Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) on valinnut vuoden 2024 Ravitsemusteoksi KasvisPro-koulutushankkeen. Valinta julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä tiistaina 12.11.2024. Palkinnon jakoi RTY:n hallituksen puheenjohtaja Tarja Kaipainen, joka on kuvassa oikealla. Kuvassa lisäksi (vasemmalta) Piia Mikonsaari, XAMK; Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry; Jamkin Suvi-Tuulia Leinonen ja Virpi Kemi, Ammattikeittiöosaajat ry.
”Koin projektin erittäin tärkeäksi ja on suuri kunnia, että projektimme tuli valituksi vuoden Ravitsemusteoksi. KasvisPro toi ruoka- ja ravitsemusalan ammattilaiset meidän toteuttajien kanssa yhteen ja ilman hyvää yhteistyötä olisi ollut haastavaa viedä projekti maaliin. On hienoa saada tehdä konkreettisia tekoja, jotka ammattilaiset pääsevät viemään suoraan käytäntöön”, kertoo Suvi-Tuulia Leinonen. Projekti tarjosi tietoa kasviproteiinien ja kasvispainotteisemman ruokavalion vaikutuksista sekä ympäristön, että ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Projekti tuotti ruokapalveluille käytännönläheistä tietoa ravitsemussuositusten mukaisen ja maukkaan kasvisruoan toteuttamiseen lähtien tuotekehityksestä tarjoiluun ja asiakasviestintään. KasvisPro oli suunnattu julkisille ruokapalveluille, ja se toteutettiin 1.1.2023-31.8.2024.
KasvisPro tuki valtakunnallisesti yhteistyötä kasvisruoan kehittämiseksi ja tarjonnan lisäämiseksi. Tämän takia Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää KasvisPro:ta erinomaisena ja vaikuttavana Ravitsemustekona.
Ravitsemusterapeuttien yhdistys näkee tärkeänä sen, että hankkeessa hyödynnettiin ravitsemusasiantuntijoiden osaamista monipuolisesti: tutkitun tiedon, käytännön valintojen ja ruokakasvatuksen näkökulmasta. KasvisPro-koulutushanke toteutettiin monipuolisesti sisältäen teoriaosuuden, käytännön ruoanvalmistusta ja työpajoja. Hankkeen materiaalit ovat saatavilla verkossa: https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus/.
Ravitsemusteko valitaan vuosittain
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry valitsee vuosittain Ravitsemusteon, jolla nostetaan esille teko tai työ, jolla merkittävästi edistetään tai on edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella.
Lisätietoja ja aiemmat Ravitsemusteko-palkinnonsaajat: https://rty.fi/ravitsemusteko/
KasvisPro Edu jatkaa KasvisPron viitoittamalla tiellä
Palkitun projektin työ kasvipainotteisen ruokailun edistämisen merkeissä onneksi jatkuu. Vastikään alkanut KasvisPro Edu -projekti vahvistaa ruoka-alan ammattiopetuksen ja ammattikeittiöiden kasvisruokaosaamista kouluttamalla. Lisäksi projekti kokoaa koulutusaineistot helposti löydettäviksi ja käytettäviksi sekä verkostoi ammattiopetuksen ja -keittiöt kehittämisyhteistyöhön kasvipohjaisia tuotteita valmistavien yritysten kanssa. Projektissa hyödynnetään nyt palkitun projektin kokemuksia ja aineistoja.
Toteutusaika: 1.11.2024 - 31.12.2026
Lisätiedot: KasvisPro Edu - lisää ammatillista osaamista kasvisruoan ja kasvisproteiinien käyttöön | Jamk