uutinen 4.4.2025

Oppimisen tuki puhuttaa korkeakouluissa – asiantuntijoiden iltapäivä Jamkilla

Oppimisen tuen asiat ovat olleet korkeakoulutuksen kentällä paljon esillä viime vuosina. Ammattikorkeakouluihin tulee yhä enemmän opiskelijoita, joilla on erilaisia oppimisen haasteita. Korkeakoulut miettivät uusia toimintatapoja vastata opiskelijoiden tarpeisiin ja tarjota heille tarvittava tuki, jotta opiskelijat pystyvät suoriutumaan opinnoistaan, valmistumaan ja työllistymään. 

Kaisa Räty ja Kaija Peuna-Korpioja luokkatilan edustalla avaamassa tilaisuuden.

Jamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa koulutetaan ammatillisia erityisopettajia. Koulutuksessa on entistä vahvemmin huomioitu myös ammattikorkeakoulun erityisopetuksen tarve ja sen erityispiirteet. Oppimisen tuki ja erityisopettajan työ ammattikorkeakoulussa kuuluvat Jamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun tutkimuksen ja kehityksen kohteisiin sekä niihin teemoihin, joiden keskusteluun halutaan tutkimuksen lisäksi osallistua järjestämällä koulutusta ja verkostotapaamisia. 

Yksi yhteistyömuoto on Jamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun vuosittain järjestämä Oppimisen tuen asiantuntijoiden iltapäivä, joka on suunnattu korkeakoulujen oppimisen tuen henkilöstölle. Iltapäivissä käydään yhteistä keskustelua ja tarkastellaan tutkimusperustaisesti ajankohtaisia teemoja. 18.3.2025 iltapäivään osallistui Jamkilla ja verkossa iso joukko eri korkeakoulujen opettajia, ohjaajia, erityisopettajia ja muita asiantuntijoita. 

Ajankohtaista tietoa oppimisen tuesta 

Tilaisuudessa esiintyi väitöskirjatutkija Hillevi Vyyryläinen. Tutkimuksessaan hän tarkastelee kriittisesti nykyistä maailmaa, jota hän kuvaa neuropsykiatrisoituneeksi. Tällaisessa maailmassa usein luokitellaan ihmisiä ja selitetään heidän toimintaansa erilaisten luokittelujen, kuten diagnoosien, kautta. Vyyryläisen mukaan myös tuen käytänteet koulutuksessa perustuvat näihin selitysmalleihin. Vyyryläisen esitys haastoi kuulijat pohtimaan, miten elämäämme tai työntekoon vaikuttaisi se, jos tällaisia diagnooseja ei olisi olemassa. Rakentuisivatko esimerkiksi tuen mallit tai se, millä tavalla oikeutetaan tukeen, toisella tavalla? 

Jamkin vanhempi asiantuntija Anna-Liisa Ojala kertoi tekoälyn mahdollisuuksista oppimisen tukemisessa. Hänen esityksensä pohjasi Jamkin sisäiseen kehittämishankkeeseen, Ratkaiseva pedagogiikka ja tekoäly osana Uuden sukupolven korkeakoulu 2.0. Sen kehittämistyöhön sisältyi kaksi ohjaukseen ja erityiseen tukeen liittyvää osiota, joista ensimmäisessä pyrittiin löytämään ne ohjausta ja tukea tarvitsevat opiskelijat, jotka eivät aktiivisesti hae tukea. Pilotti tapahtui Jamkin ICT-alalla toteutetussa pilotissa pyrittiin erilaisia tietokantoja yhdistämällä tunnistamaan opiskelijoita, joiden opinnot ovat hidastuneet, ja luotiin tutkintovastaaville uusi näkymä omien opiskelijoiden etenemisen seuraamiseen. Toisena kokeiluna pyrittiin tukemaan opiskelijaa jäsentämään opiskelun kokonaisuutta ottamalla käyttöön Moodlessa jo olevia sovelluksia. Opiskelijalle esimerkiksi tuotiin visuaalisesti esille, minkä hän oli suorittanut ja mitä vielä pitää suorittaa. 

Oppimisen tuki ammattikorkeakouluissa 

Oppimisen tuen tehtävät ja esimerkiksi yksilölliset opintojärjestelyt kuuluvat useimmissa ammattikorkeakouluissa opinto-ohjaajien, opettajatutorien ja opettajien tehtävään. Osassa Suomen ammattikorkeakouluista toimii myös erityisopettajia. Erityisopettajien työnkuvaa on selvitetty yliopettaja Kaisa Rätyn ja lehtori Kaija Peuna-Korpiojan toteuttaman kyselyn avulla. Oppimisen tuen asiantuntijoiden iltapäivässä esiteltiin kyselyn alustavia tuloksia. Osallistujat pääsivät myös keskustelemaan aiheesta ryhmissä. 

Kyselyyn oli vastannut 14 ammattikorkeakoulun erityisopettajaa. Erityisopettajat kokivat, että ammattikorkeakoulussa erityisopettajaa työllistivät eniten oppimisen ja mielenterveyden haasteet sekä elämänhallinnan ongelmat. Vastaajien mukaan työhön kuuluu opiskelijoiden tuen tarpeiden kartoitusta ja yksilöllistä opetusta. Lisäksi kyselyyn vastanneet kertoivat työn sisältävän oman oppilaitoksen käytänteiden kehittämistä ja kollegoiden konsultaatiota. Kun erityisopettajalla on vastuullaan tuhansia opiskelijoita, on työ väistämättä konsultoivaa ja kehittävää. Räty ja Peuna-Korpioja totesivat, että suuntaus kohti inklusiivista korkeakoulutusta oli luettavissa kyselyn vastauksista, sillä vastaajat painottivat sitä, että kaikilla opettajilla tulisi olla keinoja opiskelijoiden tukemiseen. 

Yhteisessä iltapäivässä korkeakouluopiskelijoiden oppimisen tuen äärelle pysähtyminen ja keskustelut kyselyn tuloksista nostivat esiin monia erilaisia näkökulmia, tulkintoja ja odotuksia ammattikorkeakoulun erityisopettajien työstä. Näitä teemoja jatkotyöstetään myös Jamkissa ammatillisen erityisopettajan koulutuksen uuden opetussuunnitelman laatimisessa. 

Lisätietoja

Kaisa Räty

Yliopettaja, Principal Lecturer
Opettajankoulutukset, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358503470131

Kaija Peuna-Korpioja

Lehtori, Senior Lecturer
Opettajankoulutukset, Teacher Education
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358408099632

Mikä tukee oppimista? - Oppimisen tuen asiantuntijoiden iltapäivä 18.3.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan oppimisen tuesta korkeakoulutuksessa. Oppimisen tuen asiantuntijoiden iltapäivän järjestää jälleen Jamkin ammatillinen opettajakorkeakoulu. Ilmoittautuminen on päättynyt.

Ammatillinen erityisopettajankoulutus

Ammatillinen erityisopettaja on erityisen tuen ja ohjauksen osaaja

Hakuaika: 7.1.2026 - 21.1.2026

Opiskelumuoto:

Monimuoto-opiskelu

Koulutus alkaa: 1.8.2026