Tietoa Kotopaikka2-hankkeesta
ESR-rahoitteinen Kotopaikka2 – Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun -hanke on kehittänyt kohdekuntiensa tavoitteellista maahanmuuttotyötä ja maahanmuuttajien työllisyyttä Keski-Suomessa.
Kotopaikka2 – Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun
Kehittämistyön tuloksena kunnissa voidaan maahanmuuttajille tarjota toimivia, entistä tasalaatuisempia ja tasa-arvoisempia palveluita sekä paikallisia työllistymismahdollisuuksia. Kotopaikka2:n kohdekunnat: Jämsä, Keuruu, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski.
Kotopaikka2-hanke toteutettiin 1.9.2020-31.8.2023.
Sen toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia. Yhteistyössä oli mukana myös useita yrityksiä kohdekunnista.
Hankkeen toimenpiteiden myötä paikalliset palveluverkostot ovat valmiimpia kohtaamaan ja ohjaamaan kuntaan eri syystä muuttavia maahanmuuttajia.
Osaamisen ja palveluprosessien kehittäminen
Hankkeen myötä kuntien työllistämistä tukevien ja valmentavien toimijoiden osaaminen maahanmuuttajan ohjaamiseksi työllisyyspalveluissa kehittyy. Kotopaikka2-hanke tuki monikulttuurisen osaamisen kehittymistä tarjoamalla koulutuksia ja vertaismentorointia kuntien päättäjille, työnantajille, työpaikoilla maahanmuuttajia perehdyttäville työntekijöille sekä kunnissa maahanmuuttajien työllistymistä ohjaaville toimijoille.
Kunnissa vahvistettiin myös maahanmuuttotyön johtamista ja strategiaprosesseja konsultatiivisen fasilitoinnin avulla. Tavoitteena oli perustaa jokaiseen kohdekuntaan maahanmuuttotyön tavoitteellisempaa johtamista ja yhteistä oppimista tukemaan paikallisista toimijoista koostuva yhteistyöryhmä (valmistelutyöryhmä), joka muotoilee kuntaan esityksen maahanmuuttotyön strategiaksi.
Tukea työllistymiseen ja työvoiman kohtaantoon
Kunnissa edistetään maahanmuuttajien työllistymistä ja työvoiman kohtaantoa eri aloilla. Hankkeen toimenpiteiden kautta työvoimapulaa kärsivien alojen yritykset saavat osaamistarpeisiinsa vastaavia maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä, joiden alakohtainen osaaminen ja suomen kielen taitotaso on kartoitettu ja jotka ovat suorittaneet työllistymisessä edellytettävän lupakorttikoulutuksen.
Hankkeen toimenpiteisiin osallistuvat yritykset saavat osaamista monikulttuuriseen työelämään, vinkkejä muilta maahanmuuttajia työllistäviltä työnantajilta sekä valmennusta työpaikalla tapahtuvaan maahanmuuttajien ohjaamiseen ja perehdyttämiseen.
Kotopaikka2 toimi kohdekunnissa asiakaslähtöisesti räätälöiden.
Kohdekunnissa valmisteltiin ja toteutettiin toimenpiteet yhteistyössä kuntaorganisaatioiden sekä työelämän ja yritysten edustajien kanssa.
Maahanmuuttotyön tavoitteellisen kehittämisen koulutuksiin ja strategiaprosessin työpajoihin osallistettiin kohdekuntien maahanmuuttajia mukaan keskusteluun, kehittämiseen ja työskentelyyn. Tarvelähtöinen ja osallistava toimintatapa sai jo aiemmassa Kotopaikka-hankkeessa hyvän vastaanoton ja varmisti laadukkaat tulokset.
Palvelut maahanmuuttajille
Kotopaikka2-hanke auttoi kohdekuntien maahanmuuttajia työllistymään mm. ura- ja koulutusohjauksen, lupakorttikoulutusten sekä ammatillisen osaamisen ja kielitaidon kartoitusten avulla. Mukana toiminnassa oli noin 220 maahanmuuttotaustaista työnhakijaa. 15 henkilöä työllistyi hankkeen aikana.
Osallistujien rekrytointi tapahtui vuonna 2021 yhteistyössä kuntien toimijoiden kanssa ja ohjausprosessit johtivat jo hyvin pian sen jälkeen ensimmäisiin työllistymisiin. Hankkeen tarjoamasta tuesta viestittiin paikallisten toimijoiden ja verkostojen välityksellä, verkkosivustolla, Jamkin sosiaalisen median kanavissa sekä maahanmuuttajille suunnatuissa verkkoinfotilaisuuksissa ja syksyn 2021 "aamupalatilaisuuksissa", joihin kutsuttiin maahanmuuttajia, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen.
- Jämsä
- Keuruu
- Kyyjärvi
- Laukaa
- Pihtipudas
- Saarijärvi
- Viitasaari
- Äänekoski
Kotopaikka2-hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Kotopaikka2-hankkeessa työskentelee asiantuntijoita Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja Gradiasta.
Tutustu hanketoimijoihin (pdf)
Julkaisut
Tästä löydät Kotopaikka2-hankkeessa tuotettuja julkaisuja.
JAMK yhdessä kuntien kanssa kehittämään kuntien tavoitteellista maahanmuuttotyötä -blogi
Johanna Pitkänen, julkaistu 5.10.2020
Yhteistyömme keskisuomalaisten kuntien kanssa sai jatkoa kun uusi Kotopaikka2 – Kotoutumisen paikalliset prosessit haltuun -hanke startattiin syyskuun 2020 alussa. Kohdekunnissa tehdään nyt työtä kohti entistä tavoitteellisempaa ja osaavampaa verkostomaista maahanmuuttotyötä. Lue Opekorkeassa tapahtuu -blogissa
Kuinka ottaa haltuun kotoutumisen paikalliset prosessit? -blogi
Johanna Pitkänen, Ulla Koukkari-Anttonen ja Susanna Sakko
Julkaistu 22.1.2021 Kotouttaminen.fi-sivustolla, työ- ja elinkeinoministeriö / Kotouttamisen osaamiskeskus
Vilkkaassa kaupungissa, jossa eri kulttuurien kohtaamiset ja maahanmuuttajat ovat arkipäivää, unohtuu helposti, että meillä on edelleen pieniä paikkakuntia, joissa vieraskielisen väestön osuus on hyvin marginaalinen. Kuntalaisina heillä on oltava yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua, olla mukana ja saada palveluita tasavertaisina asukkaina. Maahanmuuttaneet ovat oiva ratkaisu pienten muuttotappiokuntien väestökehitykseen ja työvoimapulaan. Lue Kotouttaminen.fi-blogissa
Kunnissa tukemassa maahanmuuttajien työllistymistä -blogi
Johanna Pitkänen ja Ulla Koukkari-Anttonen, julkaistu 25.11.2021.
Kotopaikka2-hanke tukee maahanmuuttotaustaisten henkilöiden työllistymistä tarjoamalla tietoa aloista ja työnantajista, jotka kunnassa tarvitsevat työvoimaa, selvittämällä heidän suomen kielen taitotasonsa sekä mahdollistamalla työllistymisen edellyttämän lupakorttikoulutuksen suorittamisen tarvittaessa. Maahanmuuttajat ovat päässeet kohtaamaan kunnan työnantajia, jotka tarvitsevat työvoimaa. Tässä blogissa kerromme onnistumisista ja kaksi työllistymisen tarinaa. Lue blogi Opekorkeassa tapahtuu -blogissa