Havaintokohde: Tuhkalannoitus
Tuhkalannoitus parantaa puiden vettä haihduttavaa vaikutusta ja lisää hiilensidontaa, kun puiden kasvu lisääntyy.
Havaintokohteella (Perukka) on levitetty maaliskuussa turvemaan ollessa jäätyneenä yhteensä 53,69 tonnia Metsä Fibren Äänekosken tehtaiden rakeistamatonta puu/turvetuhkaa, eli noin viisi tonnia hehtaarille. Tuhkan P/K-pitoisuus on riittävä terveyslannoitteeksi.
Ajourien polannus tehtiin kuormatraktorilla kipakassa 20 asteen pakkasessa, mikä ei ollut lumen tiivistymisen kannalta optimaalisin ajoitus. Tästä syystä urien annettiin pari viikkoa jäätyä ennen tuhkan levitystä - ja onneksi ei tullut uutta lunta.
Tuhka toimitettiin aurattujen teiden päähän kääntöpaikalle kuorma-autolla kasoille, joilta tuhka kuormattiin traktorin kuormatilassa olevaan säiliöön kuormaimeen asennetulla sipulikouralla. Kokonaiskustannus veroineen oli noin 3000€ eli verottomana 240€/ha, johon sai Kemera-tukea 30%. Tuhkaa meni noin 5t/ha, ja levityksessä varottiin kylvämästä tuhkaa ojiin.
Metsä Fibren tuhkalannoitteen tuoteseloste
Haaste: tuhkan maalevitystä varten pinta-alan tulee olla riittävän suuri ja yhtenäinen, ja siellä valmiina harvennuksen jäljiltä kuormatraktorilla liikkumiseen tarvittavat suorat ja leveät ajourat. Lisäksi maan pitäisi olla routaantunut.
Drone- ja kamerateknologian hyödyntämismahdollisuuksia tuhkalannoituksen arvioinnissa
Multispektrikameralla kuvatuilta dronelennoilta saadaan orthomosaiikki- ja NDV-indeksikarttatasoja. NDV-indeksi asteikolla -1...+1 kuvaa kasvuston lehtivihreän määrää (ks. kuva alla). NDV-indeksin avulla pystyisi mahdollisesti havaitsemaan tuhkalannoituksen vaikutuksen puustoon, jos lennot tehtäisiin ennen lannoituksen vaikutuksien näkymistä ja toistettaisiin lento muutamien vuosien päästä. Tällöin lannoituksen vaikutukset oletettavasti alkaisivat näkyä neulasten vihreydessä. Neulasten värin perusteella pystytään tunnistamaan puuston ravinnepuutoksia. Jos tämän puutoksen pystyisi todentamaan dronekuvausten avulla, yhden lennon aikana olisi mahdollista saada monelta hehtaarilta tietoa ravinnepuutoksista ilman, että maastossa pitäisi kulkea pitkiä matkoja. Vaihtoehtoisesti kuvissa näkyvät poikkeamat voisi käydä todentamassa maastossa.
Havaintokohteen puusto kuvattiin multispektrikameralla ennen tuhkan vaikutuksen alkua, jotta saatiin kuva lehti- eli neulasvihreän määrästä lähtötilanteessa. Kuvaus on tarkoitus toistaa, kun mäntyjen neulaset uusiutuvat vuosi vuodelta. Kuvaparin normaali RGB-ilmakuva auttaa NDV-indeksin tulkinnassa. Punaiset sävyt viittaavat avoimeen tai vähäpuustoiseen alueeseen ja keltaisen ja vihreän sävyt suurempaan lehtivihreän määrään. Talvi- ja kesäaikaisten kuvausten välillä lisähavaintona oli, että NDV-indeksi kuvaa myös hyvin lehtipuuvesaikon määrää havupuutaimikoissa.