Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti on toiminut jo vuosia kansainvälisellä TKI-kentällä. Digitaalisen kuntoutuksen kehittäminen on instituutin kärki ja läpileikkaava teema tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa.
”Maailmassa on WHO:n arvion mukaan 2,4 miljardia ihmistä, jotka hyötyisivät kuntoutuksesta. Lisäksi väestön vanhetessa määrän ennustetaan kasvavan entisestään. Digitaalista ensisijaisuutta tulisi tarkastella mahdollisena ratkaisuna globaalisti kasvavaan kuntoutusvelkaan”, kertoo Kuntoutusinstituutin kansainvälisten asioiden johtava asiantuntija Kari-Pekka Murtonen.
Digitaalinen kuntoutus on kattotermi, jonka alle kuuluvat esimerkiksi erilaiset etäkuntoutusratkaisut, viestipalvelut sekä robotti- tai tekoälyavusteiset teknologiat, joilla parannetaan kuntoutuspalvelujen saavutettavuutta. Perinteisen kuntoutuksen tapaan myös digitaalisella kuntoutuksella pyritään optimoimaan ihmisen toimintakykyä ja parantamaan osallisuutta ja vuorovaikutusta yhteiskunnassa.
Digitaalinen ensisijaisuus puolestaan tarkoittaa sitä, että näitä välineitä, sovelluksia ja teknologioita hyödynnettäisiin kuntoutuksen prosesseissa ja toimintatavoissa joko ensisijaisesti tai pääasiallisesti.
Global Digital Rehabilitation Summit 2024
Osana kansainvälistä työtä Kuntoutusinstituutti yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestää ensimmäistä kertaa Global Digital Rehabilitation Summitin.
”Tapahtuma on osa laajempaa tavoitettamme edistää uusia kuntoutuksen innovaatioita ja tutkimustietoon perustuvia käytäntöjä maailmanlaajuisesti. Siksi olemme halunneet tuoda yhteen tutkijoita, teknologiakehittäjiä ja kuntoutuksen ja terveydenhuollon ammattilaisia sekä palvelujen käyttäjiä jakamaan näkemyksiään ja edistysaskeliaan digitaalisen kuntoutuksen alalla”, Murtonen taustoittaa.
Hybriditapahtuma järjestetään 7.11.2024 samanaikaisesti livenä kolmessa maassa (Jyväskylä - Suomi, Kigali - Ruanda ja Yogyakarta - Indonesia) sekä verkossa.
Tilaisuudessa alustajina ovat sosiaali- ja terveysministeriön ohjelmajohtaja Päivi Sillanaukee, WHO:n kuntoutuksesta vastaava technical lead Anthony Duttine, maailman fysioterapiajärjestön (World Physiotherapy) presidentti Michel Landry, tarttumattomien tautien osaston johtaja Francois Uwinkindi Ruandan terveysministeriöstä sekä Jamkilta johtava tutkija Katariina Korniloff ja Kari-Pekka Murtonen.
Päivän ohjelmassa on kaksitoista esitystä kansainvälisiltä tutkijoilta ja asiantuntijoilta neljältä mantereelta. Lisäksi osallistujat pääsevät myös tutustumaan digitaalisen kuntoutuksen ratkaisuihin käytännössä Suomessa ja Ruandassa, sekä hahmottelemaan digitaalisen kuntoutuksen tulevaisuuden näkymiä työpajatyöskentelyn kautta.
Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin kautta tapahtuman verkkosivuilta.