Ikääntyessä kävelykyky ja sen ylläpitäminen ovat tärkeitä itsenäisen elämän säilyttämisen kannalta. Ikääntyessä kävelyssä kuitenkin tapahtuu muutoksia, kuten kävelynopeuden hidastumista, jotka saattavat ennakoida toimintakyvyn heikkenemistä. Jo tätä ennen saatetaan havaita muutoksia kävelyn muissa parametreissä, kuten askeltiheydessä ja tukivaiheen kestossa.
Kävelyä on perinteisesti tutkittu tarkemmin sisätiloissa, tavallisimmin laboratorioissa. Pidemmät kävelyjaksot tapahtuvat kuitenkin yleensä ulkona.
”Puettava sensoriteknologia on tuonut mahdollisuuksia tutkia kävelyä myös ulkona. Tämä vie tutkimuksen lähemmäs ihmisten oikeaa elinympäristöä, jolloin saamme tarkemmin tietoa siitä, millaista ihmisen kävely oikeasti on”, kertoo väitöskirjatutkija Emmi Matikainen-Tervola Jamkin Kuntoutus- ja sosiaalialan instituutista.
Kävelyä tutkittiin erityisillä sensoreilla
Tutkimuksessa todettiin, että kävelyn mukauttaminen vaihtelee ympäristön piirteiden mukaan. Ylämäessä ja tasaisella kävellään harvemmalla tahdilla, mutta askeleen kesto on pidempi kuin alamäessä. Lisäksi ylämäkeen käveltäessä kävelyn parametreissä havaittiin eniten vaihtelua, eli yksittäiset askeleet poikkesivat eniten toisistaan.
”Askelten välisen vaihtelun kasvu kertoo siitä, että kävelyn rytmiä joudutaan vaihtelemaan. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että ylämäkeen kävely on fyysisesti raskas tehtävä ja vaatii myös jalan nostamista korkeammalle, kuin tasaisella tai alamäessä kävely”, Matikainen-Tervola toteaa ja jatkaa:
”Toisaalta alamäkeen kävely on fyysisesti kevyempää, ja alamäessä kävellään tiheämmällä tahdilla. Tämä voi puolestaan kertoa tasapainon ylläpitämiseen tai kaatumisen pelkoon liittyvistä tekijöistä”.
Tutkimuksessa keskityttiin yksityiskohtaisesti kävelyn parametreihin, kuten esimerkiksi askeltiheyteen, askelen kestoon, askelten väliseen vaihteluun, ja askelpituuteen. Kävelyn parametrien arvioimisessa käytettiin sensoreita, joissa on kiihtyvyyttä, kulmanopeutta ja magneettikenttää mittaavat anturit. Jotta saatiin selville, voidaanko sensoreilla mitata luotettavasti kävelyn parametreja, niitä verrattiin suurnopeuskameralla kuvattuun videoon.
Gait features in different environments contributing to participation in outdoor activities in old Age (GaitAge) -tutkimushanke (2020–2025) pyrkii selvittämään yksilön ja ympäristön välistä vuorovaikutusta ikääntyessä, ja kävelyn biomekaanisia muutoksia eri ympäristöissä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan uusia liikkumisen ja kuntoutuksen interventioita ikääntyville sekä mietitään ikäystävällisiä liikkumista tukevia ratkaisuja. Tutkimukseen osallistui yli 70-vuotiaita keskisuomalaisia, perusterveitä ja liikkumiskykyisiä aikuisia. Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke toteutetaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutus- ja sosiaalialan instituutin, Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan yhteistyönä.
Lisätietoja:
Emmi Matikainen-Tervola, väitöskirjatutkija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
emmi.matikainen-tervola(a)jamk.fi
p. +358 50 475 5530
Merja Rantakokko, tutkimushankkeen johtaja, apulaisprofessori, Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen hyvinvointialue
merja.h.rantakokko(a)jyu.fi
p. +358 50 301 6860
Tutkimukseen liittyvät julkaisut:
Matikainen-Tervola E, et al. Walking Parameters of Older Adults on Hilly and Level Terrain Outdoors. J Aging Phys Act. Published online March 25, 2025. doi:10.1123/japa.2024-0222
Rantakokko M, et al. Gait features in different environments contributing to participation in outdoor activities in old Age (GaitAge): A study protocol of observational cross-sectional study. Journal of Medical Internet Research JMIR research protocols, 2024;13:e52898, doi:10.2196/52898
Matikainen-Tervola E, et al. Validity of IMU sensors for assessing features of walking in laboratory and outdoor environments among older adults. Gait Posture. 2024;114:277-283. doi:10.1016/j.gaitpost.2024.10.013