Aikuisena opiskelemaan

Opiskelu kannattaa aina! Jos haluat syventää osaamistasi tai vaihtaa kokonaan uudelle alalle aikuisena, katso vinkkimme aikuisopiskeluun.

Ryhmä aikuisopiskelijoita Jamkin Kasvosalissa

Uskallanko lähteä opiskelemaan aikuisena?

Jos sinulla on aikaa ja mahdollisuus työn ja muun elämän ohessa keskittyä AMK- tai YAMK-ohjelmaan, niin kannattaa ehdottomasti lähteä päivittämään omaa osaamistasi tai suunnata katse täysin uudelle uralle. Opiskelu antaa myös erinomaiset mahdollisuudet verkostojesi kasvattamiseen opinnoissa ja työelämälähtöisten projektiopintojen ja työharjoitteluiden kautta.

Avoimen opintojaksot ovat hyvä tapa testata opintojen soveltuvuutta itselle, ja samalla pääset kokeilemaan miltä korkeakouluopiskelu tuntuu. 

Oli tavoitteenasi sitten aiemmin hankitun osaamisen syventäminen tai täysin erilaisen osaamisen hankkiminen, uuden oppiminen kannattaa aina eikä koskaan ole liian myöhäistä lähteä opiskelemaan!

Kuinka sovittaa opinnot aikuisen elämään?

Opiskelu aikuisena vaatii itseohjautuvuutta, kurinalaisuutta ja aikataulutusta sekä joustoa työpaikalta, jotta opinnoista kertyvä työmäärä on mahdollista suorittaa. Yksi opintopiste vaati keskimäärin 27 tuntia opiskeluaikaa. Monimuotototeutuksessa työmäärä ei ole pienempi, mutta se antaa päivätoteutusta suuremman mahdollisuuden tehdä opintoja etänä ja oman päivärytmin mukaan.

Jos sinulla on jo valitsemasi tutkinto-ohjelman alalta koulutusta tai työkokemusta, on mahdollista, että hyväksilukumenettelyn kautta suoritettavien opintopisteiden määrä ei ole AMK-koulutuksessa vaadittu 210/240/270 op. Tämä lyhentää opiskeluaikaasi tai keventää opiskelukuormaasi.

Tee itsellesi viikkosuunnitelma, johon varaat säännöllisesti opiskelulle aikaa. Huomioi suunnittelussa elämäsi eri osa-alueiden vaatima aika, esimerkiksi työhön, harrastuksiin tai perheeseen vaadittava aika, mutta muista myös varata kalenteriisi riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle. Opinnot kannattaa nivoa osaksi muuta elämää, jolloin opinnot etenevät halutussa aikataulussa eivätkä jättäydy irralliseksi kokonaisuudeksi muusta elämästä.

Miten muut ovat selvinneet?

Robottikollegat innostivat Miran opiskelemaan

Petra opiskelee sairaanhoitajaksi työn ohessa

Erika vaihtaa alaa sairaanhoitajasta insinööriksi

Jani opiskeli opettajan pätevyyden 

 

Kuinka valitsen uuden alan aikuisena?

Aikuisena alanvaihtajana voit hyödyntää aiemmasta työkokemuksestasi saatua perspektiiviä ja havaintojasi siitä, minkälaisissa tehtävissä olet kokenut olevasi vahvimmillasi. Katso vinkkimme alanvalintaan: Oman alan valinta.

Tutkintotavoitteinen opiskelu, laajat kokonaisuudet vai yksittäiset opintojaksot?

Monesti on kyse elämäntilanteesta ja tarvittavasta osaamisesta, joita peilaamalla voit pohtia, mikä opiskeluvaihtoehdoistamme sopii parhaiten juuri sinulle. Tutkintokoulutuksessa saat laajimman koulutuskokonaisuuden sekä tutkinnon ja pätevyyden osaamisesi osoittamisen tueksi.

Laajat täydennyskoulutuskokonaisuudet antavat laajan täsmäosaamisen tiettyyn kouluttautumistarpeeseen ja mahdollisuuden nykyisen osaamisesi syventämiseen.

Yksittäiset opintojaksot antavat tietoa kyseisen opintojakson aihepiiristä, auttavat valitsemaan juuri sinulle soveltuvan alan ja tutustuttavat siihen, millaista korkeakouluopinnoissa opiskeleminen nykyisin on.  

AMK- vai YAMK-tutkinto?

AMK-koulutus soveltuu sinulle, joka haluat vaihtaa alaa tai hankia puuttuvan pätevyyden tehtävään, jossa jo toimit.

YAMK-koulutus soveltuu sinulle, jos haluat päivittää olemassa olevaa alan osaamistasi ja saada ylemmän korkeakoulututkinnon.

Jos kumpikin näistä kiinnostaa, voit hakea samalla yhteishaun lomakkeella sekä AMK- että YAMK-koulutuksiin.

Millä eri tavoilla voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi?

Todistusvalinta ylioppilastutkinnon perusteella

Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa ovat mukana ylioppilastutkinnon suorittaneet, riippumatta suoritusvuodesta. Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon ennen vuotta 1990, muista liittää kopio todistuksestasi hakemuksellesi. Vuoden 1990 jälkeen suoritetut ylioppilastutkinnot näemme suoraan valtakunnallisesta suoritusrekisteristä.

Jos olet suorittanut kaksois- tai kolmoistutkinnon, olet mukana molemmissa todistusvalinnoissa, jos ammatillinen perustutkinto täyttää sille asetetut vaatimukset.

Todistusvalinta ammatillisen perustutkinnon perusteella

Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa huomioidaan 1.8.2015 alkaen suoritetut toisen asteen ammatilliset perustutkinnot. Tätä vanhemmat ammatilliset perustutkinnot antavat hakukelpoisuuden, mutta eivät ole mukana todistusvalinnassa.

Opistotutkinnot, ammattitutkinnot, erikoisammattitutkinnot tai kokonaan näyttötutkintona suoritetut ammatilliset perustutkinnot antavat hakukelpoisuuden, mutta eivät ole mukana todistusvalinnassa.

Jos olet suorittanut kaksois- tai kolmoistutkinnon, olet mukana molemmissa todistusvalinnoissa.

AMK-valintakoe

AMK-valintakokeen perusteella tehtävässä valinnassa voit tulla valituksi AMK-valintakokeen kautta, jos et ole mukana todistusvalinnassa tai et tule valituksi todistusvalinnan kautta.

AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, johon osallistut omalla kannettavalla tietokoneellasi. AMK-valintakoe koostuu eri osioista. Valintakokeen osiot ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin hakija on hakenut. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Sinun tulee suorittaa hyväksytysti kaikki hakukohteelle kuuluvat osiot, jotta voit tulla siihen valituksi.

Valintaopintojakso

Osaan Jamkin AMK-koulutusten monimuotototeutuksista ainoana valintatapana on valintaopintojakso.

Valintaopintojakso on Jamkin avoimen ammattikorkeakoulun opintojakso, joka on osa haettavan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaa. Valintaopintojakso on hakijalle ilmainen ja sinne ilmoittautuminen tapahtuu automaattisesti yhteishaun hakemuksen perusteella.

Valintaopintojakso kestää noin kaksi kuukautta ja tehtävät tehdään ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti viikottain.

Opiskelijaksi hyväksyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet saavan opintojakson sisällytettyä AMK-tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun suoritusmerkinnän.

Oma valintakoe

Jamkin YAMK-koulutuksissa valintatapana käytetään omaa valintakoetta. Valintakokeeseen voi sisältyä ennakkotehtäviä tai -materiaalia.

Osa Jamkin AMK-koulutusten päivätoteutuksista ei ole mukana valtakunnallisessa AMK-valintakokeessa, vaan opiskelijat valitaan oman valintakokeen perusteella.

Miten ensikertalaiskiintiöt vaikuttavat mahdollisuuksiini saada opiskelupaikka?

Ensikertalaiskiintiö voi vaikeuttaa opiskelupaikan saantia AMK-koulutukseen, jos olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon tai ottanut korkeakoulututkintoon johtavan paikan vastaan syksyn 2014 jälkeen. Usein monimuotototeutuksissa ensikertalaiskiintiöt ovat pienempiä, kuin päivätoteutuksissa. YAMK-koulutuksiin ja englanninkielisiin AMK-koulutuksiin hakiessa ensikertalaiskiintiöt eivät ole käytössä.

Vaihtoehtonasi on myös aloittaa opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa ja hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haun kautta, kun olet suorittanut hakukelpoisuuteen edellytetyt avoimen ammattikorkeakoulun opinnot.

Miten avoimen ammattikorkeakoulun väylässä haetaan?

Avoimen väylän haku on Jamkin erillishaku, joka on tarkoitettu avoimessa ammattikorkeakoulussa opintoja suorittaneille. Avoimen väylän haussa opiskelijavalinnassa ratkaisee avoimen ammattikorkeakoulun opintosuoritukset, aiemmalla opintomenestyksellä ei siis ole merkitystä eikä valintakokeeseen tarvitse osallistua.

Saat hakukelpoisuuden AMK-tutkintoon, mikäli suoritat avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 55 opintopistettä haettavaan tutkinto-ohjelmaan soveltuvia opintoja ja myös muut avoimen väylän hakukelpoisuuden ehdot täyttyvät.

Avoimen väylän kautta YAMK-tutkintoon hakiessa 90 op laajuisessa YAMK-tutkinnossa sinulla tulee olla suoritettuna vähintään 30 op tutkinto-ohjelmaan soveltuvia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja ja 60 op laajuisessa YAMK-tutkinnossa 20 op soveltuvia avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Lisäksi pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimuksen tulee täyttyä, jotta voit tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi.

Millaisia rahoitusmahdollisuuksia aikuisella on opiskeluun?

Omaehtoinen opiskelu työttymyysetuudella

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella on mahdollista, jos opiskelet päätoimisesti.

Voit saada työttömyysetuutta opiskelun ajalta, jos olet

  • ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa
  • vähintään 25-vuotias
  • TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla
  • sopinut työllistymissuunnitelmassa opintojen tukemisesta työttömyysetuudella ennen opintojen aloittamista

Kelan myöntämä opintotuki

Kelalta voit saada opintotukea Suomessa suoritettaviin opintoihin. Voit selvittää Kelalta omaan tilanteeseesi sopivat opintotukimuodot.

Muita vaihtoehtoja

  • Osa työnantajista myöntää työntekijöille tuettua opintovapaata. Voit selvittää omalta työnantajaltasi yrityksenne käytänteet.
  • Osa ammattiliitoista myöntää jäsenilleen stipendejä tai muita tukia kouluttautumiseen. Voit selvittää omasta ammattiliitostasi tukimuodot.

Koulutusta aikuisopiskelijalle

Mietitkö alanvaihtoa? Tai kutkutteleeko ajatus jatkaa opintoja AMK-tutkinnosta YAMK-tutkintoon? Entäpä pätevöityminen oman alasi opettajaksi? Tutustu koulutuksiimme.

Opiskele englanniksi. Englanninkielisiin koulutusohjelmiin haetaan tammikuussa. Tutustu mahdollisuuksiin.

Jatkuvan oppimisen tarjonta aloittain:

Usein kysyttyä hakemisesta

Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.