uutinen 26.9.2024

BioBoosters kutsuu osaajat yhteen ratkomaan kierrätysravinnelogistiikan pullonkauloja

Jyväskylän ammattikorkeakoulun älymaatalouden innovaatio- ja osaamiskeskittymä yhdessä Kuljetus Tero Liukas Oy:n ja Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n kanssa hakee älykästä logistiikkaratkaisua kierrätysravinteiden kuljetuksiin kansainvälisellä innovaatiokilpailulla.

Sänkipelto ja puita

Biotalouskampuksen kansainvälinen älymaatalouden osaamiskeskittymä isännöi 25.–26.11.2024 LiukasHackathon-innovaatiokilpailua, jossa kehitetään älykästä logistiikan ohjausratkaisua kasvavan biokaasu- ja kierrätyslannoitetuotannon arvoketjun tarpeisiin. Haasteen toimeksiantaja, Kuljetus Tero Liukas Oy, tavoittelee kuljetustoiminnan hallinnoinnin sähköistämistä älykkäällä kokonaisratkaisulla, joka vastaisi sekä tämän päivän tiedonhallinnan pullonkauloihin että lähitulevaisuuden asiakastarpeisiin. Yritys hakee älykästä logistiikan ohjausratkaisua tukemaan sekä kuljettujen kilometrien että toimitettujen ravinteiden optimointia. Kehitettävälle ratkaisulle on näköpiirissä myös laajempi tarve kotimaassa ja kansainvälisesti.

LiukasHackathon tarttuu kierrätysravinteiden logistiikan haasteeseen, jolla on kasvava merkitys jo näköpiirissä olevien biokaasulaitosinvestointien myötä. Biokaasuvisio2030 ennakoi Suomeen 4 terawattitunnin biokaasun tuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä merkitsisi biokaasutuotannon nelinkertaistamista ja lisäisi näin merkittävästi myös kierrätyslannoitteiden tarjontaa sekä logistiikkaa maatilojen ja biokaasulaitosten välillä.

”LiukasHackathon etsii kaivattuja ratkaisuja tehostaa ravinteiden logistiikkaa. Lisäksi on odotettavissa, että Hackathonin myötä löytyy uusia työkaluja myös lannoitteiden täsmälannoitukseen. Näen, että etsittävissä olevalle ratkaisulle on kysyntää myös Suomen ulkopuolella”, kertoo toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynnä Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:stä.

LiukasHackathoniin haetaan ratkaisijatiimejä 27.10.2024 asti Suomesta ja BioBoosters-hankkeen Itämeren alueen verkostoista. Valitut tiimit osallistuvat Hackathoniin, joka huipentuu 25.–26.11.2024 Biotalouskampuksella Saarijärvellä järjestettävään kilpailuun, jonka päätteeksi voittaja tai voittajat valitaan.

”Tarjoamme voittajalle tai voittajille yhteistyötä uuden ratkaisun kehittämisessä ja pilotoinnissa. Haluamme toteuttaa kehityshankkeen vuoden 2025 aikana Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman tuella. Emme ole löytäneet tarvettamme vastaavaa palvelua markkinoilta ja uskomme, että pilotoitavalle ratkaisulle on olemassa kasvavaa kansallista ja kansainvälistä kysyntää”, sanoo toimitusjohtaja Tero Liukas.

Lisätietoa LiukasHackathonin hausta löydät kilpailun verkkosivuilta.

LiukasHackathon on osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun vetämää kansainvälistä Interreg Itämeriohjelman osarahoittamaa BioBoosters -hanketta, joka tuo yhteen yhdeksän biotalouden innovaatioverkostoa Itämeren maista, Suomesta, Ruotsista, Baltian maista, Puolasta ja Saksasta. Hankkeessa järjestetään 18 Hackathonia, jotka tukevat biotalouden yritysten vastuullista liiketoimintaa ja kiertotaloussiirtymää. 

Lisätietoa

Anna Aalto

Projektipäällikkö, Project Manager
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358406402346