Ohjaamot tarjoavat alle 30-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille monialaista ohjausta ja tukea esimerkiksi koulutus-, työnhaku-, talous- ja arjenhallinnan kysymyksissä. Ohjaamot tukevat myös nuorten hyvinvointia ja osallisuutta. Ohjaamojen ja koulutussektorin monialaisen yhteistyön kehittämisellä halutaan nyt löytää uusia ratkaisuja nuorten aikuisten tukemiseen. Yhteistyötä halutaan vahvistaa esimerkiksi siirtymävaiheissa tai keskeyttämisvaarassa olevien opiskelijoiden tukemiseen.
Oppilaitosten, ja erityisesti korkeakoulujen yhteys Ohjaamoihin saattaa vaihdella eri alueilla. Ohjaamot eivät aina tavoita niitä nuoria aikuisia, jotka ovat jo päättäneet tai keskeyttäneet opintonsa. Toisaalta koulutussektorin toimijat eivät riittävästi tunne Ohjaamojen tarjoamia palveluja, joista nuoret voisivat hyötyä myös opiskelujen aikana. Yhteistyön kehittämisen tarve on tunnistettu Oodi-projektissa alueellisten toimijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa, joissa tarkasteltiin nykytilaa. Kehittämistyö voi madaltaa kynnyksiä uusien kumppanuuksien löytämiseen.
Nuorten kiinnittyminen koulutukseen yhteinen asia
Keväällä 2024 alkaneen Oodi-projektin toiminta on käynnistynyt hyvin alueilla ja valtakunnallisesti. Eri puolilta Suomea yhteensä 12 Ohjaamoa on jo vahvistanut mukana olonsa toiminnassa, ja projektin asiantuntijat ovat olleet yhteydessä yli 50 erilaiseen koulutusorganisaatioon. Koulutussektorilta yhteiskehittämiseen on lähdössä mukaan niin toisen asteen, korkeakoulujen kuin vapaan sivistystyön oppilaitoksia ja toimijoita. Kontaktointi ja yhteistyöstä sopiminen jatkuu. Syksyn aikana ja tulevan vuoden aikana käynnistyy useita kehittämisprosesseja.