uutinen 20.9.2024

Jyväskylän ammattikorkeakoululle Olympiakomitean huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnus

Suomen Olympiakomitean myöntämä tunnus on merkkinä siitä, että ohjaamisen käytänteet todennetusti tukevat opiskelijaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä.

Jyväskylän ammattikorkeakoululle on myönnetty huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnus. Suomen Olympiakomitean huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatumallin tavoitteena on parantaa huippu- ja ammattiurheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja urheilussa kehittymistä tukien. Tähän pyritään tunnistamalla ja tunnustamalla korkeakoulut, jotka täyttävät huippu-urheilijamyönteiselle korkeakoululle määritellyt laatutekijät toiminnassaan ja jotka haluavat kehittää urheilijoiden kaksoisuraa yhteistyössä urheiluakatemian kanssa.

Jyväskylän ammattikorkeakoululla ja Jyväskylän Urheiluakatemialla on ollut jo pitkään tiivis ja läheinen yhteistyösuhde, joka takaa mm. monipuolisen asiantuntijatoiminnan ja kaksoisuraohjauksen tuen korkeakoulussa opiskeleville akatemiaurheilijoille. Jamk on myös yhdessä muiden EduFutura-yhteistyöoppilaitosten kanssa kehittänyt korkeakoulutasoiset urheilijaopinnot, jotka ovat kaikkien opiskelevien urheilijoiden suoritettavissa joustavina verkko-opintoina.

"Jamk on pitkään tehnyt laadukasta työtä ja ollut tärkeä toimija Urheiluakatemiassa. Nyt saadun laatutunnustuksen myötä Jyväskylässä on urheiluoppilaitos kaikilla koulutusasteilla, mikä on valtakunnallisesti ainutlaatuista", iloitsee Jyväskylän Urheiluakatemian johtaja Aki Karjalainen.

”Arviointiryhmä on tunnistanut Jamkin sitoutumisen huippu-urheilijamyönteisyyteen niin korkeakoulun päivittäisessä toiminnassa kuin strategisella tasollakin. Henkilökunnassa on entisiä ja nykyisiä huippu-urheilijoita sekä urheilua ohjanneita asiantuntijoita. Heillä on ymmärrys huippu-urheilun vaatimuksista sekä osaamista urheilijoiden opiskelun tukemiseen. Petrattavaakin meillä tietenkin on esimerkiksi sisäisessä viestinnässä. Tieto erilaisista tuen ja joustavien järjestelyjen muodoista ei saavuta vielä kaikkia tavoitteellisesti urheilevia opiskelijoitamme”, kertoo Jamkin koulutuksesta vastaava vararehtori Minna-Maaria Hiekkataipale.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on jo aiemmin, vuonna 2019, saanut Suomen Olympiakomitean kunniamaininnan myönteisestä suhtautumisesta urheilijoiden kaksoisuran toteuttamiseen. Jamk on myös hyväksytty vuonna 2020 myös Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) jäseneksi. Vuonna 2023 Jamk, Jyväskylän yliopisto, Gradia ja Huippu-urheilun instituutti KIHU muodostivat Keski-Suomen e-urheilun osaamiskeskittymän.

Nyt myönnetyn tunnustuksen myötä Jamk on yksi kahdeksasta huippu-urheilijamyönteisestä korkeakoulusta. Jamkin kanssa samaan aikaan laatutunnus myönnettiin myös Itä-Suomen yliopistolle ja Tampereen ammattikorkeakoululle. Myös Jyväskylän yliopisto kuuluu auditoitujen korkeakoulujen joukkoon.

”Huippu-urheilijamyönteisistä korkeakouluista on muodostumassa valtakunnallinen verkosto, mikä edesauttaa hyvien käytäntöjen jakamista ja toiminnan kehittämistä edelleen”, toteaa opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija Jukka Tirri Olympiakomiteasta.

Laatutunnus myönnettiin Jamkille, Itä-Suomen yliopistolle ja Tampereen ammattikorkeakoululle Huippuvaiheen kaksoisuraseminaarin yhteydessä 19.9. Vaasassa.

Lisätietoja

Minna-Maaria Hiekkataipale

Vararehtori, Vice Rector
Konsernin hallinto, Administration
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358400698174