uutinen 10.12.2024

Liikkuvan koulun ja Move!-kehittämisavustusten seuranta ja arviointi

Liikkuva koulu ja Move! -kehittämisavustuksia 2024–2025 myönnettiin 123 hankkeelle 117 kuntaan. Päätavoitteena on tukea liikunnallisen toimintakulttuurin vahvistumista ja vakiintumista peruskouluissa sekä Move!-prosessin ja perusopetusikäisten lasten ja nuorten liikuntaneuvonnan kehittämistä.

Marianne Turunen ja Minttu Korsberg seisovat.

Tutkija Marianne Turunen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesiltä esitteli Move!-mittaustulosten julkistustilaisuudessa 11.12.2024 yhteenvetoa Suomi liikkeelle -ohjelman Liikkuvan koulun ja Move! -kehittämisavustusten seurannasta ja arvioinnista. 

Kehittämisavustukset vuosille 2024–2025 haettiin aluehallintovirastoista keväällä 2024. Avustuksia myönnettiin reilut 4,3 miljoonaa euroa 123 hankkeelle 117 kuntaan. Suurin osa, 77 % hankkeista, ryhtyi kehittämään Liikkuvaa koulua ja Move!-prosessia samanaikaisesti. 

Toimenpiteitä vähän liikkuville lapsille ja nuorille

Kehittämisavustusten keskeiset teemat olivat liikuntaneuvonta, Liikkuva koulu sekä koordinaatio koulujen, terveydenhuollon, liikunta- ja nuorisopalvelujen sekä seurojen ja järjestöjen kanssa. 

Vähemmän liikkuvat nousi tärkeäksi kohderyhmäksi, jotta heille voidaan tehdä kohdistettuja toimia liikkumisen ja hyvinvoinnin polarisaation vähentämiseksi. Tutkimuksissa on tunnistettu, että erityisesti osa yläkouluikäisistä, tytöistä ja maahanmuuttajista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän.

Toimenpiteinä vähän liikkuville suunniteltiin yksilöllistä tai pienryhmämuotoista liikuntaneuvontaa, liikunta- tai harrastusryhmiä ja esimerkiksi lajikokeiluja. 

Osassa hankkeista tarkemmat toimenpiteet täsmentyvät oppilaiden toiveiden perusteella. Monissa hankkeissa oppilaiden osallistaminen tulisi ottaa nykyistä enemmän huomioon kaikissa vaiheissa suunnittelusta arviointiin.

Kehittämisavustusta Move!-prosessiin ensimmäistä kertaa

Kehittämisavustus Move!-prosessin ja liikuntaneuvonnan kehittämiseen oli haettavana ensimmäistä kertaa. Hakemuksen yhteydessä kerättiin tietoja kunnan Move!-prosessin nykytilasta. Suurin osa lähti kehittämään Move!-prosessia tilanteessa, jossa kunnassa ei vielä ollut suunnitelmallista Move!-prosessia.

Move!-mittausten julkistustilaisuudessa Suomi liikkeelle -ohjelman pääsihteeri Minttu Korsberg esitteli Move!-prosessin kehittämistä osana Suomi liikkeelle -ohjelmaa.

***

Lataa tästä Likesin tutkijan Marianne Turusen ja tilastoasiantuntija Tuomas Kukon koostama -> Suomi liikkeelle -ohjelman Liikkuva koulu ja Move!-kehittämisavustukset 2024–2025 - hankkeiden seuranta ja arviointi

Tutustu myös laajemmin liikunnan paikallisten kehittämishankkeiden seurannan julkaisuihin ja materiaaleihin ->

Liikunnan paikallisten kehittämishankkeiden seuranta