uutinen 18.10.2024

Perheiden liikuntaneuvontaa Valtti-yhteistyöllä

Perheiden liikuntaneuvonnan Valttiplus-hanke käynnistyi syyskuun alussa. Kyseessä on kolmivuotinen (2024–2027) Suomen Paralympiakomitean, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesin ja Kolmen kampuksen urheiluopiston ryhmähanke, jonka yhteisenä kehittämisympäristönä toimii valtakunnallinen Valtti-ohjelma.

Lapsi potkii jalkapalloa.

Valtti-ohjelmassa etsitään liikuntaharrastusta erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Ohjelmassa henkilökohtainen ohjaaja eli Valtti toimii harrastuksen pariin saattajana. Valtit ovat pääasiassa kuntoutus- ja liikunta-alan opiskelijoita ohjelman lukuisista yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea. 

Hankkeessa vahvistetaan Valttina toimivien opiskelijoiden sekä liikuntaneuvonnan ammattilaisten osaamista kohdata toimintarajoitteisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään ja edistää yhdenvertaista liikkumista. Tarkoituksena on kehittää koulutusmalli ja tukimateriaali, joilla parannetaan perheiden liikuntaneuvonnan palveluketjun sujuvuutta ja neuvontaprosessin laatua. Tämä tehdään yhteistyössä lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa. Yhdessä kehitetyt toimintatavat helpottavat harrastuksen löytämistä ja liikunnallisen aktiivisuuden lisäämistä. Parhaimmillaan tämä ehkäisee toimintarajoitteisten lasten, nuorten ja heidän perheidensä syrjäytymistä. 

Suomen Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Kaisa Kiri siirtyi ryhmähankkeen projektikoordinaattoriksi.

Olen todella innoissani siitä, että pääsemme yhdessä kehittämään kokonaisuutta, jossa toimintarajoitteisten lasten, nuorten ja perheiden ääni ja osallisuus ovat ytimessä. Samalla saamme työkaluja Valtti-ohjelman kehittämiseksi, jotta yhä useampi toimintarajoitteinen lapsi tai nuori löytää mielekkään liikunnallisen harrastuksen ja liike lisääntyy, Kiri sanoo.

Toimintarajoitteisten lasten ja nuorten liikkumisen edistäminen vaatii monitoimijaista yhteistyötä ja koko perheen huomioimista.

Vahvistamalla kuntien, hyvinvointialueiden ja Valtti-ohjelman välistä yhteistyötä, voidaan toimintarajoitteisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään tavoittaa paremmin perheille suunnatun liikuntaneuvonnan pariin. Tämä mahdollistaa saumattomamman liikuntaneuvonnan palveluketjun perheille. Valtit voivat toimia liikuntaneuvonnasta hyötyvien perheiden tavoittajina ja tunnistajina sekä tukea sopivan harrastuksen löytämisessä. Perheliikuntaneuvonnan ammattilaisille tulee tarjota työkaluja, joilla huomioida toimintarajoitteisten lasten, nuorten ja heidän perheidensä tarpeet neuvontaprosessissa, pohtii hankkeen liikuntaneuvonnan asiantuntija Essi Nirhamo Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesiltä.

Hyvät vuorovaikutustaidot auttavat selviytymään opiskeluissa ja kehittävät opiskelijoiden työelämätaitoja.

- Vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu kohdatessa toimintarajoitteisia lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään vaikuttavassa liikuntaneuvonnassa. Pajulahden ja Urhean kampuksella on vuosien kokemus Valttitoiminnasta, jossa työelämässä oppiminen on tärkeä osa liikunnanohjauksen perustutkinnon ammatillisia opintoja. Valttiplus hanke mahdollistaa positiivisen ja kannustavan vuorovaikutusmallin kehittämisen osaksi liikuntaneuvojien koulutusta. Liikuntaneuvonta on asiakaslähtöistä ja vuorovaikutuksellista, jossa hyvät vuorovaikutustaidot ja -välineet ovat vaikuttavan neuvonnan perusta, kommentoivat hankkeen vastuuhenkilöt Kolmelta kampukselta, Samuli Hynninen ja Virpi Remahl.

Näemme hankeyhteistyössä loistavan mahdollisuuden kehittyä ja kehittää omia toimintatapojamme yhdessä tekemällä ja kokeilemalla, jatkavat Hynninen ja Remahl. 

Ryhmähankkeen toteuttajien roolit

Suomen Paralympiakomitea

Lisätä Valttien osaamista ja tukea heidän valmiuksiaan kohdata ja motivoida toimintarajoitteisia lapsia, nuoria ja heidän perheitänsä kehittämällä koulutusta ja tukimateriaaleja.  

Kolmen Kampuksen Urheiluopisto

Edistää liikuntaneuvojaopiskelijoiden ja liikuntaneuvontaa antavien ammattilaisten kykyä toimia soveltavan liikunnan ohjaus- ja neuvontatilanteissa kehittämällä heidän vuorovaikutustaitojaan. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes

Tukea perheiden liikuntaneuvontaa toteuttavien ammattilaisten valmiuksia huomioida toimintarajoitteisten lasten ja nuorten ja heidän perheidensä tuen tarpeita ja osallistumisen mahdollisuuksia kehittämällä osallisuutta ja asiakaslähtöisyyttä tukevia toimintatapoja. 

Perheiden liikuntaneuvonnan Valttiplus -hanke

Toimintarajoitteisten lasten ja nuorten ja heidän perheiden osallistumisen ja liikuntaneuvontapalveluiden kehittäminen.

  • Kesto: 9/2024–8/2027 
  • Rahoitus: Euroopan unionin osarahoittama, Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)  
  • Toteuttajat: Suomen Paralympiakomitea (hankkeen koordinointi), Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes, Kolmen Kampuksen Urheiluopisto 
  • Projektikoordinaattori: Kaisa Kiri 
  • Likesin edustajat: Kaisa Koivuniemi, Essi Nirhamo ja tammikuu 2025 alkaen Heidi Leppä