uutinen 21.5.2024

Kyberturvallisuusalalle tarvitaan osaajia – Deloitte ja Jamk yhteistyössä

Opiskelijoita ja ohjaajia iloisena tietokoneiden äärellä

Kehittyvän kyberuhkaympäristön hallitsemiseksi oikea osaaminen on ratkaisevan tärkeää. Jamk ja Deloitte ovat yhdistäneet voimansa vastatakseen osaajapulaan ja rakentaakseen osaltaan kyberturvallisempaa Suomea.

Kiihtyvä digitalisaatio kasvattaa kyberin osaajapulaa

Kyberturvallisuus on suhteellisen nuori ala, joka on kasvanut nopeasti viime vuosikymmeninä digitalisaation vauhdittamana. Samaan aikaan myös uhkaympäristö on kehittynyt yhä monimutkaisemmaksi. Vaikka uudet teknologiat edistävät organisaatioiden tietoturvallisuutta, myös vastapuoli hyödyntää samoja keinoja, esimerkiksi tekoälyä, kyberhyökkäysten toteuttamisessa. Osaajien kouluttamisesta ja houkuttelemisesta alalle on tullut ratkaisevan tärkeää. 

Osaajapulaan vastaaminen edellyttää yritysten ja korkeakoulujen yhteistyötä. Jamk ja Deloitte ovat jo vuosien ajan tehneet yhteistyötä. Taustalla on molempien organisaatioiden yhteinen pyrkimys rakentaa tietoturvallisempaa yhteiskuntaa sekä houkutella uusia opiskelijoita kyberturvallisuuden pariin.

Alan johtavat toimijat Suomessa ja maailmalla yhdistävät voimansa uusien osaajien kouluttamiseksi

Jyväskylästä on vuosien varrella kehittynyt merkittävä keskus kyberturvallisuuden osaamiselle Suomessa. Jamkin toteuttamassa tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksessa voi erikoistua kyberturvallisuuteen. Tämän lisäksi Jamk tarjoaa kyberturvallisuuden YAMK-insinööritutkintoa, joka myös on alansa ensimmäinen Suomessa. Deloitte on puolestaan yksi johtavista kyberturvallisuuspalveluiden tarjoajista maailmalla. Deloitten globaali asiantuntijaverkosto tarjoaa arvokasta tietoa ja kokemusta kyberturvallisuuden kehityksestä, uhkista ja trendeistä eri puolilta maailmaa.

Jamkin ja Deloitten väliseen yhteistyöhön kuuluu mm. Deloitten vierailijaluennot kursseilla. Tämän avulla kurssisisältöihin saadaan konkreettista työelämänäkökulmaa. ”Vuorovaikutus ja yhteistyö korkeakoulujen kanssa on tärkeää alan kasvun ja kehityksen kannalta. Meille on ensiarvoisen tärkeää, että Suomessa on riittävästi päteviä kyberammattilaisia jatkossakin”, sanoo Deloitten kyberturvallisuusjohtaja ja korkeakouluyhteistyöstä vastaava Hannu Kasanen.

Yksi tänä keväänä järjestetyistä tilaisuuksista oli Cyber security as a Profession (Kyberturvallisuus ammattina) -luento, joka tarjoaa opiskelijoille käytännön tietoa siitä, millaisia tietoja ja taitoja kyberturvallisuuden ammatissa tarvitaan – ja millaisia työllisyysmahdollisuuksia ala tarjoaa. ”Alalla tarvitaan paitsi vahvaa teknistä osaamista, myös laajempaa ymmärrystä riskienhallinnan parhaista käytännöistä, kehitystoimien toimeenpanosta ja ihmisten johtamisesta. Asiantuntijoilta kaivataan laaja-alaista osaamista, mikä tekee erilaisista koulutustaustoista haluttuja”, Kasanen lisää.

Yhteistyö laajenee tutkimus- ja kehitystoimintaan

Kyberturvallisuusalan kehittyessä ja kasvaessa, edellytetään alan toimijoilta myös vahvaa yhteistyötä ja uusia innovaatioita. Jamkin ja Deloitten yhteistyö kattaa koulutustoiminnan lisäksi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI), ja seuraavana tavoitteena onkin yhteistyön laajentaminen sen parissa.

”Yhteistyötä tekemällä ja tietoa jakamalla kehitetään koko yhteiskuntaa kyberturvallisempaan suuntaan. Osaltaan yhteistyö myös mahdollistaa ratkaisujen kehittämisen uusiin digitaalisiin haasteisiin,” sanoo Tero Kokkonen, Jamkin IT-instituutin johtaja. 

 

Deloitten tiedote aiheesta: https://www2.deloitte.com/fi/fi/pages/risk/articles/kyberturvallisuus-koulutus-deloitte-jamk.html

 

Lisätietoja

Tero Kokkonen

Johtaja IT-instituutti, Director Institute of Information Technology
IT-Instituutti, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358504385317