Kyberrikostorjuntaan liittyvää osaamista ja yhteistoimintaa kehitettiin viranomaiset yhteen kokoavassa harjoituksessa. Kolmipäiväinen harjoitus toteutettiin Jamkin IT-instituutissa sijaitsevan JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology) -tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskuksen toimesta. Harjoitus oli osa Jamkin ja Polamkin Kyberosake-hanketta, ja siihen osallistui laajasti viranomaistoimijoita eri puolilta Suomea.
Kyberrikosvyyhdin selvittäminen vaati tiedonvaihtoa ja yhteistyötä
Viranomaisille suunnatussa harjoituksessa selvitettiin laajaa kyberrikosvyyhtiä, jossa suuri määrä kyberrikoksia osuu eri viranomaisten vastuualueille.
"Tilanne lähti etenemään yllättävän nopeasti. Ammattilaiset tiesivät omat tehtävänsä ja tarttuivat niihin ripeästi. Organisaatioiden harjoittelijat eivät myöskään poteroituneet omiin nurkkiinsa suorittamaan, vaan tietoa myös haluttiin jakaa", kertoo harjoitukseen osallistunut Polamkin erityisasiantuntija Toni Kranz.
Harjoituksessa käytössä ollut RGCE-kyberharjoitusympäristö takasi harjoittelijoille realistisen mutta turvallisen tavan harjoittaa teknisiä ja taktisia taitoja, tiedonvaihtoa sekä yhteistoimintaa. Harjoitusta varten ympäristöön luotiin yli kymmenen kyberrikostapausta, joita harjoittelijat päivien aikana tutkivat. Harjoitukseen kuului, että tutkinnan jäljet johtivat lopulta myös muihin rikosnimikkeisiin.
"Harjoituksessa eri viranomaisten tutkimat rikostapaukset liittyivät keskenään yhteen. Realistisuutta tuotiin tosielämästä tutuilla tapahtumilla ja asioilla, kuten kiinniotoilla, kuulusteluilla ja muilla esitutkintamenetelmillä, jotka pystyttiin tuomaan mukaan digitaaliseen harjoitusympäristöön", kertoo Jamkin asiantuntija Timo Lehto, joka oli suunnittelemassa harjoitusta JYVSECTECin RGCE-ympäristöön.
Kyberrikostorjunnan harjoitus oli ensimmäinen laatuaan
Polamkin ja Jamkin yhteistyön tuloksena tuotettu harjoitus on mallikappale, jota rakennetun harjoitusympäristön osalta on mahdollista tulevaisuudessakin hyödyntää vastaavassa käytössä. Tavoitteena harjoituksessa oli tunnistaa kansallisista toimintatavoista ja valtuuksista mahdollisia kehityskohteita sekä kehittää tiedonjakamisen menetelmiä.
"Harjoituksen toteutuksesta vastasi JYVSECTEC, ja Polamk toi mukaan aihealueen asiantuntemuksen sekä poliisihallinnon näkökulman. Harjoitus oli ensimmäinen laatuaan, ja vastaavia varmasti halutaan tehdä jatkossakin", kertoo hankepäällikkö Tero Toiviainen Polamkista.
"Keskeistä harjoituksessa oli edistää viranomaisten välistä yhteistyötä, joka harjoituksessa toteutui hyvin", Toiviainen jatkaa.
Harjoitus järjestettiin osana Kyberosake-hanketta. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin Sisäisen turvallisuuden rahastosta (Internal Security Fund, ISF). Hankkeessa Jamk ja Polamk toimivat yhteistyössä tavoitteenaan kyberrikostorjunnan erikoistumiskoulutuksen ajantasaistaminen, kehittäminen ja toteuttaminen. Hanke edistää myös viranomaisten kansallista ja kansainvälistä koulutusyhteistyötä. Lisäksi hankkeessa tutkitaan tekoälyn hyödyntämistä kyberrikollisuuden torjunnassa.
Tietoa Kyberosake-hankkeesta Jamkin verkkosivuilla.
Tietoa Kyberosake-hankkeesta Polamkin verkkosivuilla.
Lisätietoja:
Marko Vatanen
johtava asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
040 545 8630
Vesa Vertainen
Kyberosake-hankkeen projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
040 849 0049
Tero Toiviainen
Kyberosake-hankkeen hankepäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu
0295 480 121