uutinen 7.2.2025

Sairaanhoitaja- ja kätilökoulutuksen juhlavuosi käyntiin

Vuonna 2025 vietämme Jamkissa sairaanhoitaja- ja kätilökoulutuksen juhlavuotta. Juhlavuosi käynnistettiin seminaarilla, joka avasi samalla hienosti hyvinvointiyksikön uuden Terveysinstituutin kevään.

Kukka-asetelma.

Vuonna 2025 juhlistamme suomenkielisen sairaanhoitajakoulutuksen 70-vuotisjuhlavuotta, suomenkielisen kätilökoulutuksen 50-vuotisjuhlavuotta sekä englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen 25-vuotisjuhlavuotta.

Juhlavuosi käynnistettiin 30.1.2025 seminaarilla, jossa luotiin katsaus keskisuomalaisen sairaanhoitajakoulutuksen historiaan ja nykytilaan. Katseet suunnattiin myös tulevaan. Seminaarissa oli iloisia kohtaamisia entisten ja nykyisten kollegoiden sekä opiskelijoiden kanssa.

Inkeri Papp ja Pertti Malkki

Emerita yksikönjohtaja Inkeri Papp ja yksikönjohtaja Pertti Malkki.

Emerita yksikönjohtaja Inkeri Papp muisteli, mitä kaikkea mahtui niihin vuosiin, kun hän luotsasi sairaanhoitajakoulutusta läpi muutosten ja uudistusten. Johtoajatuksena oli, että sairaanhoitajat tarvitsevat niin akateemista koulutusta kuin käytännön oppia. Yhteistyö vuonna 1954 aloittaneen Keski-Suomen keskussairaalan kanssa on ollut tiivistä. Inkeri Papp oli myös käynnistämässä kansainvälisten verkostojen luomista 1990-luvun puolivälissä.

Paula Risikon juhlapuhe

Juhlapuhuja eduskunnan varapuhemies, TtT, SHO, sh Paula Risikko on toiminut monissa terveydenhuollon tehtävissä sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun vararehtorina. Hänen puheensa käsitteli sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulutusta ja sen kehittämistä.

Vesa Saarikoski, Paula Risikko, Pertti Malkki ja Merja Männistö seisovat.

Rehtori Vesa Saarikoski, eduskunnan varapuhemies, juhlapuhuja Paula Risikko, yksikönjohtaja Pertti Malkki ja Terveysinstituutin johtaja Merja Männistö.

Risikon mukaan yhteiskuntaamme haastavia ja siten koulutukseen vaikuttavia muutoksia ovat muun muassa taloustilanne ja sen ongelmat, työllisyystilanne, väestön ikääntyminen ja syntyvyyden lasku, terveysturvallisuus, teknologian kehitys lieveilmiöineen, yhteiskunnan polarisaatio, sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmäuudistus sekä yksinäisyys ja syrjäytyminen. Haasteita luovat myös globalisaatio ja maahanmuutto sekä erilaiset geopoliittiset jännitteet, yhä monimutkaisemmat turvallisuusuhat, ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit.

Sote-alan koulutuksessa ja sen kehittämisessä tulee Risikon mukaan huomioida työelämän nykyiset tarpeet, mutta myös ennakoida tulevaisuuden tarpeita.

Paula Risikko totesi, että sairaanhoitajan koulutus on hyvä perusta:

Sairaanhoitaja pärjää aina ja missä tahansa tilanteessa.

Terveysalan koulutuksen kotipesä Jamkissa on Terveysinstituutissa, joka aloitti toimintansa vuoden alussa hyvinvointiyksikössä. Yksikönjohtaja Pertti Malkki totesi, että Jamkista valmistuu vuosittain 350–400 sote-ammattilaista. Viime vuosi oli ennätyksellinen, 440 valmistunutta ja 117 YAMK-tutkintoa. Koulutusta tukee vahva TKI-toiminta ja aktiivinen kv-toiminta. Hyvinvointiyksikössä on kaikkiaan yli 2400 opiskelijaa ja lähes 250 työntekijää.

Juhlan juonsivat kätilöopiskelija Veera Virtanen ja Nursing-ohjelman opiskelija Jinadi Senevirthe. Musiikkia tarjoilivat kätilöopiskelijat Malla Saarimäki (flyygeli) ja Inka Rask (huilu).


Eduskunnan varapuhemies, TtT, SHO, sh Paula Risikon puhereferaatti 30.1.2025

Sote-alan koulutuksen on nopeammin reagoitava yhteiskunnan muutoksiin

Eduskunnan varapuhemies, terveydenhuollon opettaja Paula Risikon mukaan sote-alan koulutuksen on reagoitava nopeammin yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin. Hän kuitenkin painottaa, että sote-alan ammattikorkeakoulutuksen ydin on yhteiskunnan murroksista huolimatta yhä sama; antaa valmiuksia ihmisen ja hänen terveytensä ja hyvinvointinsa sekä elämänsä kokonaisuuden kohtaamiseen, ja niiden ongelmissa auttamiseen.

Risikko puhui Jyväskylän ammattikorkeakoulun sairaanhoitaja- ja kätilökoulutuksen juhlaseminaarissa torstaina 30.1.2025. Suomenkielinen sairaanhoitajakoulutus juhli 70-vuotista, englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus 25-vuotista ja suomenkielinen kätilökoulutus 50-vuotista taivaltaan. Risikon puhe käsitteli sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulutusta ja sen kehittämistä.

Yhteiskuntaamme haastavia ja siten koulutukseen vaikuttavia muutoksia ovat Risikon mukaan muun muassa taloustilanne ja sen ongelmat, työllisyystilanne, väestön ikääntyminen ja syntyvyyden lasku, terveysturvallisuus, teknologian kehitys lieveilmiöineen, yhteiskunnan polarisaatio, sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmäuudistus sekä yksinäisyys ja syrjäytyminen. Haasteita luovat myös globalisaatio ja maahanmuutto, sekä erilaiset geopoliittiset jännitteet, yhä monimutkaisemmat turvallisuusuhat, ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit.

Sote-alan koulutuksessa ja sen kehittämisessä tulee Risikon mukaan huomioida työelämän nykyiset tarpeet, mutta myös ennakoida tulevaisuuden tarpeita. Edellä mainituilla on vaikutusta sekä koulutusten määriin että sisältöihin. Koulutuksen aloituspaikkoja onkin jo lisätty. Alan henkilöstön perus- ja erikoisosaamisen varmistamiseksi on uudistettava koulutuksen sisältöjä yhteistyössä työelämän edustajien kanssa. Lisäksi on varmistettava lisä- ja täydennyskoulutusmahdollisuudet. 

Opiskelijoiden lähtötilanteet ovat moninaisia, joten koulutusta tulee räätälöidä yksilöllisesti ja myös hyväksilukea aikaisempia opintoja ja aikaisempaa osaamista. Siten koulutusajat eivät veny kohtuuttoman pitkiksi. 

Risikko peräänkuulutti puheessaan myös jatkuvan oppimisen tärkeyttä. Hän painotti, että erilaisia vaihtoehtoja ja väyliä koulutuksen suorittamiseen tulee olla. Esimerkiksi oppisopimuskoulutus tulee ottaa myös ammattikorkeakoulutuksen keinovalikoimiin. 

Muita koulutuksen kehittämisessä huomioitavia asioita ovat Risikon mukaan laadukkaiden harjoittelupaikkojen varmistaminen sekä esimerkiksi kielitaito- ja muut mahdolliset ammatissa ja alan työssä pärjäämisen edellytykset.

”Kaikkein olennaisin perusta sosiaali- ja terveysalan ammatissa ja työssä toimimiselle on joka tapauksessa oltava soveltuvuus alalle”, Risikko painotti.

Lisätietoja

Pertti Malkki

Yksikönjohtaja, Director
HYVI Hallinto, Administration
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358406682751

Merja Männistö

Johtaja Terveysinstituutti, Director Institute of Health
HYVI Terveysala, Health Studies
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358504720044