uutinen 27.9.2024

Jamkissa testataan uuden sivutuotepohjaisen kuiviketuotteen käyttöä ja tutkitaan hyötykäytön kestävyyttä

Syyskuussa 2024 alkaneen VILSKE-hankkeen (Viljankuivauksen sivutuotteiden kierto materiaalina ja energiana) tarkoituksena on keskittyä tuottajille ongelmallisen, viljankuivauksesta syntyvän tähdemateriaalin hyödyntämismahdollisuuksien löytämiseen ja toiminnan testaamiseen Keski-Suomessa. Maaseutuohjelmasta rahoituksensa saava keväälle 2027 saakka kestävä EIP-hanke keskittyy uuden kuivikeinnovaation kehittämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Hankkeella edistetään niin Suomen CAP-suunnitelman, Suomen biotaloustrategian, Ympäristöministeriön valtakunnallisen jätesuunnitelman kuin Keski-Suomen alueellisen maaseudun kehittämisen tavoitteita. 

VILSKE-hankkeen innovaatiotyö sekä konkreettinen koe- ja testaustoiminta mittauksineen tuottavat oleellista tietoa raaka-aineiden ominaisuuksista ja käsittelystä, kannattavuudesta sekä ympäristökestävyydestä alkutuottajille, biomassan jalostajille sekä opetukseen ja tutkimukseen. Viljankuivauksen tähde on kuivaa ja yhteen paikkaan kerättyä yleensä kuljetusvalmista materiaalia, jonka hyödyntämistä sekä materiaalina että energiana halutaan selvittää tarkemmin.

Tuotantoeläinten kuivikkeiden markkinat ovat muuttumassa ja perinteistä turvetta ja puupurua ei Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan ole välttämättä aiempaan tapaan ole saatavissa. Markkinoille kaivataan uusia biopohjaisia materiaaleja, joihin viljelytoiminnasta ja tuotannosta syntyvät tähteet ja sivutuotteet ovat selvitettävä vaihtoehto. Uutta hyötykäyttötoimintaa sisältävä kiertotalouden ratkaisu tukee myös eri maatalouden toimijoiden ja yritysten yhteistyötä.

Kuivikekäytön jälkeen materiaalille voi edelleen olla jäljellä elinkaarta ja hyödyntämismahdollisuuksia, koska se sisältää energiaa sekä ravinteita. Potentiaalia voi olla biokaasun tuotannon syötteenä tai biolämmön tuotannossa, minkä jälkeen edelleen lannoituskäytössä. Hankkeen toiminta tukee edellisten hyötyjen lisäksi myös haja-asutusalueiden huoltovarmuutta lämmön tuotannossa sekä ympäristövaikutusten hallintaa. Elinkaarimallinnuksen avulla saadaan kattavasti selvitettyä uudenlaisen kiertotaloustoiminnan kestävyyttä sekä vaikuttavuutta ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta. 

VILSKE-hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja tutkimuskumppanina on LUT-yliopiston kestävyystutkimus. Vaikka hanke palvelee tutkimusta ja aiheeseen liittyvää koulutusta, hankkeen pääkohderyhmää keskisuomalaiset maatilayrittäjät, biomassapohjaisia sivutuotteita jalostavat yritykset sekä eläinten kuivikkeita toiminnassaan käyttävät yritykset. Hankkeessa selvitettyjä tietoja ja testattuja menetelmiä voidaan hankkeen jälkeen hyödyntää myös Suomen muilla alueilla.

Luonnonvarakeskuksen kuivikeselvitys

Lisätietoa

Hannariina Honkanen

Yliopettaja, Principal Lecturer
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358504325820