uutinen 20.11.2024

Olympiakomitea ja Jyväskylän seutu laajentavat huippu-urheilun yhteistyötä

Olympiakomitean uusi Jyväskylän kaupunkiseutusopimus mahdollistaa pitkäjänteisen ja entistä laajempipohjaisen huippu-urheilun alueellisen valmennus-, tuki- ja kehittämistoiminnan jatkumon Jyväskylän seudulla seuraavat kahdeksan vuotta. Viisi vuotta sitten Jyväskylässä tehty ensimmäinen Olympiakomitean kaupunkiseutusopimus loi valtakunnallisen sopimusmallin pohjan. Olympiakomitea on Jyväskylän jälkeen tehnyt sopimuksen myös Helsingin, Tampereen ja Turun kanssa.

Jyväskylässä 20.11.2024 allekirjoitettu uusi 4+4 vuotinen sopimus sekä sopimuksen allekirjoittajajoukko on aiempaa laajempi. Jyväskylässä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa tehty sopimus tarjoaa jälleen päivitetyn mallin myös muille kaupunkiseuduille. Samalla se tuo alueellisesti kaivattua vakautta huippu-urheilun alueelliseen kehittämiseen, olosuhteisiin ja valmennuksen.

Jyväskylän kaupunkiseutusopimuksen allekirjoittajina ovat Suomen Olympiakomitea, Jyväskylän urheiluakatemia, Huippu-urheilun instituutti KIHU, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen liitto sekä EduJyväskylä, eli Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto. Sopimuksella kirkastetaan suomalaisen huippu-urheilun valtakunnallisia ja alueellisia rooleja, tehtäviä ja yhteistyötä paikallisesti verkoston sisällä.

Kuvassa: Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunki (vas.), Aki Karjalainen, Jyväskylän urheiluakatemia, Jari Ojala, Jyväskylän yliopisto, Pekka Hokkanen, Keski-Suomen Liitto, Arto Kuusisto, KIHU, Anssi Tuominen, Gradia, Vesa Saarikoski, Jamk

Kuvassa: Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunki (vas.), Aki Karjalainen, Jyväskylän urheiluakatemia, Jari Ojala, Jyväskylän yliopisto, Pekka Hokkanen, Keski-Suomen Liitto, Arto Kuusisto, KIHU, Anssi Tuominen, Gradia, Vesa Saarikoski, Jamk

"Nyt solmittu sopimus luo huippu-urheilun kehittämiseen kaivattua ja julkisuudessakin peräänkuulutettua pitkäjänteisyyttä ja struktuuria, jolla suomalainen huippu-urheilu menestyy jatkossa entistä paremmin. Urheiluakatemiat, valmennuskeskukset sekä kaupungit ja alueen oppilaitokset ovat verkosto, jossa kasvaa tulevaisuuden menestyjiä. Nyt tehdyllä sopimuksella vankistamme tämän yhteistyön edellytyksiä", kommentoi Jaana Tulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköstä.

Jyväskylän kaupunki keskuskaupunkina, Keski-Suomi maakuntana, alueen vahvat oppilaitokset sekä Huippu-urheilun instituutti KIHU tarjoavat valtakunnallisestikin ainutlaatuisen kasvualustan etenkin nouseville tulevaisuuden huipuille. Allekirjoittajat iloitsevat yhteistyöstä, sillä se vahvistaa entisestään liikuntapääkaupunki Jyväskylän ja Olympiakomitean yhteistyötä huipulle tähtäävän urheilun ympärillä.

“Jyväskylä liikuntapääkaupunkina on huippu-urheilun kaupunkiseutusopimuksissa tienraivaaja ja suunnannäyttäjä. Jyväskylän seudun ainutlaatuinen verkostoyhteistyö, huippuasiantuntijat ja monipuoliset olosuhteet luovat mallin muillekin kaupunkiseuduille. Erityisen iloinen olen siitä, että olemme uudella sopimuskaudella saaneet kumppaneiksemme mukaan myös Huippu-urheilun instituutti KIHUn sekä Keski-Suomen liiton. Näin laajennamme sekä asiantuntijaverkostoa että alueellista vaikuttavuutta”, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto summaa. 

Jyväskylän kaupunkiseutusopimus vahvistaa entisestään Jyväskylän roolia huippu-urheilun valtakunnallisessa verkostossa

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa ja koordinoi suomalaisen huippu-urheiluverkoston toimintaa, jossa toimijoina ovat urheilijat, valmentajat, lajit, urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset, olympiavalmennuskeskukset, liikuntalääketieteen keskukset, huippu-urheilun parissa toimivat asiantuntijat sekä huippuseurat.  

Lajit vastaavat omasta menestyssuunnitelmastaan sekä toimintansa kehittämisestä. Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset toimivat toiminnan ja menestyksen mahdollistavina ympäristöinä urheilijoille, valmentajille ja asiantuntijoille. Kaupunkien rooli on tarjota olosuhteita ennen kaikkea monipuoliseen harrastamiseen, jonka avulla tulevaisuuden huiput löytävät oman polkunsa. Lisäksi sopimuskaupungit tarjoavat olosuhteita myös huipulle tähtäävien urheilijoiden ja valmennuksen tarpeisiin. Jyväskylä johtaa omaa liikunta- ja olosuhdetoimintaansa strategiansa mukaisesti. 
Olympiakomitea on tyytyväinen sopimuksen syntyyn, sillä Jyväskylä on yksi keskeisistä toimijoista urheiluakatemiaverkostossa.

“Jyväskylä on meille tärkeä yhteistyökumppani, ja on hienoa saada uusi kaupunkiseutusopimuskausi avattua juuri Jyväskylän kanssa. Se on yksi kuudesta valtakunnallisesta toimintaympäristöstä, johon lajiliitot ovat keskittäneet toimintaansa. Ja Jyväskylän rooli on merkittävä myös valtakunnallisessa urheiluakatemia- ja valmennuskeskusverkostossa”, Jaana Tulla kommentoi sopimuksen merkitystä.

Sopimuksen osapuolet ovat itsenäisiä toimijoita, mutta sopimus velvoittaa tiiviiseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Tavoitteista sovitaan yksityiskohtaisesti vuosittain käytävissä tavoite- ja tuloskeskusteluissa. Sopimuksessa on myös määritelty toimijoiden pääasialliset roolit huippu-urheilua tukevassa työssä.

Jyväskylässä merkittävässä roolissa ovat koulut ja oppilaitokset. Täällä yksi painopiste on kaksoisuramahdollisuuteen panostaminen yläkoulusta alkaen. Jyväskylässä kaksoisura-ajattelu toteutuu kaikilla koulutusasteilla aina perusopetuksesta korkeakouluihin, tätä työtä edistetään koulutuskuntayhtymän, ammattikorkeakoulun ja yliopiston EduJyväskylä-yhteistyössä.

“Meillä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa sekä urheilulukio että urheiluammattioppilaitos. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat Olympiakomitean taholta auditoitu huippu-urheilumyönteisiksi korkeakouluiksi. Kaikki oppilaitokset panostavat Jyväskylässä kaksoisuramahdollisuuksiin opiskelun ja tavoitteellisen urheilun mahdollistamiseksi niin perus- ja toisen asteen koulutuksessa kuin korkeakoulutuksessa. Liikkuminen ja urheilumyönteisyys on yksi koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston EduJyväskylä-yhteistyössä edistettyjä asioita. Laajeneva huippu-urheilun yhteistyö vahvistaa ja profiloi oppilaitoksia entisestään”, toteavat kuntayhtymän johtaja Anssi Tuominen, Jamkin rehtori Vesa Saarikoski ja Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.

Toinen Jyväskylän erityispiirre ja mielenkiintoinen lisä kaupunkiseutusopimuksessa on Huippu-urheilun instituutti KIHUn rooli uudella sopimuskaudella. KIHUlla on jo pitkään ollut merkittävä rooli koko suomalaisen huippu-urheilun TKI-toiminnassa, monitieteisessä asiantuntijuudessa sekä luotettavan urheilutiedon jakamisessa. Yhtenä kuudesta valtakunnallisesta liikuntalääketieteen keskuksesta KIHUn panos urheilijan terveyden kehittämistyössä ja tukemisessa on niin ikään laajaa. Uusi sopimus mahdollistaa entistä syvemmän yhteistyön myös paikallisesti Jyväskylän seudulla.

“Olemme iloisia päästessämme mukaan tärkeään yhteiseen sopimukseen. Huipulle tähtäävän urheilijan matka huipulle vaatii paljon moniammatillista tukea, joka on mahdollista vain eri toimijoiden aktiivisella yhteistyöllä. Lisäksi urheilun TKI-toiminnan saralla Jyväskylässä on paljon huippuosaamista ja uskon, että sopimuksen myötä yhteistyö lisääntyy entisestään, mikä hyödyntää samalla koko suomalaista huippu-urheilua”, kommentoi KIHUn toimitusjohtaja Arto Kuusisto.

Myös Keski-Suomen liiton saaminen mukaan sopimukseen vahvistaa keskuskaupunkia laajemman yhteistyöverkoston rakentamista sekä Jyväskylän kaupunkisetusopimuksen erityislaatuisuutta. Liiton rooli sopimuskumppanina linkittyy luonnollisesti aluekehittämiseen.

“Yhteistyösopimus korostaa Keski-Suomen ainutlaatuista osaamista ja edelläkävijän roolia. Liikunta ja urheilu ovat maakuntamme keskeisiä kasvun kärkiä, jotka pohjautuvat vahvasti oppimiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Sopimus tuo entistäkin tiiviimmin yhteen alueemme avaintoimijat, ja antaa uudenlaista vauhtia liikunnan ja urheilun ekosysteemin kehittämiseen”, toteaa maakuntajohtaja Pekka Hokkanen.

Jyväskylä on mukana kehittämistyössä laajalla lajivalikoimalla

Jyväskylä on mukana sopimuksessa laajalla lajivalikoimalla. Urheiluakatemian painopistelajeja ovat sopimuskauden alkaessa yleisurheilu, uinti, telinevoimistelu, jääkiekko, kumparelasku, jalkapallo, koripallo, pesäpallo, salibandy, lentopallo sekä maastohiihto ja yhdistetty. Lisäksi Jyväskylän urheiluakatemia vastaa paikallisesti lajin kanssa määritellysti yhteistyöstä joukkuevoimistelussa, cheerleadingissa, jääpallossa, taitoluistelussa, painissa sekä futsalissa. Lajikirjo ei ole sopimuksessa kiveen hakattu vaan muutokset lajeihin ovat mahdollisia ilman sopimuksen päivittämistä.

Sopimuksen operatiivisena koordinaattorina toimii Jyväskylän Urheiluakatemia

“Urheiluakatemian tavoitteena on mahdollistaa urheilun ammattilaiseksi kasvamisen polku Jyväskylässä ja Keski-Suomessa sekä varmistaa, että urheilijoilla on kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö. Nuoren kasvun ja kehityksen tukeminen mahdollistaa sen, että urheilijat voivat saavuttaa oman potentiaalinsa urheilussa ja muilla elämänaloilla sekä yhdistää tavoitteellinen harjoittelu ja opiskelu itselleen sopivalla tavalla. Uusi sopimuskausi osoittaa, että yhdessä paikallisten lajien ja seurojen kanssa tehtyyn työhömme on oltu tyytyväisiä ja entistä laajempi sopimuskumppaniverkosto vahvistaa akatemiatoimintaamme, lajien valmennusta sekä tuo edelleen lisäpotkua myös muiden olosuhteiden kehittämiseen”, Jyväskylän urheiluakatemian johtaja Aki Karjalainen iloitsee.

Paikallisten sopimuskumppaneiden roolit on määritelty sopimuksessa. Jyväskylän Urheiluakatemia on sopimuksen pääoperaattori, jolle kuuluu arkivalmennuksen, tukitoimien ja olosuhteiden kehittäminen ja varmistaminen. Akatemia toimii myös kumppanina arjen tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaatiotoimissa. Uusi sopimuskumppani, Huippu-urheilun instituutti KIHU vahvistaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa ja tarjoaa näiden asiantuntijapalveluja.

Jyväskylän kaupunki alueen keskuskaupunkina tarjoaa ennen kaikkea olosuhteita. Kaupungilla on vahva rooli myös nuorten urheilijoiden kaksoisuran ensiaskelten tukemisessa. Esimerkkinä tästä on Urheiluakatemian kanssa tehtävä yläkouluyhteistyö, jossa on muun muassa luotu laaja, valtakunnallisestikin ainutlaatuinen, kolme kertaa vuodessa toteutettava yläkoululeiritys.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia kuuluu Olympiakomitean 2. asteen urheiluoppilaitosverkostoon. Oppilaitos tukee opiskelijoiden kaksoisuramahdollisuuksia ja on mukana alan koulutus- ja kehitystoiminnassa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu, jossa on tarjolla sosiaali- ja terveysalan, hyvinvoinnin ja urheiluliiketoiminnan koulutusta. Opiskelijoita tuetaan kaksoisuralla. Ammattikorkeakoulun monialainen tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta vahvistaa alueen liikunnan, hyvinvoinnin sekä huippu-urheilun edellytyksiä.  

Myös Jyväskylän yliopisto on huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu, jossa mahdollistetaan sujuva kaksoisurakehitys. Yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta on ainoa Suomessa. Yliopiston laaja, ei vain liikuntatieteellinen tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta tukee koko verkostoa laajasti.

Keski-Suomen liitolla uutena sopimuskumppanina on selkeä aluekehittäjän rooli. Maakuntaliiton mukanaolo huippu-urheilua tukevassa sopimuksessa on ainakin tällä haavaa valtakunnallisestikin ainutlaatuista, mikä korostaa Jyväskylän kaupunkiseutusopimuksen edelläkävijyyttä.

Lisätietoja

Vesa Saarikoski

Rehtori, Rector
Konsernin hallinto, Administration
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358504471003