapauskohtaisesti.
  • Työkokemukseksi (väh. 24 kk) hyväksytään tekniikan tai logistiikan alan työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Hakukelpoisuus: Insinööri (ylempi AMK), kestävä energia

  • Pohjakoulutusvaatimuksena insinööri (AMK), Bachelor of Engineering tai ammatillisen korkea-asteen insinööritutkinto
  • Jos hakijalla on muu soveltuva korkeakoulututkinto, hakijan hakukelpoisuus käsitellään tulkinnanvaraisena tapauskohtaisesti.
  • Työkokemukseksi (väh. 24 kk) hyväksytään tekniikan alan työkokemus tai muu soveltuva energia-alan työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Hakukelpoisuus: Tekniikan ylempi AMK, rakennustekniikka

  • Insinööri (ylempi AMK): pohjakoulutusvaatimuksena Insinööri (AMK), rakennustekniikka tai talotekniikka (LVI) (240 op) tai ammatillisen korkea-asteen insinööritutkinto rakennustekniikasta.
  • Rakennusmestari (ylempi AMK): pohjakoulutusvaatimuksena Rakennusmestari (AMK)
  • Työkokemukseksi (väh. 24 kk) hyväksytään rakennusalan työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.
  • Jos rakennusalan työkokemusta on enemmän kuin vaadittava 2 vuotta, ylimenevä työkokemus pisteytetään
    • 2kk = 1,5 pistettä
    • 40kk = max. 30 pistettä.

Hakukelpoisuus: Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, terveyden edistäminen

  • Pohjakoulutusvaatimuksena sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinto tai sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Tai soveltuva yliopistotutkinto, joka käsitellään tulkinnanvaraisina tapauskohtaisesti.
  • Työkokemusvaatimus (väh. 24 kk): Sosiaali- ja terveysalan työkokemus tutkinnon valmistumisen jälkeen.

Työkokemus ja -todistukset sekä hakemuksen liitteet

Pohjakoulutuksen lisäksi vaaditaan vähintään 2 vuoden (24 kk) työkokemusta alalta korkeakoulututkinnon valmistumisen jälkeen. Työkokemus voidaan laskea siis vasta korkeakoulututkinnon valmistumispäivämäärästä alkaen. Työkokemusta voi laskea syksyn yhteishaussa 31.12.2024 saakka. 

Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Jamk hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen hankitun työkokemuksen.

  • Osa-aikatyö muunnetaan kokoaikaiseksi siten, että 150 tuntia tai 20 täysimittaista työpäivää (vähintään 7 tuntia päivää kohti) vastaa yhtä kuukautta. 
  • Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu.
  • Varusmiespalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
  • Äitiys- ja vanhempainvapaa hyväksytään työkokemukseksi silloin, kun se on osa työsuhdetta.

Työtodistukset

Kaikesta työkokemuksesta tulee toimittaa työtodistukset tai työsuhteen jatkuessa väliaikainen työtodistus. Huomaathan, että työtodistuksessa tulee olla seuraavat tiedot:

  • ammattinimike (ja mikäli mahdollista, kuvaus työtehtävistä)
  • työskentelyaika (aloitus- ja lopetuspäivämäärät, tai ajantasainen tieto työsuhteen jatkumisesta väliaikaisessa työtodistuksessa)
  • työnantajan allekirjoitus (ja mikäli mahdollista, työnantajan leima)
  • osa-aikatyön kohdalla työtunnit

Huomaathan, että työsopimus ei ole riittävä dokumentti todentamaan työkokemusta.

Jos todistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima. 

Hakemuksen liitteet

Liitä seuraavat dokumentit Opintopolun hakemukselle viimeistään 18.9.2024 klo 15.00 mennessä (esimerkiksi pdf-muodossa):

  • Kopiot haussa käytettävästä alkuperäisestä tutkintotodistuksesta (korkeakoulu- tai opisto/ammatillisen korkea-asteen tutkinto)
  • Kopiot työtodistuksista, ks. vaadittavat tiedot kohdasta Työtodistukset (vähintään 2 vuotta alalta haussa käytettävän tutkinnon valmistumisen jälkeen)
  • Mikäli tutkintosi tai työkokemuksesi on joltain muulta kuin haettavaan tutkintoon soveltuvalta alalta, liitä hakemukselle myös haussa käytettävän tutkinnon opintosuoritusote sekä CV.
  • Mikäli todistukset ovat jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, liitä hakemukselle myös auktorisoidut käännökset jollain em. kielistä. Käännöksissä tulee olla auktorisoidun kääntäjän allekirjoitus ja leima.

Huomaathan, että Jamk tarkistaa tutkinto- ja työtodistukset sekä mahdolliset muut todistukset opiskelijaksi valituilta ja valinta on ehdollinen, kunnes valinnan perusteena olleet todistukset ovat tarkistettu.  Opiskelupaikka voidaan perua, jos tutkinto- ja/tai työtodistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja ja ei oikein tiedoin olisi oikeutettu saamaansa opiskelupaikkaan.  Hakemukselle toimitettujen liitteiden lisäksi Jamk tarkastaa valituksi tulleen alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa, jos tietojasi ei saada sähköisesti.

AMK-tutkintojen valinnat

Valintatavat, opiskelupaikkojen jakautuminen ja ensikertalaisuus

Alla on kerrottu kuinka opiskelupaikat jakautuvat Jamkissa eri valintajonojen kesken eli kuinka paljon kustakin jonosta valitaan.

Tutkinto-ohjelma Ylioppilastutkinnon todistusvalinta Ammatillinen perustutkinnon todistusvalinta AMK-valintakoe Muu valintatapa / Lisätietoja
Sairaanhoitaja (AMK), Kätilö (AMK), Toimintaterapeutti (AMK) ja Fysioterapeutti (AMK) 36%, joista ensikertalaisille 80% 15%, joista ensikertalaisille 80% 49%, joista ensikertalaisille 75% -
Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus 40%, joista ensikertalaisille 80% 10%, joista ensikertalaisille 80% 50%, joista ensikertalaisille 75% -
Restonomi (AMK), palveluliiketoiminta, monimuotototeutus 20%, joista ensikertalaisille 75% 50%, joista ensikertalaisille 75% 30%, joista ensikertalaisille 75%
 
-
Insinööri (AMK), logistiikka, monimuotototeutus - - - Valintaopintojakso 100%, joista ensikertalaisille 75%
Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka, monimuotototeutus - - - Valintaopintojakso 100%, joista ensikertalaisille 75%
Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus - - - Valintaopintojakso ja rakennusalan työkokemus 100%, joista ensikertalaisille 40%

 

Ensikertalaisille varattavat opiskelupaikat

Ensikertalainen on hakija, joka

  • ei ole hakuajan päättymispäivään mennessä suorittanut korkeakoulututkintoa Suomessa
  • ei ole vastaanottanut korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen

Jos siis olet jo suorittanut suomalaisen korkeakoulututkinnon tai olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta, et ole ensikertalainen.

Ne paikat, joita ei ole varattu ensikertalaisille, täytetään valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä ei-ensikertalaisten ja ensikertalaisten hakijoiden joukosta. Jos ensikertalaisia ei ole riittävästi, täytetään ensikertalaisille varatut aloituspaikat muilla hakijoilla.

Todistusvalinta

Ylioppilastutkinnossa pisteitä saa äidinkielestä, matematiikasta, vieraasta/toisesta kotimaisesta kielestä sekä kahdesta parhaasta pisteitä tuottavasta aineesta reaaliaineet/vieras kieli. Syksyllä valmistuvat abiturientit eivät ole mukana saman syksyn todistusvalinnassa. 

Ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnassa ovat mukana 1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet. Kokonaan näyttönä suoritetut ammatilliset perustutkinnot eivät ole mukana todistusvalinnassa. Ammatillisessa perustutkinnossa pisteitä saa painotetusta keskiarvosta sekä kolmesta tutkinnon yhteisten osien arvosanasta.

Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Valtakunnallinen AMK-valintakoe 28.10. - 30.10.2024

Suomenkielisten AMK-tutkintojen valinnoissa käytetään AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe.

  • Huomaa poikkeuksena sähkö- ja automaatiotekniikan monimuotototeutus, logistiikan monimuotototeutus sekä rakennusmestarin monimuotototeutus, joissa on omat valintaopintojaksot.

AMK-valintakoe järjestetään valtakunnallisesti 28.10. - 30.10.2024 välisenä aikana. 

  1. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
  2. Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

    Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen.

  3. Ota valintakokeeseen mukaan:
    - tunniste
    - voimassa oleva virallinen kuvallinen henkilöllisyystodistus
    - kannettava tietokone ja virtajohto
    - halutessasi langallinen hiiri (langattomia laitteita ei voi tuoda valintakoetilaan)
    - kynä
  4. Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita.

Sähkö- ja automaatiotekniikan valintaopintojakso

Jamkin sähkö- ja automaatiotekniikan monimuotototeuksen valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella. Muista myös hakea yhteishaussa Opintopolussa hakuaikana!

Opintojakso on Jamkin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK)-tutkintoon kuuluva 5 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso (Sähkötekniikan perusteet). Opintojakson tentti suoritetaan Jamkin kampuksella. Hakijoiden henkilöllisyys tarkistetaan tentin yhteydessä. 

  • Syksyn yhteishaussa Opintopolussa kyseiseen tutkinto-ohjelmaan hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa 19.9.2024.
  • Opintojakson tentti on 7.11.2024 Jamkin pääkampuksella. 
  • Opintojakso päättyy 7.11.2024 klo 23.55.
  • Hakijan on saatava opintojaksosta yhteensä väh. 30/60 pistettä (tentti max 30 p. ja tehtävät max. 30 p.) ja osallistuttava tenttiin voidakseen tulla valituksi. Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK)-tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

Logistiikan ja Rakennusmestarin valintaopintojakso

Jamkin logistiikan monimuotototeuksen sekä Rakennusmestari (AMK) -koulutuksen valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella. Muista myös hakea yhteishaussa Opintopolussa hakuaikana!

Opintojakso on 3 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso (matematiikan valmentavat opinnot). Opintojakson tentti suoritetaan Jamkin kampuksella. Hakijoiden henkilöllisyys tarkistetaan tentin yhteydessä. 

Huomaathan pienet aikatauluerot riippuen siitä kumpaan tutkinto-ohjelmaan olet hakenut. Ohjelmat tekevät valintakoeyhteystyötä, joten jos haet molempiin tutkinto-ohjelmiin, suoritat valintaopintojakson vain kerran. Osallistut sen tutkinto-ohjelman mukaisesti valintaopintojaksolle, jonka olet yhteishaussa asettanut ylemmäksi toiveeksi.

Insinööri (AMK), logistiikka

  • Syksyn yhteishaussa Opintopolussa kyseisiin tutkinto-ohjelmiin hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa ke 25.9.2024.
  • Opintojakso päättyy ma 4.11.2024 klo 23.59.
  • Opintojakson tentti on ti 5.11.2024 klo 16:30-18:00 Jamkin pääkampuksella. Tentissä on oltava oma kannettava tietokone mukana!
  • Hakijan on saatava opintojaksosta yhteensä väh. 50/100 pistettä (läpäisytestit 36 pistettä ja loppukoe 64 pistettä). Kaikki valintaopintojakson osiot tulee suorittaa hyväksytysti, jotta hakija voi tulla valituksi. Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.

Rakennusmestari (AMK)

  • Syksyn yhteishaussa Opintopolussa kyseisiin tutkinto-ohjelmiin hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa ke 25.9.2024.
  • Opintojakso päättyy ti 5.11.2024 klo 23.59.
  • Opintojakson tentti on ke 6.11.2024 klo 16:30-18:00 Jamkin pääkampuksella. Tentissä on oltava oma kannettava tietokone mukana (tarvittaessa koneen voi lainata). 
  • Hakijan on saatava opintojaksosta yhteensä väh. 50/100 pistettä (läpäisytestit 36 pistettä ja loppukoe 64 pistettä). Kaikki valintaopintojakson osiot tulee suorittaa hyväksytysti, jotta hakija voi tulla valituksi. Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä AMK-tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

Rakennusmestari (AMK)-koulutuksen työkokemus ja -todistukset

Rakennusmestari (AMK)-monimuotototeutuksessa valintaopintojakson lisäksi opiskelijavalinnassa huomioidaan rakennusalan työkokemus. Lopullinen opiskelijavalinta tehdään seuraavasti:

  • Valintaopintojakso (100p) + rakennusalan työkokemus (60p) = 160p

Työkokemuspisteitä laskettaessa otetaan huomioon vain 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu rakennusalan työkokemus, joka on kertynyt hakuajan loppuun mennessä. Yksi kuukausi työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Työkokemuksesta voi saada enintään 60 pistettä.

Rakennusalan työkokemuksesta tulee toimittaa työtodistukset tai työsuhteen jatkuessa väliaikainen työtodistus. Huomaathan, että työtodistuksessa tulee olla seuraavat tiedot:

  • ammattinimike (ja mikäli mahdollista, kuvaus työtehtävistä)
  • työskentelyaika (aloitus- ja lopetuspäivämäärät, tai ajantasainen tieto työsuhteen jatkumisesta väliaikaisessa työtodistuksessa)
  • työnantajan allekirjoitus, allekirjoituspäivämäärä ja yhteystiedot (ja mikäli mahdollista, työnantajan leima)
  • osa-aikatyön kohdalla työtunnit

Huomaathan, että työsopimus ei ole riittävä dokumentti todentamaan työkokemusta.

Jos työtodistuksen kieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, todistuksen kopion lisäksi on toimitettava virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima. 

Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi. Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.

Pisteitä saadakseen hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen rakennusalan työkokemuksen kokonaismäärä täysinä kuukausina.

  • Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta.
  • Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua.
  • Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.

Työtodistukset tarkastetaan ennen valintoja. Työkokemuksen kertyminen huomioidaan hakuajan päättymiseen saakka. Työtodistukset tulee liittää hakemukselle viimeistään 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. Työkokemuskuukaudet lasketaan määräaikaan mennessä toimitettujen työtodistusten perusteella ja mahdollinen hakijan hakulomakkeella ilmoittama eri tieto muutetaan todistusten mukaisiksi. 

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa, tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus yleiseen liitteiden palautuspäivään mennessä (7 vuorokautta hakuajan päättymisestä).

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein AMK-tutkintoihin haettaessa:

Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta:

  1. Hakutoivejärjestys
  2. Yo-arvosanat:
    I. Äidinkieli
    II. Matematiikka
    III. Vieras kieli/toinen kotimainen kieli

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille

  • Tradenomi (AMK) -tutkinnossa tietojärjestelmä arpoo automaattisesti järjestyksen
  • Restonomi (AMK) ja kaikissa sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnoissa valitaan kaikki tasasijalla olevat.

Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta:

  1. Hakutoivejärjestys
  2. Tutkinnon painotettu keskiarvo
  3. Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
    I. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
    II. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
    (III. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen)

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille

  • Tradenomi (AMK) -tutkinnossa tietojärjestelmä arpoo automaattisesti järjestyksen
  • Restonomi (AMK) ja kaikissa sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnoissa valitaan kaikki tasasijalla olevat.

Valintakoevalinta:

  1. Hakutoivejärjestys 

Jos tällä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille

  • Tradenomi (AMK) -tutkinnossa tietojärjestelmä arpoo automaattisesti järjestyksen
  • Restonomi (AMK) ja kaikissa sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnoissa valitaan kaikki tasasijalla olevat.

Valintaopintojakso:

  1. Hakutoivejärjestys 

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, Insinööri (AMK) ja Rakennusmestari (AMK) - tutkinnoissa tietojärjestelmä arpoo automaattisesti järjestyksen.

YAMK-tutkintojen valinnat

Valintakoe: Insinööri (ylempi AMK), elinkaaren hallinta

Valintakokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat.

Valintakoe koostuu pienryhmähaastattelusta (max. 40 p.) ja kirjallisesta tehtävästä (max. 60 p.). Hakijan on saatava haastattelusta vähintään 10 p. ja kirjallisesta kokeesta vähintään 15 p. voidakseen tulla valituksi.

  • Yksipäiväinen valintakoe järjestetään to 31.10.2024 klo 12.00-20.00 välisenä aikana verkossa.
  • Hakija saa viimeistään valintakoepäivän aamuna tarkemman haastatteluajan ja Zoom linkin.
  • Kirjallinen koe pidetään valintakoepäivän lopuksi klo 18.00-20.00. Koe sisältää alaan liittyvän kirjallisen aineiston ja siihen liittyvän tehtävän, jotka julkaistaan kokeen alkaessa.

Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellä mainittua tunnistusasiakirjaa et voi suorittaa tunnistautumista ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi. Tunnistautuminen tapahtuu Candour ID -sovelluksella, joka on saatavilla ainoastaan mobiililaitteelle (puhelin/tabletti). Tunnistautuminen tapahtuu ottamalla valokuva Candour ID-sovelluksella yllämainitusta henkilöllisyystodistuksesta. Luethan huolellisesti lisätiedot tunnistautumisprosessista ja aikataulusta sähköpostitse lähetettävästä ohjekirjeestä.

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. valintakoe
  2. hakutoivejärjestys

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, kaikki tasasijalla olevat valitaan.

Valintakoe: Insinööri (ylempi AMK), kestävä energia

Valintakokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat.

Valintakoe sisältää kirjallisen tehtävän ja ammatillisen tehtävän. Hakijan tulee saada kirjallisesta tehtävästä vähintään 15 p./80 p. ja ammatillisesta tehtävästä vähintään 5 p./20 p. voidakseen tulla valituksi.

  • Valintakoe järjestetään to 24.10.2024 klo 15.00-20.00 väisenä aikana verkossa.
  • Hakijoille lähetetään sähköpostilla valintakoepäivän aamuna linkki valintakokeeseen.

Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellä mainittua tunnistusasiakirjaa et voi suorittaa tunnistautumista ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi. Tunnistautuminen tapahtuu Candour ID -sovelluksella, joka on saatavilla ainoastaan mobiililaitteelle (puhelin/tabletti). Tunnistautuminen tapahtuu ottamalla valokuva Candour ID-sovelluksella yllämainitusta henkilöllisyystodistuksesta. Luethan huolellisesti lisätiedot tunnistautumisprosessista ja aikataulusta sähköpostitse lähetettävästä ohjekirjeestä.

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. valintakoe
  2. hakutoivejärjestys

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, kaikki tasasijalla olevat valitaan.

Valintatapa: Tekniikan ylempi AMK, rakennustekniikka

Tutkinto-ohjelmassa ei ole valintakoetta vaan valintamenettely koostuu kolmen osa-alueen tuottamien yhteispisteiden perusteella:

  1. ennakkotehtävä
  2. rakennusalan työkokemus
  3. opinnäytetyön arvosana

Ennakkotehtävästä on saatava väh. 20p./50p. jotta voi tulla valituksi. Ennakkotehtävä palautetaan Opintopolun hakulomakkeelle 18.9.2024 klo 15:00 mennessä.

Rakennusalan työkokemuksesta voi saada enintään 30 pistettä. Pisteitä saa hakukelpoisuuteen vaadittavan kahden vuoden työkokemuksen ylimenevästä osasta. Kahta ensimmäistä hakukelpoisuuden antavaa työkokemusvuotta ei siis pisteytetä. Pisteitä lasketaan kokonaisista kuukausista.

2 kk työkokemusta = 1,5 pistettä,

pisteitä saa enintään 40 kuukaudesta = 30 pistettä, 

eli 64 kk rakennusalan työkokemusta antaa haussa hakukelpoisuuden ja täydet 30 pistettä.

Opinnäytetyön pisteytys:

5 / 3 / 10 / L/E / et = 20 pistettä

4 / - /  9 / M / -   = 15 pistettä

3 / 2 / 8 / C / ht   = 10 pistettä

Ennakkotehtävän ohjeet

  • Ennakkotehtävään on merkittävä hakijan nimi, hakemusnumero ja syntymäaika.
  • Ennakkotehtävä kirjoitetaan tekstinkäsittelyohjelmalla, pituus yhteensä enintään 4 sivua (fontti 12 pt, riviväli 1,5).
  • Ennakkotehtävästä voi saada haussa enintään 50 pistettä.
  • Ennakkotehtävän hyväksytty suorittaminen edellyttää vähintään 20 pistettä.

Ennakkotehtävä osa 1: Henkilökohtainen kehittyminen


a) Miksi haluat suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon?


b) Mitä osaamista ja valmiuksia sinulla on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamista ajatellen?


Ennakkotehtävä osa 2: Kehitystehtävän alustava kuvaus


Tutkintoon kuuluvan opinnäytetyön eli työelämän kehittämistehtävän laajuus on 30 op, joka vastaa n. 800 työtuntia. Opinnäytetyöt ovat työelämälähtöisiä tutkimus- ja kehittämistöitä, jotka tuottavat uutta soveltavaa tietoa. Opinnäytetyön avulla tuotetaan kohdeorganisaatiota kehittäviä tutkimuksellisia ratkaisuja, uudistetaan työelämän käytäntöjä sekä syvennetään opinnäytetyön tekijänasiantuntijuutta. Opinnäytetyön kohdeorganisaatio on esimerkiksi oma työpaikka, tilaajayhteisö, muu toimeksiantaja tai tutkimus- ja kehittämishanke.

Esittele ennakkotehtävänä kehittämis- ja tutkimusaihe, joka on tärkeä oman kehittymisesi ja kohdeorganisaation kannalta. Aiheen tulee liittyä tekniikan (ylempi AMK), rakennustekniikka tutkinto-ohjelman sisältöön ja osaamistavoitteisiin.


Suunnitelman tulee sisältää vähintään aiheen ja mahdollisen toimeksiantajan kuvaukset, perustelut aihevalinnalle, alustava toteuttamissuunnitelma ja aikataulu. (Huom! Lopullinen opinnäytetyö voi käsitellä muuta aihetta kuin haun ennakkotehtävä).


Ennakkotehtävää käytetään tutkinto-ohjelman valinnoissa. Huomaa, että ennakkotehtävä on näkyvissä kaikille hakemusta käsitteleville virkailijoille, joten älä kirjoita tekstiin muiden ihmisten nimiä, terveys- tai perheasioita tai muitakaan luottamuksellisia tietoja.
 

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. pisteet
  2. hakutoivejärjestys

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, kaikki tasasijalla olevat hakijat valitaan.

Valintakoe: Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, terveyden edistäminen

Kaikki hakukelpoiset kutsutaan valintaopintojaksolle. 

  • Valintaopintojaksolle kuuluva ennakkoaineisto julkaistaan 14.10.2024 Moodle-oppimisympäristössä. Osa aineistosta on englanninkielistä. Ennakkoaineistoa saa käyttää koko valintaopintojakson aikana.
  • Valintaopintojakson koe järjestetään torstaina 7.11.2024 klo 8-20 välisenä aikana Moodle-oppimisympäristössä. Koe suoritetaan kirjautumalla Moodle-oppimisympäristöön. Kokeeseen vastataan suomen kielellä.

Valintaopintojakson koe on kirjallinen koe (min. 20/100 p.), jossa on useita osioita. Hakijan tulee suorittaa kaikki osiot hyväksytysti voidakseen tulla valituksi.

Suorittamalla valintaopintojakson hakija saa kyseisen opintojakson osan suoritettua osaksi tutkintoaan. 

Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellä mainittua tunnistusasiakirjaa et voi suorittaa tunnistautumista ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi. Lisäksi ilman tunnistautumista sosiaali- ja terveysalalle haettaessa ei voi saada suoritusmerkintää valintaopintojaksosta. Tunnistautuminen tapahtuu Candour ID -sovelluksella, joka on saatavilla ainoastaan mobiililaitteelle (puhelin/tabletti). Tunnistautuminen tapahtuu ottamalla valokuva Candour ID-sovelluksella yllämainitusta henkilöllisyystodistuksesta. Luethan huolellisesti lisätiedot tunnistautumisprosessista ja aikataulusta sähköpostitse lähetettävästä ohjekirjeestä.

Valinta tasapisteissä olevien välillä

Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:

  1. valintaopintojakso
  2. hakutoivejärjestys

Jos näillä kriteereillä ei saada eroa tasasijalla olevien välille, kaikki tasasijalla olevat hakijat valitaan.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa, tulee sinun täyttää kirjallinen yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus yleiseen liitteiden palautuspäivään mennessä (7 vuorokautta hakuajan päättymisestä).

Yhden korkeakoulupaikan säännös

Opiskelija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Oikaisumenettely

Jos ammattikorkeakoulun opiskelijavalintaa ei mielestäsi ole tehty valintaperusteiden mukaisesti, ota ensin yhteyttä ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Jos asia ei selvittelyn jälkeen ratkea sinua tyydyttävällä tavalla, voit pyytää oikaisua Jamkin opintoasioiden lautakunnalta kirjallisesti neljäntoista (14) päivän kuluessa tulosten julkaisusta.

Oikaisupyynnössä sinun on yksilöitävä, missä kohdin ja millä perusteella haet muutosta. Lähetä oikaisupyyntö mahdollisine liitteineen seuraavaan osoitteeseen:

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, opintoasioiden lautakunta/Sirpa Tuomi
PL 207
Rajakatu 35
40101 Jyväskylä

Usein kysyttyä hakemisesta

Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.