Palkinto myönnettiin Aksovaaralle hänen tutkimuksensa korkeatasoisuuden, innovatiivisuuden ja vaikuttavuuden vuoksi. Väitöskirjaa kiiteltiin sen monitieteisyydestä ja siitä, että vahva pedagogiikka kantaa väitöksen alusta loppuun. Merkityksellisenä pidettiin tutkimuksen skaalautuvuutta perusopetuksesta korkeakouluun ja erilaisiin oppimisympäristöihin, kuten työssä oppimiseen ja verkkokoulutuksiin.
Aksovaaran tutkimus keskittyy syvempään ymmärrykseen oppijoista ja heidän oppimiskokemuksistaan, erityisesti opintojakson aikaisten tunteiden ja emootioiden roolista oppimisprosessissa. Hänen kehittämänsä analytiikkamalli mahdollistaa oppijoille työkalut oman oppimisensa arvioimiseen ja kehittämiseen, ja sen avulla voidaan kerätä tietoa läpinäkyvästi ja eettisesti eri oppimisympäristöissä.
”Oppijalähtöinen analytiikka voi tarjota välineitä ymmärtää omaa oppimistaan – eräänlaisen “älykellon”, joka auttaa tunnistamaan vahvuuksia ja kehityskohteita sekä korjaamaan omia toimintatpoja. Samalla se antaa opettajille mahdollisuuden syventää ymmärrystään oppimisprosessista ja tukea oppijoita oikealla hetkellä”, Aksovaara kertoo.
Aksovaaran mukaan tällainen data ei ainoastaan tue oppimisprosessin optimointia, vaan se palvelee myös tutkimusta ja koulutuksen kehittämistä, mahdollistaen laadukkaamman ja entistä tehokkaamman koulutuksen tarjoamisen kaikille. Sama data palvelee opiskelijaa oman oppimisen ohjaamisessa, opettajaa oikea-aikaisen ohjauksen toteuttamisessa sekä kehittäjiä ja tutkijoita lisäten ymmärrystä monenlaisista opiskelijoista, heidän opiskelukokemuksistaan ja osaamisen kehittymisestä.
Oppimisanalytiikka on koulutuksessa ja pedagogiikassa käytetty termi tiedolla johtamisen ilmiölle, josta digitalisoituvassa maailmassa puhutaan paljon. Keskiössä on Aksovaaran mukaan se, miten oppimisesta saadaan kerättyä merkityksellistä dataa ja miten sitä analysoidaan. Inhimilliseksi työksi jää tiedon tulkitseminen ja toiminnan kehittäminen saadun tiedon avulla. Pelkkä oppimisanalytiikan avulla saatu data ei siis riitä, vaan tulkintaan tarvitaan aina opettajien, oppilaiden ja kehittäjien yhteistä pohdintaa.
”Tämä palkinto ei ole vain henkilökohtainen tunnustus, vaan ennen kaikkea osoitus siitä, että moniammatillinen yhteistyö ja tutkimusperustainen kehittäminen kantavat hedelmää. Vain jakamalla tietoa voimme rakentaa parempaa koulutusta ja kehittää oppijalähtöistä osaamista", Aksovaara toteaa kiitollisena saamastaan palkinnosta.