uutinen 10.9.2024

Likesin Piritta Asunnalle liikuntakasvatuksen dosentuuri, erityisalana soveltava liikunta

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesin johtavalle asiantuntijalle Piritta Asunnalle on myönnetty dosentin arvo liikuntakasvatukseen, erityisalana soveltava liikunta. Dosentuuri myönnettiin Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaan. 

Henkilö seisoo lasi-ikkunoiden edessä.

”Dosentuurin arvo on osoitus, että tutkimuksessa pystyy itsenäiseen työskentelyyn. Dosentuuri edellyttää myös hyvää opetustaitoa. Olen halunnut työurallani tehdä näitä molempia ja hyödyntää tutkimusta käytännön koulutus- ja asiakastyössä”, Piritta Asunta sanoo.

Kipinä soveltavaan liikuntaan syttyi opiskeluaikoina.

Pirittalle syttyi kipinä soveltavaan liikuntaan opiskeluaikoina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, kun hän opintojen ohella ohjasi soveltavan liikunnan ryhmiä ja pääsi mukaan soveltavan liikunnan pohjoismaiseen tutkijaverkostoon. Vuonna 2018 julkaistu väitöskirja käsitteli motorisen oppimisen vaikeuden tunnistamista ja tukemista esi- ja alkuopetuksessa.

Soveltavalla liikunnalla tarkoitetaan sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan. Soveltavan liikunnan piiriin kuuluu noin 15 prosenttia Suomen väestöstä. Tämä on yhtä suuri liikuntapalveluiden kohderyhmä kuin lapset ja nuoret. 

Asiantuntijaverkostoissa edistetään soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun asemaa.

Piritta on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin ja kansallisiin työryhmiin ja tutkimushankkeisiin, joiden kautta on kertynyt laajat verkostot. Kansainvälisesti hän toiminut vuosina 2021–2024 Euroopan edustajana soveltavan liikunnan järjestön hallituksessa (International Federation of Adapted Physical Activity). Tällä hetkellä hän toimii muun muassa International Society of Research and Advocacy for Development Coordination Disorder (ISRA-DCD) järjestössä Suomen edustajana sekä osallistuu Active Healthy Kids Global Alliancen (AHKGA) Justice, Equality, Diversity, Inclusion (JEDI) -työryhmään.

Kansallisista työryhmistä Piritta on THL:n Toimia-verkoston Lasten ja nuorten toimintakyky -ryhmän jäsen ja Move!-mittausten ohjausryhmässä soveltavien mittausten asiantuntija.

”Liikuntatieteellisen Seuran koordinoima soveltavan liikunnan tutkimus- ja kehittämistyöryhmä on myös tärkeä kotimainen verkosto. Asiantuntijaryhmä edistää soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun asemaa. Viime vuonna verkosto julkaisi soveltavan liikunnan sanaston, ja ryhmä on antanut lausunnon soveltavasta liikunnasta tuoreeseen Suomi liikkeelle -ohjelmaan”, kertoo Piritta, joka toimii tällä hetkellä ryhmän varapuheenjohtajana. 

Piritta osallistuu tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, joiden aiheet vaihtelevat monipuolisesti. Tällä hetkellä hän on mukana muun muassa EU:n Horisontti-ohjelman tekoälyä ja terveyttä yhdistävässä kansainvälisessä SmartChangessa sekä Fallassa, jossa kehitetään fyysisen aktiivisuuden mittaus- ja palautejärjestelmä toimintarajoitteisille lapsille ja nuorille. Työpöydällä on myös motorisen oppimisen tutkimus 4–5-vuotiaille lapsille.

Pelaa fiksusti -hankkeessa Piritta on päässyt tutustumaan lasten ja nuorten liiallisen pelaamisen maailmaan. Niilo Mäki Instituutin koordinoimassa, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamassa hankkeessa kehitetään toimintamallia ennaltaehkäisemään neurokirjon lasten liiallista pelaamista ja älylaitteiden käyttöä. Piritta on suunnittelemassa ja ohjaamassa lapsille ja nuorille liikuntaryhmiä sekä antamassa ideoita, miten koko perheen arkiliikkumista lisätään.  

Tutkimustiedon lisäksi luennoillani käsitellään konkreettisia esimerkkejä ja työkaluja.

Piritta kiertää ympäri maata luennoimassa ja kouluttamassa varhaiskasvatuksen ja opetuksen henkilöstöä tunnistamaan ja havainnoimaan lasten ja nuorten motoristen taitojen vaikeuksia.

”Luennoillani haluan tutkimustiedon lisäksi tuoda konkreettisia esimerkkejä ja työkaluja lasten ja nuorten kanssa työskenteleville.”

Piritta on saanut palautetta, että tätä tietoa tarvitaan. Varhaiskasvatuksen ja opetuksen henkilöstö on saanut vahvistusta havainnoilleen lasten motoristen taitojen vaikeuksista ja toimintamalleja auttaa lapsia sekä siihen, miten asia otetaan esille huoltajien kanssa.

Piritta Asunnan julkaisuja -> Julkaisut - Tiedejatutkimus.fi