Mikäli yliopiston hallitus ja Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätyvät sopimaan selvitystyön käynnistämisestä aiesopimuksella, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ryhtyvät selvittämään korkeakoulukonsernin muodostamista. Jyväskylän yliopiston hallitukseen ja Jyväskylän kaupunginhallituksen käsittelyyn aiesopimus on tarkoitus viedä 10.2.2025 ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston käsittelyyn 17.2.2025 olevassa kokouksessa.
Tällä hetkellä Jyväskylän ammattikorkeakoulun pääomistaja on Jyväskylän kaupunki 90 %:n osuudella. Muut omistajat ovat Jämsän kaupunki 5 %:n omistusosuudella ja Äänekosken Ammatillisen Koulutuksen kuntayhtymä POKE 5 %:n osuudella.
Iltakoulussa asiaa esiteltiin siten, että ensimmäisessä vaiheessa Jyväskylän yliopistolle voitaisiin myydä Jyväskylän ammattikorkeakoulun merkittävä vähemmistöosuus (30–35 %). Esiselvitystyössä selvitettäisiin kuitenkin lisäksi se, millä ehdoilla Jyväskylän ammattikorkeakoulu voisi siirtyä kaupunkikonsernista Jyväskylän yliopiston konserniin myöhemmin sopimuskaudella 2025–2028. Siirtyminen tarkoittaisi sitä, että Jyväskylän yliopisto omistaisi yli 50 % Jamkin osakekannasta. Kaupunki ilmaisi kuitenkin jo iltakouluissa vahvan tahtotilansa jäädä Jamkin merkittäväksi omistajaksi (vähintään 35 % omistajuus), vaikka omistuksessa tehtäisiin uudelleen järjestelyjä sopimuskauden aikana.
Varsinaiset päätökset mahdollisista omistusjärjestelyjen muutoksista tehdään tavoiteaikataulun mukaisesti kesäkuun 2025 loppuun mennessä selvitystyön pohjalta.
Valmistelua tehdään yhteistyönä korkeakoulujen ja kaupungin kesken
Valmistelua tehdään korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyönä. Tavoitteena on varmistaa, että vahvana koulutuskaupunkina tunnetun Jyväskylän elinvoima ja houkuttelevuus säilyvät myös tulevaisuudessa.
"Korkeakoulujen menestyminen on kaupungin kasvun ja vetovoiman kannalta aivan keskeinen tekijä. Kaupungin intressi on, että meillä on tulevaisuudessakin huipputason yliopisto ja ammattikorkeakoulu, jotka houkuttelevat opiskelijoita eri puolilta Suomea ja tekevät huippututkimusta ja yrityksiä hyödyttävää soveltavaa tutkimusta. Tämä ei ole itsestäänselvyys, kun korkeakouluikäluokat alkavat pienentyä vuodesta 2030 eteenpäin", tiivistää Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
"Jyväskylän korkeakoulujen strategisemmalla yhteistyöllä on mahdollista saada aikaan merkittäviä koulutuksellisia, tutkimuksellisia ja alueellisia hyötyjä. Olemme yhdessä Jamkin kanssa tunnistaneet mahdollisuuksia yhteistyöhön tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa sekä yhteisten resurssien, kuten infrastruktuurien ja palveluiden, hyödyntämisessä. Kummankin vahvuudet ja resurssit tunnistamalla voimme vahvistaa asemaa niin kansallisessa kuin kansainvälisessä kentässä", sanoo Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.
"Oman alueemme menestykseen vaikuttaa korkeakoulujen kyky tuottaa yhdessä työ- ja yrityselämän kanssa ratkaisuja talouden myönteiseen kehitykseen, osaavaan työvoimaan, turvallisuuteen ja uudistumiskykyyn. Jyväskylässä otettavilla askelmerkeillä vahvistetaan myös valtakunnallista asemaa. Strategisen yhteistyön lähtökohdiksi on tunnistettu myönteinen erottautuminen ja kummankin korkeakoulun vahvistaminen. Opiskelijoiden ja henkilöstön osallisuus ja sitoutuminen ovat edellytys menestykselle", toteaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski.
Korkeakoulut säilyisivät itsenäisinä – avoimella selvitystyöllä halutaan vähentää mm. henkilöstön ja opiskelijoiden huolenaiheita
Kevään esiselvitystyö tai mahdolliset omistusjärjestelyt eivät toteutuessaan vaikuttaisi korkeakoulujen perustehtäviin, vaan ne säilyisivät yliopistolain ja ammattikorkeakoululain mukaisina.
"Jyväskylän yliopistolla ja Jyväskylän ammattikorkeakoululla on omat, toisiaan täydentävät tehtävät ja profiilit. Korkeakoulut jatkavat itsenäisinä oikeushenkilöinä ja niiden rahoitusjärjestelmät säilyvät erillisinä", kertovat korkeakoulujen rehtorit.
"Haluamme viestiä muutoksesta avoimesti, henkilöstöä, opiskelijoita ja muita sidosryhmiä osallistaen. Johdolle voi esittää kysymyksiä esiselvitystyön edetessä", lisäävät rehtorit.
Esiselvitystyön aikana on tavoitteena käydä avointa keskustelua omistusjärjestelyiden mahdollisuuksista ja kertoa, mitä konsernirakenteen mahdolliset muutokset voisivat tarkoittaa henkilöstön, opiskelijoiden ja muiden sidosryhmien kannalta.