Verkko-opas kotouttamisen tukemiseen kunnissa

Tähän Kotopaikan verkko-oppaaseen on kerätty kotouttamiseen liittyvää yleistä materiaalia ja Kotouttamisen paikalliset prosessit haltuun (Kotopaikka) -hankkeessa koottuja ja tuotettuja materiaaleja, linkkejä, vinkkejä ja hyviä käytänteitä. 
 

Pieni mökki ja puuaitaa nurmikolla auringonpaisteessa

1. Verkosto-osaaminen

Sujuvat kotoutumis- ja työllistämispolut vaativat kunnilta monialaista yhteistyötä. Yhteistyötä on kehitettävä ja koordinoitava, ja se vaatii kaikilta osallisilta verkosto-osaamista. Toimiva yhteistyö kuvataan verkosto- tai palvelukarttoina. Verkostokartta/palvelukartta-työkalu kuvaa työntekijöiden näkökulmaa sen hahmottamiseksi, keitä kaikkia toimii kotouttamisen parissa ja kuka vastaa mistäkin toiminnasta. Työllistymispolut-työkalu/mallinnus kuvaa samaa verkostoa maahanmuuttajan näkökulmasta tavoitteenaan kuvata kotoutumisen, koulutuksen ja työllistymisen polkuja asiakkaan näkökulmasta.

Verkostojen toiminnan tukemiseksi hankkeessa järjestettiin verkostosparrausta sekä vertaismentorointia kuntien sisällä ja kuntien välisenä toimintana. Paikallisissa ja alueellisissa yhteistyöverkostoissa oli toimijoina kuntia, oppilaitoksia ja työllisyyden hoitoon keskittyviä
tahoja ja työnantajia. Näistä syntyy parhaimmillaan verkosto, jonka yhteistyö mahdollistaa erilaisten maahanmuuttajien kotouttamis-, koulutus- ja työllistymispolkujen kokeilun ja rakentamisen Keski-Suomeen. Toimivat verkostot mahdollistavat vertaisoppimisen. On tärkeää, että kunnissa kotouttamistyötä tekevillä henkilöillä on riittävästi tietoa kotouttamisesta, monikulttuurisuusosaamista sekä ohjaus- ja neuvontatyön osaamista.

2. Monikulttuurisuusosaaminen

Valmistaudu kohtaamaan 

Kotopaikka-hankkeessa toteutettiin valmennusta kotouttamisen erityiskysymyksiin. Kohdepaikkakunnille toteutettiin valmennuskokonaisuuksia niiden tarpeiden mukaan kotouttamisen erityiskysymyksiin liittyen. Valmennusten tarkoituksena oli antaa eväitä paikkakunnan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien parissa työskentelyyn. Valmennuskokonaisuuksien sisällöt rakennettiin yhteistyössä kohdekuntien vastaavien toimijoiden kanssa.

3. Maahanmuuttajien polut

Hankkeessa pyritään tukemaan kohdekuntiin työllistymistä tunnistamalla paikallisia työllistymispolkuja ja kehittämällä osaamista maahanmuuttajien työhön ohjaamiseen sekä työssäoppimisen ohjaamiseen. Kohdekunnissa voidaan tukea myös maahanmuuttajien osaamista suomalaisen työelämän pelisäännöistä.

Työllistymispolkukuvauksia rakennettiin myös urasuunnittelun näkökulmasta alaikäisten turvapaikanhakijoiden kohdalla, jotka eivät vielä olleet työllistymisiässä, kuten alla olevassa kuviossa on kuvattu.

Erään kohdekunnan sosiaalityön johtaja totesi työllistymispolkukuvauksen toimivan kunnassa erinomaisella tavalla maahanmuuttajan tilanteeseen perehdyttävänä “portfoliona” hänen siirtyessään
maahanmuuttapalveluissa toimijalta toiselle.

Julkaisuja ja materiaaleja

Seuraavia julkaisuja, blogikirjoituksia ja materiaaleja tuotettiin Kotopaikka-hankkeessa. Listaus on toistaiseksi vajaa materiaalin siirron ja päivityksen ollessa kesken. 

Kotouttamisen paikalliset prosessit haltuun -hanke

Kotouttamisen paikalliset prosessit haltuun (Kotopaikka) -hanke (ESR) vastasi kunnissa tunnistettuun tarpeeseen kehittää henkilöstön monikulttuurisuusosaamista ja kotouttamisen palveluita myönteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden sijoittuessa kuntapaikoille
ympäri Keski-Suomea. 

Hankkeessa vahvistettiin kuntien henkilöstön ja paikallisen palveluverkoston monikulttuurisuusosaamista, kehitettiin monialaista yhteistyötä kunnissa, tuettiin toimivaa yhteistyötä eri kotouttamispalveluiden tuottajien välillä (palvelukartta) sekä etsittiin joustavia toimintamalleja maahanmuuttajien vapaa-ajan toiminnan ja työllistymismahdollisuuksien tukemiseen. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto 2017-2019. 

Kohdekunnat ja hankkeen toteuttajat

Kotopaikka-hanke tuki maahanmuuttajien kotouttamispalveluiden kehittämistä kohdekunnissa, joita olivat Kyyjärvi, Saarijärvi, Viitasaari, Äänekoski, Laukaa, Keuruu, Jämsä, perusturvaliikelaitos Saarikka. Tavoitteena oli löytää sujuvat, kustannustehokkaat ja paikallista työllistymistä tukevat kotoutumispolut. 

Kotopaikka-hankkeen toteuttivat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu Jyväskylän kristillinen opisto, Jyväskylän palvelualan opisto, Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy GRADIA ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. 

Kotopaikka2

Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun. Projekti tarjosi maahanmuuttajien työllistymiseen ja yritysten työvoimapulaan tukea Keski-Suomen kunnissa.

Artikkeli

Julkaisutiedote: Kotopaikka-hankkeessa (ESR) tehty kehittämistyö kunnissa – tietoa, materiaalia ja hyviä käytänteitä

Kotopaikka-hanke tuotti materiaaleja ja erilaisia koulutuksia maahanmuuttajia ohjaaville toimijoille, työpaikoille ja työnhakijoille. Hankkeen kehittämistyö ja tuotokset perustuivat haastatteluihin ja kartoituksiin.