Jyväskylän ammattikorkeakoulun biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon toteutti pohjoismaisen energiayhtiö Gasumin toimeksiannosta tammikuussa GasumHackathon-innovaatiokilpailun yhteistyössä kasvuyritysten sparrausohjelma Kasvu Openin kanssa. Kilpailun tarkoitus oli löytää kumppaneita, joilla on lähellä kaupallista toteuttamiskelpoisuutta olevia ratkaisuja sekä halua luoda arvoa Gasumin biokaasulaitoksilla Suomessa ja Ruotsissa sivuvirtana syntyvälle biogeeniselle hiilidioksidille (CO2).
Viidestä finalistista kaksi valittiin kilpailun voittajiksi. Carbonaiden ratkaisussa biogeeninen hiilidioksidi käytetään betonin valmistuksessa, mikä mahdollistaa hiilen käytön sekä varastoinnin yhdistämisen, kun taas Inherit Carbon Solutionsin konseptissa hiilidioksidi varastoidaan pysyvästi geologiseen varastoon.
“Kilpailu on ollut hyvin mielenkiintoinen ja jännittävä ja kilpailuun osallistuneiden tiimien ja ratkaisujen taso oli hyvin korkea. Päädyimme valitsemaan Carbonaiden and Inherit Carbon Solutionsin voittajiksi, koska tiimeillä oli hyvin selkeät ehdotukset hiilen vähentämiseen perustuvaan arvonluontiin mahdollisesti nopeallakin aikataululla sekä hyvät esitykset”, sanoo Mikko Syrjänen, Gasumin liiketoiminnan kehitysjohtaja.
"Ehdotusten korkean tason vuoksi Gasum on kuitenkin valmis jatkamaan keskusteluja kaikkien kilpailuun osallistuneiden tiimien kanssa", Syrjänen jatkaa.
Voittajatiimit olivat erittäin iloisia tuloksesta ja odottavat innolla yhteistyötä Gasumin kanssa ratkaisujensa kehittämiseksi. Sekä Carbonaide että Inherit Carbon Solutions näkivät myös mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä keskenään.
Voittaja valittiin hackathon-päivässä, joka pidettiin Espoossa 19.4. Tuomaristo koostui Gasumin, Jyväskylän ammattikorkeakoulun sekä Kasvu Openin edustajista.
Gasumin edustajat olivat erittäin tyytyväisiä BioPaavon osaamiseen koko hackathonprosessin toteuttamisessa.
“Kilpailuprosessi itsessään on ollut erittäin sujuva ja hyvin järjestetty. Olemme luoneet myös uusia yhteyksiä, sillä kilpailun näkyvyys on ollut hyvää”, sanoo tuomariston jäsen Viljami Kinnunen, Gasumin kehityspäällikkö.
”Hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen näyttää olevan kaikkien huulilla, joten oli ilo saada toteuttaa Hackathon tästä erittäin ajankohtaisesta aiheesta. Meillä oli tässä kansainvälisessä Hackathonissa mukana viisi kovaa tiimiä viidestä eri maasta, ja tiimien hyvin erilaiset ja erilaisissa kaupallistamisen vaiheessa olevat ratkaisut voivat täydentää toisiaan jatkossa. Olemme todella iloisia, että Hackathonissa löydettiin hyviä ratkaisuja Gasumin tarpeisiin ja että Gasum aikoo jatkaa keskusteluja ja rakentaa yhteistyötä kaikkien viiden Hackathon-tiimin kanssa”, kertoo Annimari Lehtomäki, Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon johtava asiantuntija.