Pienaukkohakkuu

Haanin metsäpalstan pienaukkohakkuu-havaintokohde.

Palaa Haanin havaintokohteiden aloitussivulle.

Kuvion puustoa on käsitelty jaksollisen metsänkasvatuksen toimenpitein eli raivaten ja harventaen tavoitteena yhden puulajin metsikköä. Kuviolla ei ole jatkuvan kasvatuksen mahdollistavaa alikasvosta. 1950-luvulla korjuukalustona on ollut kesäisin maataloustöissä oleva tukkijätkä sahoineen ja kirveineen sekä hevonen ja reki.

Metsuri hevosineen. Kuva: Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto.

Kuviolla toteutetaan jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen tähtäävä pienaukkohakkuu, jossa tehdään pinta-alaltaan enintään 0,3 hehtaarin avohakkuita. Pienaukkoja tehdään varttuneisiin kasvatusmetsiin, joissa hakkuutoimenpiteissä saadaan ja merkittävä määrä tukkipuuta. Hakkuupoistuma tällä kuviolla on noin 200 m3/ha, josta tukkipuun osuus on 60-70 %. Hakkuussa käytettiin järeää hakkuukonetta, jolla puiden kaatumissuuntaa voitiin hallita hyvin.

Havaintokohde Pienaukko kartta

Kuusikon hakkuusta jäi pienaukolle varsin kattava hakkuutähdekerros, josta osa ajettiin pois kuviolta ja pyrittiin samalla rikkomaan maan pintaa kuormaimen kouralla taimettumisen parantamiseksi. Reunametsän varjostuksen takia pioneeripuulajit eivät alueella kovin hyvin menesty ja puolivarjopuuna kuusen itämisedellytyksetkään eivät aivan parhaat ole. Tulevat vuodet näyttävät, kuinka hyvin kuvio uudistuu luontaisesti vai johtaako reunametsävaikutus ja juuristokilpailu vajaapuustoiseen alueeseen.

Katso Metsänhoidon suositukset - Metsän uudistuminen ja kasvatus jatkuvassa kasvatuksessa.