Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on huolestuneena seurattu heikkenevää koronavirustilannetta. Jyväskylä on siirtynyt koronan kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen ja tartunnat leviävät nyt kovaa vauhtia nuorten keskuudessa. Isoja tartuntaryppäitä on lähtöisin opiskelijabileistä ja muista vapaa-ajan harrastuksista.
JAMK on kiristänyt rajoituksiaan ja vienyt opetuksen verkkoon, mutta ammattikorkeakoulun valta ja vaikutusmahdollisuudet eivät ulotu opiskelijoiden vapaa-aikaan.
– Vastuu ja valta on opiskelijoilla. Lyhytnäköisellä toiminnalla voi olla kauaskantoiset vaikutukset: esimerkiksi nyt olutravintolan opiskelijabileistä lähtenyt tartuntaketju on työllistänyt koronajäljittäjiä niin, että heidän kapasiteettinsa ei ole riittänyt, vaan tehtävään on jouduttu ottamaan muualta terveydenhuollosta henkilöstöä mukaan. Tämä puolestaan heikentää muuta kuin koronaan kytkeytyvää terveydenhuoltoa. Kyse on laajoista vaikutuksista, ei pelkästään yksilön sairastelusta. Nyt on oikeasti tehtävä päätös: ovatko vapaa-ajan riennot ja opiskelijabileet sen arvoiset, että ihmisiä sairastuu ja terveydenhuolto kuormittuu – vaarantaen ihmisten terveyttä yleisesti, ei vain koronan vuoksi, Halttunen kysyy.
Myös JAMKin opiskelijakunta JAMKO haluaa painottaa opiskelijoiden vastuullista toimintaa vapaa-ajalla, jotta altistumisilta jatkossa vältyttäisiin opiskelijayhteisöissä.
– Valtaosa opiskelijoista toteuttaa rajoituksia vastuullisesti ja järkeä käyttäen. Vastuu viruksen leviämisen estämiseksi on kuitenkin meillä jokaisella. Yksilöiden valinnat vaikuttavat tässä tilanteessa vakavasti koko yhteisöön eikä tätä ajatusta tule väheksyä. Siksi onkin tärkeää, että kaikki välttävät nyt kokoontumisia ja lähitapahtumia. Pandemia on kestänyt pitkään ja uuvuttanut meistä monia, mutta rokotusten myötä valoa näkyy jo tunnelin päässä, muistuttaa JAMKOn hallituksen puheenjohtaja Stella Palassalo.
JAMK haluaa muistuttaa myös Koronavilkun käytöstä. Sovelluksen avulla altistumiset saadaan jäljitettyä tarvittaessa nopeasti, ja sovelluksen asentaneet saavat tiedon mahdollisesta altistumisesta suoraan puhelimeensa – mutta vain mikäli tartunnan saanut ilmoittaa positiivisesta tuloksesta sovelluksen kautta.
– Jokaisella, joka on saanut tartunnan, on velvollisuus ilmoittaa siitä Koronavilkun kautta, jotta tieto mahdollisista altistumisista leviäisi. Kyse ei ole leimasta tai häpeästä, vaan kanssaihmisten auttamisesta, muistuttaa rehtori Halttunen.
Lisätietoja:
Jussi Halttunen, rehtori
[email protected]
p. 0400 644 913
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Stella Palassalo, hallituksen puheenjohtaja
puheenjohtaja(a)jamko.fi
p. 044 3211 500
Opiskelijakunta JAMKO