Monikulttuuriset sairaanhoitajaopiskelijatiimit aloittavat harjoittelunsa Sairaala Novassa osastolla 6 lokakuun lopussa. Myöhemmin harjoittelut alkavat myös kolmella muulla yhteistyöosastolla. Toiminta on osa keväällä 2024 käynnistynyttä OVE-harjoittelu-projektia, jota osarahoittaa Euroopan unioni. Projektin toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Harjoittelut alkavat ensin vuodeosastoilla Nova 6 ja Nova 5 sekä myöhemmin kahdella erikoissairaanhoidon osastolla. Projekti on käynnissä helmikuun 2027 loppuun saakka.
”Meillä on odottava ja innostava tunnelma harjoitteluun liittyen. Moduuliharjoittelu on osastolle entuudestaan tuttua, mutta uutta on opiskelijamäärän lisääntyminen ja monikulttuuristen tiimien ohjaaminen. Hoitajien keskuudessa on kehittämismyönteinen asenne. Tässä harjoittelussa onkin hyvää, että kliinisten tavoitteiden lisäksi myös kielitaidon kehittymiseen on asetettu tavoitteita,” kuvaa Nova 6:n osastonhoitaja Johanna Leino.
Monikulttuurisen tiimin mentorointia hoitotyöhön
Projektin tavoitteena on kehittää Keski-Suomen hyvinvointialueelle uudenlainen monikulttuurinen moduuliharjoittelun toimintamalli. Moduuliharjoittelussa opiskelijat toimivat 3–4 hengen tiimeissä ja harjoittelu toteutetaan pitkänä 8 viikon harjoitteluna, joka tukee suomen kielen oppimista. Harjoitteluviikkojen edetessä toiminta muuttuu ohjaajavetoisesta toiminnasta kohti opiskelijavetoisuutta.
“Tarkoituksena on vahvistaa ja yhtenäistää harjoittelun ohjaajien ohjausosaamista kohti monikulttuurisen tiimin mentorointia. Keskeistä opiskelijatiimien toiminnassa on tiimioppiminen ja myös vertaisohjaamisen kehittyminen. Jamkin hanketiimin asiantuntijat ovat myös viikoittain osastolla paikalla työyhteisön tukena,” kertoo projektipäällikkö Tuija Kontinen.
Syksyn aikana harjoittelujen alkamiseen on valmistauduttu yhteissuunnittelulla osaston kanssa sekä työyhteisön valmennuksilla. Valmennuksissa aiheina ovat olleet työyhteisön monimuotoisuus, monikulttuurisuus, kielitietoisuus, selkeä kieli sekä monikulttuurisen tiimin ohjaaminen.
“Monikulttuuriset ja -kieliset työyhteisöt sekä niiden johtaminen ovat verrattain uusi asia kansallisesti ja vaativat yhteistyötä,” huomauttaa hankkeessa kielenoppimisen asiantuntijana toimiva Sara Tuisku.
Pitkän aikavälin tavoitteena on helpottaa hoitoalan työvoimapulaa Keski-Suomessa ja saada myös kansainvälisten osaajien potentiaali käyttöön hoitotyössä.