Monikulttuurisuusosaamisen kehittäminen

Kotopaikka2-hankkeessa kehitettiin kuntatoimijoiden sekä yritysten ja työnantajien monikulttuurisuusosaamista. Työvoimapulasta kärsiviä yrityksiä tuettiin näin myös muista kulttuureista tulevien työntekijöiden rekrytoinnissa ja perehdyttämisessä. 

Kaksi iloista naista varastotyössä nokkakärryn ja laatikoiden äärellä

Kuntatoimijoiden monikulttuurisuusosaamisen kehittäminen

Kuntatoimijoille suunnattuja monikulttuurisuusosaamisen kehittämisen koulutuksia hankkeessa järjestettiin yli 20. Koulutuksissa käsiteltiin muun muassa sitä, mitä moninaisuus ja kulttuuri ovat, sekä mitä stereotypiat ja ennakkoluulot ylipäätään tarkoittavat. Osallistujat pohtivat, millainen interkulttuurinen kompetenssi heillä tällä hetkellä on, miten osallistujat osaavat toimia monikulttuurisissa tilanteissa ja miten kompetenssia voi kehittää. Samalla tultiin tietoisiksi omasta kulttuurista ja sen vaikutuksesta yksilön omaan ajatteluun. 

Koulutuksissa tutustuttiin myös maahanmuuttoon liittyviin käsitteisiin, tilastoihin kunnassa ja koko Suomessa sekä tarkasteltiin maahanmuuton syitä ja maahanmuuttoprosessia yleensä. Maahanmuuttoa tarkasteltiin ennen kaikkea yksilön psyykkisenä prosessina, mutta keskusteltiin myös kunnan roolista, vastuista, velvollisuuksista ja kustannuksista turvapaikanhakijoiden osalta. Koulutuksissa käsiteltiin, miten ohjattavan riittävää kielitaidon kehittymistä voidaan tukea, sekä myös sitä, mitä ohjaajan selkeäkielinen viestintä on ja miten tulkkaustilanteessa toimitaan.

Monikulttuurisuusosaamisen kehittäminen työpaikoilla 

Yrityksille ja työnantajille suunnattuihin monikulttuurisuusosaamisen kehittämisen mentorivalmennuksiin osallistui yrityksistä ja organisaatioista lähes 40 toimijaa. Monikulttuurisuusosaamisen kehittäminen yritysten ja työnantajien näkökulmasta tarkoitti hankkeessa ymmärrystä monikulttuurisen työntekijän rekrytoinnista, perehdyttämisestä ja ohjaamisesta. 

3-osaiseen mentorivalmennukseen osallistuneet yritykset halusivat kehittää henkilöstönsä interkulttuurisia valmiuksia kohdata eri kulttuureista tulevia. Valmennus herätteli yrityksiä miettimään omia käytänteitään eri kulttuureista tulevien näkökulmasta ja muun muassa varaamaan perehdytykseen ja ohjaukseen työpaikalla riittävästi aikaa ja malttia. 

Valmennuksessa muistuteltiin yhteisen kielen ja selkokielisyyden merkityksestä ohjaustilanteissa sekä konkretian hyödyntämisestä, ja käytännön avun ja tuen tarjoamisen merkityksestä. Mentorivalmennus räätälöitiin ja aikataulutettiin kunkin mukaan osallistuvan yrityksen kanssa. Melko moni valmennukseen osallistuneista yrityksistä hyödynsi valmennuksen tarjoamaa mahdollisuutta yrityskohtaisesta kehittämistehtävästä, jota valmennuksen fasilitaattorit ohjasivat ja sparrasivat. 

Mentorivalmennus monikulttuurisen työntekijän ohjaukseen - Lue lisää!

Mentorivalmennus monikulttuurisen työntekijän ohjaukseen 

Järjestäjä: Kotopaikka2-hanke (ESR)
Kohderyhmät: Yrityksissä ja työpaikoilla maahanmuuttajia rekrytoivat ja perehdyttävät tai aiheesta kiinnostuneet työntekijät. 
Kesto: 3 x 3 tuntia 
Paikka: Teams-verkkoympäristö

Sisällöt:

1. Interkulttuurinen kompetenssi - Taito toimia monikulttuurisissa tilanteissa 

  • Omat interkulttuuriset valmiuteni: tietoisuus omasta kulttuurista ja sen vaikutus omaan ajatteluun 
  • Kulttuurierot ja vuorovaikutus kulttuurien kohtaamisessa 
  • Selkeäkielinen viestintä  
  • Monikulttuurisen työntekijän rekrytointi, perehdyttäminen ja ohjaaminen  
  • Monikulttuurisen työyhteisön mahdollisuudet ja haasteet 
     

2. Mentorointi ja mentorina toimiminen 

  • Mentoroinnin käsite, yleiset periaatteet ja eettiset periaatteet 
  • Mentorin roolit ja tehtävät 
  • Mentorointi vuorovaikutussuhteena ja prosessina 

Lisätietoja:

Johanna Pitkänen

Asiantuntija, Specialist
AOKK, erillisprojektit, School of Professional Teacher Education, separate projects
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358401985494