Mieli liikkeelle -projektin materiaalit

Mieli liikkeelle -projektissa tuotetaan erilaisia materiaaleja ja julkaisuja opiskelijoiden mielen hyvinvoinnista, yhteisöllisyydestä ja opiskelukyvystä sekä näiden yhteyksistä liikkumiseen. Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissäsi esimerkiksi opetuksessa ja liikkumisen edistämistyössä.

Kaasua vai jarrua? Harjoitusvideoita ja koulutusmateriaali vireystilan säätelyyn

Kaksi henkilöä seisoo vierekkäin ja katsoo toisiaan hymyillen. Toinen henkilö seisoo kädet sivulla ja toinen jalat haara-asennossa.

Oppimiseen ja opintojen sujumiseen vaikuttavat monet keskenään dynaamisessa vuorovaikutuksessa olevat tekijät, joista koettu vireystila on yksi. Liikkuvan opiskelun suunnittelemasta materiaalista saat tietoa vireydestä, vireystilan säätelyn suunnan arviointitehtävän ja videoituja harjoituksia yli- ja alivireyden säätelyyn.

Harjoitukset soveltuvat loistavasti luokkahuoneessa tehtäviksi esimerkiksi oppitunnin alkuun tai tauottamaan opiskelua. Opiskelijoiden kanssa voi harjoitella tunnistamaan kehon ja mielen viestejä sekä keskustella harjoittelun hyödyistä hyvinvoinnille ja opiskelukyvylle. Kun harjoitukset tulevat tutuiksi ja ymmärtää niiden merkityksen, niitä voi olla helpompi tehdä myös omatoimisesti. 

Harjoitusten soveltamista ei tietenkään tarvitse rajata vain opiskelijoihin – vireystilan säätely on hyödyllistä meille kaikille esimerkiksi työpäivän lomassa!

Lue lisää ja ota materiaalit käyttöön Liikkuvan opiskelun verkkosivuilta

Yhteisöllisyyttä liikkuen -infograafi

Yhteisöllisyyttä liikkuen -infograafi käsittelee yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden merkitystä hyvinvoinnille sekä liikkumisen ja yhteisöllisyyden vuorovaikutusta. Infograafin yhteydessä on sisältöä kattavasti avaava teksti lähteineen. Infograafi on painokelpoinen.

Materiaalit oppilaitosten infonäytöille

Liikkuminen tekee opinnoista sujuvampaa ja lamppu syttyy nopeammin! Muistuta opiskelijoita taukojen, liikkeen ja palautumisen merkityksestä jokaisena opiskelupäivänä. 

Mieli liikkeelle -hankkeen ja Liikkuvan opiskelun yhteistyössä kokoamat infopaketit opiskelusta, liikkumisesta ja palautumisesta herättävät ajatuksia liikkumisen yhteyksistä opiskelukykyyn ja hyvinvointiin, palautumisen ja taukojen tärkeydestä sekä omannäköisestä, itselle mielekkäästä liikkumisesta. Valmiit diasetit on helppo laittaa pyörimään oppilaitoksen infonäytöille tai esittää yhteisissä tilaisuuksissa. Diat sisältävät sekä suomen- että englanninkieliset tekstit.

Lataa Opiskelua ja liikkumista -materiaali Powerpoint- tai pdf-muodossa Liikkuvan opiskelun sivuilta.
Lataa Opiskele, liiku ja palaudu -materiaali Powerpoint- tai pdf-muodossa Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Oikealla henkilö nauraa katsoen kameraan. Vasemmalla teksti "Liikkuminen pistää mielen hyrräämään. Movement activates your mind." Vasemmassa alakulmassa Liikkuvan opiskelun ja Mieli liikkeelle -hankkeen logot.

Palautumisen materiaalit

Palautuminen on tärkeä osa hyvinvointia ja keinoja siihen on monia. Materiaalimme esittelevät tiiviisti palautumisen hyötyjä ja ohjaavat miettimään itselle toimivia keinoja palautumiseen. Materiaalit ovat saatavilla sekä saavutettavina pdf-tiedostoina että A3-kokoisina julisteina. Tulosta julisteet vaikka luokkahuoneesi seinälle! 

Infograafit liikkumisen, mielen hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn yhteyksistä

Infograafeissa selvennetään tiiviisti ja ymmärrettävästi liikkumisen yhteyksiä oppimiseen ja mielen hyvinvointiin. Kunkin infograafin yhteydessä on infograafia avaava teksti lähteineen. Infograafit ovat painokelpoisia.

Vertaistoiminnalla hyvinvointia

Hyvinvointitutor-kouluttajan käsikirja on suunnattu oppilaitosten henkilöstölle: opettajille ja muille opiskeluterveydenhuollon ammattilaisille. Käsikirja sisältää konkreettisia harjoitteita ja käytännöllisiä ohjeita oppilaitosten arjen hyvinvointitoimien suunnitteluun.

Klikkaa tästä Hyvinvointitutor-käsikirjaan

Koulutusten ja tapahtumien materiaalit

Mielitekoja opiskelijoille -verkkotapahtuman materiaalit

Mieli liikkeelle -hanke ja Vastuullinen valmennus järjestivät 18.4.2023 verkkotapahtuman erityisesti korkeakouluopiskelijoiden mielen hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi. Tapahtuma koostui neljästä työpajasta, joissa käsiteltiin itsemyötätuntoa, ajanhallintaa sekä mielekkään arjen koostamista, lempeää liikkumista ja kehotietoisuutta.

Mielen hyvinvoinnin teemasparrit oppilaitosten henkilöstölle

Mieli liikkeelle -hanke tarjosi 2022-23 pilottioppilaitostensa henkilöstölle mielen hyvinvoinnin teemasparreja. Tapaamisten tavoite oli tukea oppilaitosten henkilöstöä nuorten mielen hyvinvoinnin edistämisessä tarjoamalla ohjausta ja vertaistukea pulmiin, joita he mahdollisesti kohtaavat työssään opiskelijoiden kanssa. Tapaamisissa kuultiin asiantuntijan lyhyt taustoitus päivän aiheesta sekä keskusteltiin ja käsiteltiin aihetta osallistujien nostamien tosielämän esimerkkien kautta. 

Opiskelijan yksinäisyys 24.3.2023

Annina Lindbergin (projektipäällikkö, Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke) johdolla tarkasteltiin, miltä nuorten yksinäisyys tilastojen valossa näyttää ja millaisia vaikutuksia yksinäisyydellä on hyvinvoinnille. Anninan materiaaleista löydät myös konkreettisia neuvoja oppilaitoksen henkilökunnalle: miten voi vahvistaa omaa osaamistaan, tukea yksinäistä nuorta ja millaisiin palveluihin ohjata yksinäisiä nuoria.

Psyykkisesti kuormittuneen opiskelijan tukeminen liikkumisen ja kehollisten menetelmien avulla 10.2.2023

Anu Kangasniemi (Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu) perehdytti muun muassa keho-mieli-yhteyteen sekä siihen, miten psyykkisesti kuormittunutta opiskelijaa voi oppilaitosympäristössä tukea. Katso alta Anun kattava diasarja aiheesta.

Sosiaalisesti jännittävien tilanteiden ennakointi nuorten kanssa 13.1.2023

Asiantuntija Anni Helotie MIELI ry:stä kertoi, mitä sosiaalinen ahdistus ja jännittäminen on ja miten se voi nuorella ilmetä. Lisäksi pohdittiin, millaisilla keinoilla sosiaalisia tilanteita jännittävää nuorta voisi tukea. Tutustu Annin materiaaleihin alta.

Uupumus ja jaksamisen tukeminen 25.11.2022

Asiantuntija Eeva Kolttola Nyyti ry:stä alusti aihetta: mitä on uupumus? Miten uupumus voi nuorella näyttäytyä? Miten oppilaitoksessa voisi tukea opiskelijan jaksamista? Tutustu Eevan kattavaan materiaaliin alta.