Oman alan ja tutkinto-ohjelman valinta

Oletko pohtimassa itsellesi sopivinta alaa tai tutkinto-ohjelmaa? Aloita tästä!

Joukko opiskelijoita Rajakadun kampuksen pihassa Back to Capmus tapahtumassa

Löydä oma polkusi

Oletko miettimässä, mikä koulutusala sopisi sinulle parhaiten? Ei hätää – et ole yksin! Monet muutkin pohtivat samaa, ja on täysin normaalia olla epävarma. Muista, että koulutuspolkua voi aina muuttaa! Monet opiskelevat myöhemmin lisää, vaihtavat alaa tai löytävät yllättäviä urapolkuja. Lopulta tärkeintä on kuunnella itseäsi ja valita ala, joka tuntuu omalta. Älä valitse vain siksi, että joku muu odottaa sinun tekevän tietynlaisia valintoja – kyseessä on sinun tulevaisuutesi.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua löytämään oman polkusi.

Mistä lähden liikkeelle?

Oman alan valinta kannattaa aloittaa selvittämällä vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi. Voit suunnata ajatuksiasi kouluaineisiin, mutta myös laajemmin harrastuksiisi ja omiin ominaisuuksiisi. Mieti luovasti, mihin kaikkeen oma taustasi voi soveltua, sillä esimerkiksi harrastuksesta voi tulla ammatti tavalla tai toisella. Esimerkiksi jalkapalloharrastus voi johtaa uraan valmentajana, liikunnanohjaajana, fysioterapeuttina, nuoriso-ohjaajana, urheilukaupan myyjänä tai vaikkapa urheilumarkkinoinnin tradenomina!

Kiinnitä myös huomiota asioihin, joita teet normaalissa arjessasi – huomaatko esimerkiksi, että katsot tai luet usein tietyn tyyppisiä lehtiä, tv-ohjelmia tai somesisältöjä? Muistatko, mistä olit kiinnostunut lapsena? Löytyisikö näistä yhteistä teemaa, joka voisi auttaa sinua löytämään oman opiskelualasi?

Miten voin hyödyntää vahvuuksiani ja kiinnostuksen kohteita?

Kun olet jo miettinyt omia vahvuuksiasi ja kiinnostuksesi kohteita, jatka pohdintaa eteenpäin miettimällä, millä aloilla ja missä työtehtävissä näistä on hyötyä. Esimerkiksi jos tunnistat olevasi tarkka ja täsmällinen, voisivatko taloushallinnon tradenomiopinnot tai insinööriopinnot olla sinua varten? Jos olet ihmisläheinen ja haluat auttaa ja tukea muita, alasi voisi löytyä vaikkapa kuntoutuksen ohjauksen, matkailun restonomiopintojen tai agrologiopintojen parista. Ehkäpä sinusta voisi tulla matkailuneuvoja tai ympäristösihteeri?

Mistä saan tietoa tutkinto-ohjelmista?

Voit tutustua eri aloihin ja tutkinto-ohjelmiin opintopolku.fi- ja jamk.fi-sivuilla. Voit huomata, miten eri aloilla on saman tyyppisiä sisältöjä opinnoissa ja painopisteitä työelämässä.

Tutkinto-ohjelmien sisällöstä voit olla yhteydessä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöön. Voit myös vertailla eri tutkinto-ohjelmien sisältöjä tutustumalla tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmiin.

Soveltuuko unelmatyöhösi vain yksi koulutus?

Monesti samaa työtehtävää hoitavat hyvinkin erilaisen koulutuksen omaavat henkilöt. Osassa työtehtäviä on tiukka vaatimus soveltuvasta koulutuksesta kuten sairaanhoitajilla ja kätilöillä, mutta esimerkiksi hallinnollisiin työtehtäviä, esihenkilöiden tehtäviin, asiantuntijoiden tehtäviin ym. voi päästä monilla eri opintotaustoilla ja työkokemuksilla. 

MItä eroa on päivä- ja monimuoto-opiskelulla?

Päivätoteutuksissa pääset osallistumaan arkipäivinä lähiopetukseen ja tapaamaan opiskelijakavereita kampuksille. Lähiopetuksen lisäksi opintoihisi sisältyy ryhmätöitä, verkko-opintoja, itsenäistä lukemista, tiedon etsintää ja tehtävien tekemistä. Tärkeässä osassa opintojasi ovat myös harjoittelut työelämässä, erilaiset työelämäprojektit ja opinnäytetyön tekeminen.

Monimuotototeutuksissa opiskelet verkkopainotteisesti ja monesti opiskelu jaksottuu lähi- ja etäjaksoihin sekä harjoitteluihin. Etäopiskelu ei kuitenkaan ole yksinäistä puurtamista vaan saat tukea niin opettajilta, opiskelukavereilta kuin tukipalveluilta. Monimuoto-opiskelu vaatii kuitenkin päiväopintoja enemmän omaa aikatauluttamista ja itseohjautuvuutta.

Työmäärä molemmissa opiskelutavoissa on sama, joten monimuotototeutusta ei kannata valita sen vuoksi, että opinnoista selviäisi pienemmällä vaivalla. Tarkemmat kuvaukset tutkinto-ohjelman toteutustavoista saat tutkinto-ohjelman nettisivuilta tai tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöltä.

Mitä teen, jos en pysty päättäämään alavalintaani?

Ei hätää! 

Ajattele laajasti ja aluksi älä suodata ajatuksiasi vaan anna niiden lentää, kirjaa ideoita ylös, päivitä ideoitasi ja palaa niihin ennen hakua pohtien, mitä niistä voisi irrota.

Jos et tiedä, mihin hakisit, älä välttele pohdintaa vaan jatka asian aktiivista työstämistä tekemällä erilaisia listoja, juttelemalla kavereiden ja sukulaisten kanssa ja keräämällä vinkkejä ja omia ajatuksiasi, jotta saat ajatukset selkeämmiksi ja rajattua vaihtoehdot kiinnostaviin, ei missään tapauksessa minulle sopiviin ja ehkä minulle sopiviin.

Myös se, että tiedät mitä et halua, on hyvä ja tarpeellinen tieto! Tämä vie pohdintaasi eteenpäin, sillä voit näin sulkea pois sellaiset vaihtoehdot, joista tiedät, että niitä et ainakaan halua.

Kokeile myös Opintopolun ohjaavaa hakua vaihtoehtojen etsimiseen! 

Kuinka voin parantaa mahdollisuuksiani tulla valituksi?

Voit korottaa YO-todistuksesi arvosanojasi. Jatkossa myös ammatillisella puolella tehdyt arvosanakorotukset, jotka on suoritettu 1.7.2023 alkaen ja jotka saadaan suoraan KOSKI-tietovarannosta, otetaan huomioon todistusvalinnassa. Voit myös kerrata halutessasi AMK-valintakokeen eri osioiden asioita ammattikorkeakouluun.fi-sivulta löytyvien mallikysymysten avulla.

Yhteishaun vaihtoehtona on myös avoimen ammattikorkeakoulun opinnot, joissa suoritat samoja opintoja kuin tutkintokoulutuksessa. Pääset myös tutustumaan itseäsi kiinnostavan alan opintoihin ja kehität opiskelutaitojasi. Jos suoritat riittävän määrän opintoja, voit hakea avoimen väylähaussa, jossa voit tulla valituksi jopa ilman valintakoetta!

Miten voin hyödyntää aiempaa tilastotietoa opiskelijavalinnoista?

Voit vertailla eri hakujen alimpia valittujen pistemääriä omiin todistuspisteisiisi ja kartoittaa näin mahdollisuuksiasi tulla valituksi todistusvalinnassa. Voit myös vertailla eri koulutusten hakijamääriä opiskelijaksi hyväksyttyjen määriin. Voisitko esimerkiksi hakea sekä englanninkielisiin että suomenkielisiin koulutuksiin?

Jos opiskelemani ala tai tutkinto-ohjelma ei sovikaan minulle, mitä teen?

Alavalinta ei ole lopullinen eikä se määritä loppuelämää. Jos opintojen aikana huomaat, että tutkinto-ohjelma ei ole sinulle paras mahdollinen valinta, voit ehkä hakea siirtohaussa opiskelemaan toiseen tutkinto-ohjelmaan samassa tai toisessa korkeakoulussa. Voit myös tietyin ehdoin hakea tutkinto-ohjelman vaihtoa Jamkin sisällä, jos tutkintonimikkeesi ei vaihdu.

Voit myös hakea uudelleen yhteishaussa tai aloittaa avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ja tähdätä avoimen väylän hakuun. 

Tutustu Jamkin koulutusaloihin

AMK-tutkinnon voit Jamkissa opiskella seitsemällä eri alalla.

Miksi Jamk?

Jamkissa tulet osaksi 9500 opiskelijan yhteisöä. Meille Jyväskylään on lyhyt matka mistä vain! Jyväskylä on aito opiskelijakaupunki, josta löydät sujuvaa arkea, laajat harrastusmahdollisuudet, paljon tapahtumia ja opiskelijaelämää.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Ota yhteyttä hakijapalveluihin!