Ei ole uutta tietoa, että kiertotaloudesta löytyy yrityksille uusia ansaintamalleja ja elinvoimaa myös harvaan asutuille alueille. Erilaisia selvityksiä aiheesta on tehty useita (esim. Sitran selvityksiä 117. Kierrolla kärkeen. Suomen tiekartta kiertotalouteen 2016–2025).
Tieto on kuitenkin eri asia kuin ymmärrys. Keski-Suomessa nostetaan nyt esiin sellaisia käytännön tekoja, joiden nähdään edistävän siirtymistä kiertotalouteen jollakin toimialalla.
”Konkreettiset esimerkit auttavat hahmottamaan kiertotalouden systeemistä kokonaisuutta ja kannustavat toimimaan itsekin kiertotalousmyönteisesti”, sanoo Kiertokylät Keski-Suomessa-projektia vetävä Mikko Seppälä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Syyskuussa alkanut projekti tukee sekä keskisuomalaisia yrityksiä että kuntien ja kuntien liikelaitosten työntekijöitä kiertotaloussiirtymän edistämisessä ja käytännön kiertotalouskokeiluissa. Kuntatoimijoiden tukeminen käynnistyi 12.11. järjestetyssä webinaarissa ja jatkuu 2025 alussa työpajoilla. Yrityksille on luvassa startti Kiertokylät Roadshow:n muodossa tammikuussa 2025.
”Kuten Maakuntajohtajamme Pekka Hokkanen mainiosti ilmaisi webinaarimme avauksessa, kiertotalousmuutos vaatii ennen kaikkea yhteistyötä ja että jokainen taho löytää paikkansa tässä muutoksessa. Yritykset tarvitsevat tietoa, kannustusta ja kiertotalouden liiketoimintamalleja ymmärtävää toimintaympäristöä. Projektin avulla voimme tuoda eri toimijoita yhteen asian äärelle, sparrata ja oivalluttaa eri tahoja”, jatkaa Seppälä.
Kilpailu haastaa ilmiantamaan kiertotaloustekoja
Marraskuussa lanseerattiin myös kilpailu, jolla etsitään oivaltavia, ennakkoluulottomia ja helposti monistettavia tekoja, joiden voi katsoa edistävän tietyn alueen tai toimialan kiertotaloutta Keski-Suomessa. Kilpailuun etsitään ehdotuksia sekä kuntatoimijoiden tekemisestä että yritysten toiminnasta.
Parhaat kiertotalousteot julkistetaan syksyllä Keski-Suomen kiertotalousmessuilla.
”Nyt kannattaa kyllä nostaa omaa häntäänsä tai antaa vinkki esimerkiksi kollegan hyvästä tekemisestä. Ilmiantoja voi tehdä matalalla kynnyksellä on teko sitten pieni tai iso. Olemme kyllä yhteydessä, jolloin asiaa voi avata enemmän”, kannustaa Seppälä.
Oman ehdotuksensa voi jättää Kiertokylät Keski-Suomessa -projektin sivuilta löytyvällä lomakkeella. Sivuille myös nostetaan paitsi kilpailussa myös projektin työpajoissa ja sparrauksessa ilmenneitä hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä. Sieltä niihin pääsee vapaasti tutustumaan ja hakemaan innoitusta omiin kiertotaloustekoihin. Materiaalipankissa tulee olemaan myös erilaisia tietoiskuja kiertotaloudesta.
Linkit:
Projektin kotisivu: Kiertokylät Keski-Suomessa | Jamk
Kuntatoimijana Kiertokylässä - Konkreettisia tekoja kaikilla toimialoilla -webinaari: https://www.jamk.fi/fi/tapahtuma/kuntatoimijana-kiertokylassa-konkreettisia-tekoja-kaikilla-toimialoilla
Kiertotaloutta aktivoivan Kiertokylät Keski-Suomessa -projektin toteutusaika on 1.9.2024–30.6.2026. Projekti on EU:n maaseuturahaston osarahoittama. Päätoteuttajana on Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy ja osatoteuttajana Keski-Suomen Liitto.