uutinen 10.4.2025

Kyberuhkien sietokykyä kasvattamassa – Yritykset mukana kehittämässä kyberturvallisuuden maakuntaa

Yrityksen verkkosivut ovat jumissa, asiakastiedot ovat vuotaneet vääriin käsiin tai tärkeimpien tietojen vapauttamisesta vaaditaan lunnaita. Miten yritys toimii ja palautuu tilanteesta? Olisiko kaikki voitu välttää varautumisella ja ennakoinnilla?

Digitaalisuus tuo mukanaan kyberturvallisuuteen liittyviä haasteita. Yritysten on osattava huolehtia niin tietoturvasta kuin asiakkaan yksityisyydestä ja lisäksi varauduttava uudenlaisiin kyberuhkiin. Monille pk-yrityksille digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäminen onkin haastavaa ja digiloikassa paljon kirittävää.

”Kyberturvallisuus on yksi digitalisaation merkittävimmistä mahdollistajista. Kun kehitetään digitaalisia tuotteita tai palveluja, kyberturvallisuus on aina otettava huomioon. Yritysten kyberuhkien sietokyky tulisi olla mitoitettu niin, että varautumisella ja ennakointikyvyllä pystytään luomaan yritykselle kattava kokonaisturvallisuus”, toteaa projektipäällikkö Antti Teppo Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

“Digitaalinen muutos etenee yhteiskunnassa ja palvelut digitalisoituvat julkisella sektorilla. Digitaaliset palvelut tulevat yhä lähemmäksi ihmistä. Tällöin kyberturvallisuus on koko julkisen sektorin elinvoimaisuuden ja jatkuvuuden kannalta kriittinen menestystekijä. Meille Istekissä on tärkeää olla mukana kehittämässä kansallisesti merkittävää osaamista ja tuoda julkisten toimijoiden näkökulmaa osaksi kyberturvallisuuden tutkimusta ja käytännön ratkaisuja”, sanoo Istekin liiketoimintajohtaja Jenni Siermala.

Kansallinen kyberresilienssi vaatii tehokasta johtamista ja koordinointia. Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk) ja Jyväskylän yliopisto (JYU) ovat pitkään kasvattaneet kyberturvallisuuden osaamista maakunnassa ja etsineet ratkaisuja yhdessä perustetun Kyberturvallisuuden osaamiskeskuksen (FICEC) kautta. Nyt mukaan toivotaan myös yrityksiä ja organisaatioita.

”Jotta yhteistyötä ja verkostoja saadaan kasvatettua myös tulevaisuudessa, haluamme rakentaa FICECistä kansainvälisen kyberturvallisuuden osaamiskeskuksen, joka edistää tutkimusta ja kehitystä eri toimialoilla. Osaamista ja kestäviä ratkaisuja digitalisaation haasteisiin tullaan kehittämään niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla juuri alkaneessa hankkeessa”, Teppo jatkaa.

Kyberturvallisuuden osaamiskeskuksen (FICEC) kehittäminen -hanke keskittyy alueen kyberturvallisuusosaamisen vahvistamiseen ja digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämiseen yrityksissä ja yhteiskunnassa. Hankkeessa rakennetaan teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin perustuvia kyberresilienssiä vahvistavia tutkimus- ja kehittämiskokonaisuuksia. Hanke toteutetaan yhteistyössä eri sektoreiden toimijoiden kanssa, hyödyntäen kansallisesti merkittäviä digitalisaatio- ja kyberturvallisuusalan asiantuntijoita.

“Suomalaiseen yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään kohdistuu ennen kuulumaton määrä kyberuhkia. Yritysten ja organisaatioiden välinen yhteistyö on keskeistä näiden uhkien torjunnassa. Olemme ylpeitä voidessamme osallistua tähän hankkeeseen, joka edistää kansallista kyberresilienssiä ja kotimaisten yritysten kilpailukykyä,” toteaa Deloitten kyberpalveluista vastaava partneri Hannu Kasanen.

Kyberturvallisuuden osaamiskeskuksen kehittäminen -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Jamkin ja JYU:n toteuttamassa hankkeessa rakennetaan teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin perustuvia kyberresilienssiä vahvistavia tutkimus- ja kehittämiskokonaisuuksia. Rahoitukseen osallistuvat aktiiviset hankekumppanit Deloitte, Fingrid, Istekki, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen kauppakamari ja Women4Cyber Finland.
 

Lisätietoja:

Antti Teppo

Projektipäällikkö, Project Manager
IT-Instituutti, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358505668533