Kohti erityistä tulevaa – Erityisen äärellä-seminaari järjestettiin 27.3.2025 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa yhdessä INKLU Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta -hankkeen kanssa. Se tarjosi osallistujilleen ajankohtaista tietoa erityisestä tuesta ja inklusiivisesta koulutuksesta sekä mahdollisuuden keskustella ja verkostoitua kollegoiden kanssa. Tapahtumaan osallistui lähes 200 ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa työskentelevää opetus- ja ohjausalan ammattilaista sekä muita erityisen tuen ammattilaisia ja kehittäjiä.
Inkluusion edistäminen on koko oppilaitosyhteisön asia
Seminaarin keskeinen teema, ammatillisen koulutuksen inklusiivisuus, oli esillä niin tutkijoiden kuin käytännön toimijoidenkin näkökulmista sekä opetus- ja kulttuuriministeriön puheenvuorossa. Kaikkien yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja hankkia osaamista ovat inkluusion keskeisiä periaatteita ammatillisessa koulutuksessa. Tämä tarkoittaa myös opiskelijan oikeutta saada tarvitsemaansa tukea opinnoissa.
”Inkluusion edistäminen on koko oppilaitosyhteisön asia, joka edellyttää toimintakulttuurin ja arvojen muutosta, johtamista, henkilöstön osaamista, pedagogiikan kehittämistä ja opiskelijalähtöisiä erilaisia ratkaisuja ja tukitoimia sekä yhteistyötä. INKLU-hankkeessa viedään asiaa eteenpäin laajassa oppilaitosten verkostossa kehittämällä rakenteita ja käytäntöjä, osaamista ja opettajankoulutusta”, kertoo Seija Eskola, INKLU-hankkeen projektipäällikkö.
Inkluusiosta käytävä keskustelu on usein negatiivissävytteistä, jolloin inkluusio on ymmärretty vain integraationa eli kaikkien opiskelijoiden sijoittamisena samaan fyysiseen tilaan. INKLU-hankkeen asiantuntijat avasivat aihetta seminaariesityksissään.
”Inkluusio ei ole mielipidekysymys, vaan lainsäädännön velvoite ja perusarvo, johon liittyy tasa-arvo, osallisuus, erilaisuuden arvostaminen ja yhteisöllisyys”, totesi Minna Seppälä, joka toimii INKLU-hankkeen asiantuntijana Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Seminaarin työpajoissa paneuduttiin muiden muassa erityisen tuen laatuun, vaativaan erityiseen tukeen, ammatillisten opettajien ja erityisopettajien erityispedagogiseen osaamiseen sekä nuorten aikuisten koulutukseen kiinnittymiseen. Lisäksi keräännyttiin keskustelemaan yhdessä tulevista lakimuutoksista ja niiden merkityksestä oppilaitoksen toimintaan. Seminaarissa kuultiin esitykset myös aikuisten perustaitoihin liittyvän PIAAC-tutkimuksen tuloksista sekä opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin tukemisesta ammatillisessa koulutuksessa.
INKLU-hanke kehittää ammatillisen koulutuksen erityistä tukea
Ammatillisten opettajakorkeakoulujen ja kuuden ammatillisen koulutuksen järjestäjän yhteisen Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta INKLU -hankkeen laajana tavoitteena on, että kaikki opiskelijat saisivat yhdenvertaisesti sitä tukea, jonka he tarvitsevat voidakseen hankkia tarvittavan osaamisen, tutkinnon ja työllistyä. Ammatillisen koulutuksen erityisen tuen lisäksi se kehittää ammatillisen koulutuksen henkilöstön osaamista sekä ammatillista opettajankoulutusta ja erityisopettajankoulutusta.
INKLU-hanke toimii tukena oppilaitoksille, kun ne valmistautuvat vuonna 2026 voimaan tuleviin uudistuksiin oppimisen tuessa. Vuosina 2024-2026 toteutettava valtakunnallinen hanke saa rahoitusta Euroopan unionilta. Sen kehittämistyö on tavoittanut jo yli 90 ammatillisen koulutuksen järjestäjää eri puolilla Suomea.