Viikolla 6 Jyväskylässä järjestettyyn kansalliseen kyberharjoitukseen (KYHA) osallistui laajasti pohjoissuomalaisia ja pohjoispohjanmaalaisia kyberturvallisuuden, johtamisen ja viestinnän ammattilaisia. Kuntien ja kriittisen infrastruktuurin toimijoille suunnattu kyberharjoitus otti viikoksi käyttöönsä suuren osan Jamkin Dynamo-rakennuksesta, jossa sijaitsee harjoitukset toteuttava JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology) tutkimus-, koulutus- ja kehityskeskus.
”Rovaniemeltä harjoitukseen osallistui lähes neljäkymmentä henkilöä aina ylintä johtoa myöden. Lisäksi kanssamme olivat harjoittelemassa palveluntarjoajamme, ict-tuottajat sekä kriittiset toimijat esimerkiksi vesi- ja sähköyhtiöistä”, kertoo harjoitukseen osaa ottanut Rovaniemen tietohallintojohtaja Harri Ihalainen.
Rovaniemen lisäksi harjoitukseen osallistui neljä muuta kuntatoimijaa palveluntarjoajineen, sekä kolme kriittisen infran toimijaa.
Harjoittelu tuo varmuutta tosielämän tilanteisiin
KYHA-harjoituksilla on erityinen rooli Suomen kokonaisturvallisuuden kehittämisessä, sillä harjoituksen tarkkaan valittu kokoonpano ja ainutlaatuinen harjoitusympäristö mahdollistaa testata, millä tavoin kyberturvallisuuden poikkeustilanteet vaikuttaisivat organisaatioiden omaan ja yhteistoimintaan. Harjoitusympäristön ominaisuudet mahdollistavat myös tutkailla, kuinka tilanteet heijastuisivat yhteiskuntaan ja jopa yksittäisiin kansalaisiin.
”Ammattitaitoisuus harjoituksen järjestämisessä näkyi. Rovaniemi on matkailukaupunki, ja saimme kokemusta monenlaisissa uhkatilanteissa toimimiseen, jotka vaikuttaisivat esimerkiksi kaupunkilaisiin, matkailijoihin ja matkanjärjestäjiin”, sanoo Harri Ihalainen.
Kansallisella mallilla harjoitellut jo tuhansia asiantuntijoita
Kansallisiin kyberharjoituksiin pyritään kokoamaan harjoitusjoukko siten, että osallistujien joukossa on mukana sekä kansallisten harjoitusten ensikertalaisia, mutta myös uudelleen tai eri roolissa harjoittelevia kyberturvallisuuden ja siihen liittyvien kriisitilanteiden asiantuntijoita.
”On tärkeää saada mukaan myös uusia harjoittelijoita, jotta organisaatiot pystyvät kokonaisvaltaisesti kasvattamaan osaamistaan yhteistoiminnasta. Kuntien ja kriittisen infrastruktuurin harjoitukseen ensikertalaisia osallistui erityisen paljon”, kertoo valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen liikenne- ja viestintäministeriöstä.
”KYHA-harjoitusten tavoitteena on, että vuosien 2021–2025 aikana harjoituksiin osallistuu vähintään 2000 ensikertalaista harjoittelijaa. Ensikertalaisten lisäksi mukana on aina niin sanotusti senioreita, jotka kokeneempina harjoittelijoina tukevat ensikertalaisia”, kertoo Tero Kokkonen, Jamkin IT-instituutin johtaja.