opiskelijatarina

Sairaanhoitajana työskennellyt Erika kiinnostui insinöörityön luovuudesta

Erika Björkman opiskelee logistiikkainsinööriksi kolmatta vuotta monimuoto-toteutuksessa. Alanvaihtoon innostivat logistiikan monipuolisuus ja kiinnostavat työtehtävät.

Erika kiinnostui insinöörityön luovuudesta

Logistiikan monipuolisuus innosti vaihtamaan alaa

Erika on entiseltä koulutukseltaan sairaanhoitaja, ja hän oli pitkään suunnitellut alanvaihtoa. Uutta alaa oli vain vaikeaa keksiä. Suunta löytyi kuitenkin yllättäen, kun tuttava valmistui Jamkista logistiikkainsinööriksi, minkä myötä myös Erika kiinnostui alasta.

Erikalla oli ollut monien muiden tapaan ennakkoluuloja insinöörien työstä. Erika muistaa ajatelleensa, että insinöörin työssä ei voisi käyttää luovuutta ja työ olisi pelkkää matikkaa ja Exceliä. Mielikuvissa insinöörin työ oli kaukana käytännön tekemisestä.

”Kysyin tuttavaltani, miksi hän oli opiskellut insinööriksi, että eikö se ole tosi kuivaa ja tylsää? Tuttava kuitenkin selitti, mitä tulee työkseen tekemään, ja se olikin todella mielenkiintoista ja monipuolista työtä”, Erika muistelee nauraen. Seuraavassa yhteishaussa Erika päätti hakea itsekin opiskelemaan logistiikkainsinööriksi ja ilokseen sai paikan Jamkista.

Tällä koulutuksella on mahdollisuudet aina oppia uutta ja mennä uusiin työtehtäviin.”

Ennakkoluulot karisivat nopeasti opintojen alettua. Opinnot avasivat Erikan mukaan hyvin sitä, miten monipuolinen logistiikkainsinöörin koulutus on ja miten monenlaisiin toimenkuviin koulutus avaa ovia. ”Kaikki raaka-aineista siihen, että käyttäjä saa lopputuotteen, on logistiikkaa”, Erika tiivistää. Logistiikan insinöörillä on siis paljon mahdollisuuksia urapoluilla etenemiseen.

Itsensä kehittäminen loppuelämän ajan on Erikalle tärkeää, ja siksi logistiikkainsinöörin koulutus on tuntunut Erikasta myös itselle sopivalta; logistiikan alalla on lukemattomia urapolkumahdollisuuksia. ”Tällä koulutuksella on mahdollisuudet aina oppia uutta ja mennä uusiin työtehtäviin.”

Opiskelukaverit ovat tukena myös monimuoto-opinnoissa

Monimuoto-opiskelu on sopinut Erikalle erittäin hyvin. Monimuotona opiskeleminen mahdollisti töiden tekemisen opintojen ohella, ja opiskelu onnistui myös toiselta paikkakunnalta käsin. ”Monimuoto-opiskelu on joustavampaa, ja moni kurssilaisista on täysipäiväisesti töissä. Monimuoto-opiskelu sopii myös esimerkiksi erilaisen päivärytmin omaaville ihmisille.”

Erikan opinnot alkoivat korona-aikana, joten tutkinnon perusopinnoissa ei ollut lähipäiviä, mutta pandemian jälkeen niitä on onneksi ollut. Lähipäivät ovat Erikan mielestä tärkeä osa opintoja, ja niihin on ollut mukavaa osallistua, sillä ne ovat antaneet rakennetta ja tukea opintojen etenemiseen.

Opiskelutovereihin tukeutuminen on ollut myös Erikalle iso apu opintojen aikana. ”Paikan päällä ollessa on päässyt myös tutustumaan ja tapaamaan livenä ihmisiä, joiden kanssa on tehnyt tehtäviä.” Opintoja aloittavia Erika neuvookin pysymään opiskelusuunnitelmissa ainakin perusopintojen ajan, sillä silloin saa parhaiten ryhmältä tukea.

Kuka tahansa voi pärjätä opinnoissa

Logistiikkainsinööriksi opiskelee monimuoto-toteutuksessa Erikan mukaan mukavan monipuolinen joukko: on sekä nuoria ensimmäistä korkeakoulututkintoaan suorittavia että jo 20 - 30 vuotta työelämässä olleita. Ryhmän monipuolisuus on Erikan mielestä ehdottomasti etu, sillä etenkin lähipäivinä keskusteluun tulee sen ansiosta monia erilaisia näkökulmia.

Erikan mukaan henkilön tausta ei rajoita opinnoissa pärjäämistä ja jokaisella voi olla opintojen aikana omanlaisia vahvuuksia ja heikkouksia. Esimerkkinä tästä Erika antaa itsensä: ”Olen itse käynyt jo yhden korkeakoulututkinnon, joten opiskeleminen on ollut helppoa, mutta ala on ollut vieras. Sen sijaan esimerkiksi rekkakuskille asiat ovat tuttuja, mutta korkeakouluopinnoista ei ole kokemusta”, Erika kertoo. ”Kaikilla on erilaiset haasteet, ja kuka tahansa voi pärjätä. Tärkeintä on oma halu ja valmius työskennellä tavoitteiden eteen.”