AMK-tutkinto

Opiskele rakennusmestariksi (AMK)

Rakennusmestari (AMK)

Oletko jo kerryttänyt kokemusta rakennustyömailta ja haaveilet nyt haastavammista tehtävistä? Haluatko edetä urallasi ja saada lisää vastuuta? Näetkö itsesi johtamassa vaativia rakennusprojekteja? Hyvä! Jamkin rakennusmestarin AMK-opinnot on suunniteltu sinulle.

Hae 28.8. - 11.9.2024 Opintopolku.fi-palvelussa
Rakennusmestarit työmaalla
Laajuus
210 opintopistettä, 3,5 vuotta
Aloituspaikat
40
Hakuaika
28.08.2024 - 11.09.2024
Tutkinto
Rakennusmestari (AMK)
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
07.01.2025

Uralla eteenpäin rakennusmestaritutkinnolla

Rakennusmestariopinnot tarjoavat sinulle mahdollisuuden pätevöityä rakennusmestariksi esimerkiksi töiden ohella. Rakennusmestaritutkinto antaa sinulle valmiudet toimia rakennustyömailla työnjohtajana, vastaavana työnjohtajana sekä rakennus- ja pääsuunnittelijana tavanomaisissa kohteissa, kuten pientaloissa.

Rakennusmestaritutkinto avaa sinulle siis ovia uusiin, vaativampiin tehtäviin ja parantaa uranäkymiäsi. Asiantunteville rakennusmestareille on kysyntää, ja nyt onkin loistava hetki aloittaa opinnot.

Syvennä osaamistasi talonrakennustuotannosta tai maanrakentamisesta

Rakennusmestarikoulutuksen perusopinnot ovat kaikille samat. Opit niiden aikana talo- ja infrarakentamisen perusteista, esimerkiksi erilaisista rakennusmateriaaleista, rakennejärjestelmistä, paloturvallisuudesta, cad-suunnittelusta ja tietomallinnuksesta. Perusopintojen jälkeen voit syventyä talonrakennustuotantoon tai maanrakentamiseen.

  • Talonrakennustuotanto: Opit yksittäisen talonrakennushankkeen tuotannosta ja töiden johtamisesta. Valmistuttuasi voit vastata esimerkiksi rakenteiden ja rakennusosien toteuttamisesta suunnitelmien mukaisesti, projektien aikataulujen mukaisesta etenemisestä, turvallisuudesta ja kustannustehokkuudesta. Osaat myös suorittaa määrälaskentaa, hinnoitella projekteja ja laatia tarjouksia.
  • Maanrakentaminen: Opit, miten maanrakennustyömaat toteutetaan turvallisesti ja kustannustehokkaasti. Työmaan johtajana varmistat, että maa kestää suunnitellut rakenteet, kuten rakennukset, vesijohtoverkostot, sillat ja tiet. Valmistuttuasi osaat määritellä myös esimerkiksi rakennusvaiheessa tarvittavat louhintatekniikat ja työmenetelmät.

Itsenäistä opiskelua ja tärkeitä lähipäiviä

Jamkissa opiskelet rakennusmestariksi monimuotototeutuksessa esimerkiksi työn ohella. Monimuotototeutus tässä koulutuksessa tarkoittaa joka toinen viikko järjestettäviä lähipäiviä ja lähipäivien ulkopuolella tapahtuvaa työskentelyä yksin tai ryhmässä. Lähipäivät järjestetään Jyväskylässä, Jamkin Rajakadun kampuksella, yleensä kahtena peräkkäisenä arkipäivänä.

Lähipäivät ovat tärkeä osa opintojasi, sillä niiden aikana saat ohjausta opettajiltasi ja vierailevilta asiantuntijoilta, pääset työstämään tehtäviä ryhmissä ja osallistut yritysvierailuille. Lähipäivät mahdollistavat myös verkostoitumisen kollegoidesi kanssa.

Opintojen suunnittelu

Opiskelu vaatii aina sitoutumista ja aikaa. Ennen opintojen aloittamista on hyvä arvioida, miten pystyt järjestämään aikaa opiskelulle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yksi opintopiste (op) vastaa suunnilleen 27 tuntia työtä. Koulutuksessa huomioidaan aiemmat opintosi ja työelämässä hankkimasi osaaminen. Niistä saatavat hyväksiluvut ja oma etenemisvauhtisi määrittävät opintojen lopullisen keston.

Jatko-opintomahdollisuudet

Rakennusmestaritutkinnon suoritettuasi ja valmistumisesi jälkeen kaksi vuotta työkokemusta kerättyäsi voit hakea rakennustekniikan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) johtavaan koulutukseen.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakeutua yliopistojen jatko-opintoihin. Yliopistot arvioivat tapauskohtaisesti tutkinto-opiskelijaksi pääsyn kriteerit.

1. Hae yhteishaussa 28.8. - 11.9.2024 klo 15 mennessä

Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös syksyllä valmistuvat voivat hakea.

Hae syksyn yhteishaussa 28.8. - 11.9.2024 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. 

2. Valintatapa: Valintaopintojakso ja rakennusalan työkokemus

Opiskelijat valitaan Jamkin rakennusmestari (AMK), monimuotototeutukseen valintaopintojakson perusteella. 

Rakennusalan työkokemus

Rakennusmestarikoulutuksessa valintaopintojakson lisäksi opiskelijavalinnassa huomioidaan rakennusalan työkokemus. 

Rakennusalan työtodistukset tulee liittää hakemukselle viimeistään 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. Lue tarkemmat ohjeet Hakuohjeet syksyn yhteishakuun -sivulta: 3. Miten opiskelijat valitaan? -> Rakennusmestari (AMK)-koulutuksen työkokemus ja -todistukset.

Valintatapa Opiskelupaikoista Ensikertalaisten osuus
Valintaopintojakso + rakennusalan työkokemus 100% 40%

3. Valintaopintojakso

Jamkin Rakennusmestari (AMK) -koulutuksen valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella. Muista myös hakea yhteishaussa Opintopolussa hakuaikana!

Opintojakso on 3 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso (matematiikan valmentavat opinnot). Opintojakson tentti suoritetaan Jamkin kampuksella.

  • Syksyn yhteishaussa Opintopolussa kyseisiin tutkinto-ohjelmiin hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa ke 25.9.2024.
  • Opintojakso päättyy ti 5.11.2024 klo 23.59.
  • Opintojakson tentti on ke 6.11.2024 klo 16:30-18:00 Jamkin pääkampuksella. Tenttissä on oltava oma kannettava tietokone mukana (tarvittaessa koneen voi lainata). 
  • Hakijan on saatava opintojaksosta yhteensä väh. 50/100 pistettä (läpäisytestit 36 pistettä ja loppukoe 64 pistettä). Kaikki valintaopintojakson osiot tulee suorittaa hyväksytysti, jotta hakija voi tulla valituksi. Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä AMK-tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

Rakennusmestarin ja Logistiikan monimuotototeutukset tekevät valintakoeyhteistyötä, joten jos haet molempiin tutkinto-ohjelmiin, osallistut sen tutkinto-ohjelman mukaisesti valintaopintojaksolle, jonka olet yhteishaussa asettanut ylemmäksi toiveeksi.

Huomaathan, että tunnistautumista varten tulet tarvitsemaan joko voimassaolevan passin tai sirullisen (ICAO 9303 E-MRTD-standardin mukaisen) EU-alueen henkilökortin. Ilman edellä mainittua tunnistusasiakirjaa et voi saada suoritusmerkintää valintaopintojaksosta ja tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi. Tunnistautuminen tapahtuu Candour ID -sovelluksella, joka on saatavilla ainoastaan mobiililaitteelle (puhelin/tabletti). Tunnistautuminen tapahtuu ottamalla valokuva Candour ID-sovelluksella yllämainitusta henkilöllisyystodistuksesta. Lisätietoja tunnistautumisesta saat valintaopintojakson ohjekirjeessä.

4. Valintojen tulokset ja opiskelupaikan vastaanotto

Tulokset julkaistaan viimeistään 21.11.2024 mennessä. Jamk tiedottaa valituksi tulleilta sähköpostitse.

  • Ota opiskelupaikka vastaan ja tee läsnäoloilmoittautuminen opintopolussa 28.11.2024 klo 15 mennessä.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 18.12.2024 klo 15.
  • Opinnot alkavat tammikuun alussa.

Tervetuloa Jamkiin!

Hakuohjeet syksyn yhteishakuun

Syksyn yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK- ja YAMK-tutkintoihin. Hakuaika 28.8. - 11.9.2024 klo 15 saakka.

Usein kysyttyä hakemisesta

Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Petri Pelkonen

Lehtori, Senior Lecturer
Uudistuvan teollisuuden instituutti, Institute of New Industry
Teknologia, School of Technology
+358505268651