uutinen 13.5.2024

Jamkin opiskelijoille SM-kultaa ja -pronssia SAP-kisassa

Jamkin opiskelijajoukkueet voittivat ERP-simulaation Suomen mestaruuskisoissa kultaa ja pronssia. Kultamitalijoukkue voitti myös vastuullisuus-kategoriassa. ERP-simulaatiokisassa tiimit käyttävät SAP-järjestelmää, jonka avulla johdetaan liiketoimintaa simuloidussa ympäristössä.

Vastuullisin oli myös voittoisin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) opiskelijat menestyivät erinomaisesti SAP Finugin järjestämässä ERPsim Finnish Championship -kisassa. ERPsim-kisassa kilpaillaan siitä, mikä tiimi onnistuu luomaan menestyneimmän liiketoiminnan simulaatiopelissä käyttämällä SAP-järjestelmää. Kisaan osallistuu sekä korkeakoulujen että organisaatioiden joukkueita.

Jamkista kisaan osallistui kaksi viisihenkistä opiskelijajoukkuetta: kultaa voittanut Jamk Technology sekä pronssin napannut Jamk Business. Jamk Technology voitti kisan kehittämällä yrityksen arvostuksen ainoana joukkueena yli 150 miljoonaan euroon.

Voittava liiketoiminta oli kisassa myös vastuullisin, sillä Jamk Technology -tiimi voitti myös kisan vastuullisuuspalkinnon. Vastuullisuus-kategorian voitto myönnettiin tiimille, jonka yrityksen CO2-päästöt olivat pienimmät jokaista myytyä tuotetta kohti.

Opiskelijoiden mukaan menestyksen salaisuus oli sujuva kommunikaatio, toimiva tiimityö ja selkeä strategia. Osalla tiimeistä oli kisan aikana käytössä monimutkaisia Excel-taulukoita, mutta Jamkin opiskelijat luottivat aiemmin luomaansa strategiaan.

”Keep it simple -ajattelu auttoi myös voittamaan vastuullisuus-kategoriassa. Pidimme mielessä, että jokainen toimenpide vaikuttaa myös syntyneisiin päästöihin”, opiskelijat kertovat.

Käytännön opiskelu siivitti voittoon

Jamkista opiskelijajoukkueita osallistui SM-kisoihin toista kertaa. Tänä vuonna pronssille yltänyt joukkue voitti vuonna 2023 kisassa kultaa. Kisaan osallistuvien joukkueen opiskelijat ovat pääasiassa Purchasing and logistics engineering -tutkintoa suorittavia insinööriopiskelijoita.

Tutkinto-ohjelmaa luotsaava Marjo Turunen on iloinen opiskelijoiden menestyksestä kisoissa.

”Tämä on opiskelijoille hieno tapa näyttää osaamistaan”, Turunen kertoo. Kisaan osallistuminen on myös hyvä mahdollisuus tutustua potentiaalisiin työnantajiin, mikä on opiskelijoille myös merkittävä etu.

Opiskelijoita kisaan valmentanut Tommi Franssila on myös ylpeä opiskelijoistaan. Jamkissa kisaan harjoitellaan pääasiassa osana yhtä SAP-tietojärjestelmään perehdyttävää kurssia. Franssilan mukaan simulaatiopeli on hyvä opetusväline, sillä siinä opiskelijat pääsevät soveltamaan opittuja asioita realistisessa ympäristössä.  ”Uskon, että opiskelijoiden kisamenestyksen kivijalka on hyvä käsitys perusteista ja liiketoiminnan johtamisesta”, Franssila kertoo.

Seuraavaksi Jamkin opiskelijat lähtevät kisaamaan kansainvälisesti toukokuun lopussa järjestettäviin EMEA-mestaruuskisoihin, joissa viime vuonna Jamkin opiskelijajoukkue sijoittui Euroopan sarjassa toiseksi.

Lisätietoja

Marjo Turunen

Lehtori, Senior Lecturer
Uudistuvan teollisuuden instituutti, Institute of New Industry
Teknologia, School of Technology
+358404853853

Tommi Franssila

Lehtori, Senior Lecturer
Uudistuvan teollisuuden instituutti, Institute of New Industry
Teknologia, School of Technology
+358405946847