uutinen 17.11.2023

Untuvatekstiiliteollisuuden sivuvirroista hyvinvointituotteita hevosille ja koirille

Joutsen Finland Oy:n toimeksiannosta toteutetun JoutsenHackathonin voitti saarijärveläinen käsityöalan yritys Lampaamo. Tuomariston vakuutti idean konkreettisuus, hackathonin aikana tehty taustatyö sekä yritysten toisiaan lähellä olevat arvomaailmat.

JoutsenHackathon kuvituskuva

Joutsen Finland Oy:n toimeksiannosta toteutetun JoutsenHackathonin voitti saarijärveläinen käsityöalan yritys Lampaamo, jonka ideana oli kehittää tuoteperhe ja -merkki koirien sekä hevosten hyvinvointituotteille, joissa käytetään pesemätöntä lampaanvillaa sekä untuvatuoteteollisuuden sivuvirtoja. Tuomariston vakuutti idean konkreettisuus, hackathonin aikana idean eteen tehty taustatyö, sekä yritysten toisiaan lähellä olevat arvomaailmat.

”Kaikissa yrityksissä ja ideoissa on potentiaalia, mutta Lampaamon polku koko hackathonissa oli vakuuttava”, sanoo Joutsen Finland Oy:n Fashion division manager Katja Helen. ”Vaikka idea ei kaikilta osin ratkaisekaan asetettua haastetta, näemme tärkeänä, että yritysten arvomaailmat tukevat toisiaan. Luovuus, innovatiivisuus ja innostuneisuus kantavat eteenpäin, ja siksi haluamme olla Lampaamon mukana tulevaisuudessa.” Erkki Juhonen, Joutsen Finland Oy:n varatoimitusjohtaja jatkaa: ”Minuun teki vaikutuksen Lampaamon toteuttama kysely potentiaalisille asiakkaille, ja alusta välittynyt innostus. Nähtävillä oli myös konkreettinen tuote jo hackathon-päivässä.”

”Tekemäni kyselytutkimus tuotti 162 vastausta, jonka perusteella koira- ja hevosharrastajat olisivat kiinnostuneita eläinten hyvinvointia edistävistä tuotteista. Lopputulemana onkin toivottavasti tuoteperhe yhteistyössä Joutsen Finland Oy:n kanssa”, Lampaamon yrittäjä Annariikka Linna kertoo. ”Olen saanut koko hackathon-prosessista todella paljon uutta, monta kurkistusta laatikon ulkopuolelle. Tämä on kaikkineen ollut huikea oppimispolku.”

Hackathonin tavoitteena oli löytää yksi tai useampi kumppani, jotka pystyisivät vastaanottamaan tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti. Joutsen Finland Oy:n tuotteiden (mm. untuvatakit, untuvapeitot) valmistuksessa Viron ja Suomen tehtailla syntyvät sivuvirrat jakautuvat leikkuujätteeseen (polyamidi, polyesteri), pölyyn sekä roskasta ja sulista muodostuvaan jakeeseen. Tuotannossa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että mahdollisimman iso osa materiaalista hyödynnetään ja jätteen synty pidetään minimissä. Siitä huolimatta hyödyntämättä jäävää sivuvirtaa syntyy leikkuujätteenä yhteensä n. 5 t/v, roskasulkana 4 t/v ja pölynä n. 1,5–2 t/v. Tällä hetkellä materiaali menee muiden hyödyntämistapojen puuttuessa energiajätteeksi ja polttoon.

Kisan loppusuoralla oli kolme yritystä, ja Joutsen Finland Oy haluaa jatkaa yhteistyötä ja keskusteluja kaikkien kanssa. Greenful Groupin ratkaisu perustuu muovi- ja tekstiilijätteen hyödyntämiseen ympäristöystävällisten ja kestävien rakennusmateriaalien valmistuksessa, kun taas Sideflow’n tiimi tarjosi Joutsenelle avaimet käteen -palvelua poistotekstiilien saattamiseksi uudelleenkäyttöön, kierrätykseen tai muun hyödyntämisen piiriin mm. digitaalista markkinapaikkaa hyödyntäen.

JoutsenHackathonin toteutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo osana MYRSKY-hanketta. ”Olen ollut monenlaisissa projekteissa mukana, mutta tämä oli ihan huipputoteutus”, sanoo Erkki Juhonen. ”Organisointi, tiedottaminen ja käytännön järjestelyt ovat olleet erinomaisia.”

#kiertotalous #kierrätysmateriaalit #sivuvirrat #tekstiilijäte #tekstiiliteollisuus #vastuullisuus #kestävyys #jamk #myrsky2023 #react #esr #yritystenmuutoskumppanina #muutoskyvykkyys #vihreäsiirtymä #kestäväkehitys

Lisätietoja:
www.biopaavo.fi

Hanna Lampinen-Vilkkilä, Projektiasiantuntija
Jamk Biotalousinstituutti
[email protected]
p. +358 50 577 0757

Katja Helen, Fashion division manager
Joutsen Finland Oy
[email protected]
p. +358 40 589 8828

Pia Majamäki, Varatoimitusjohtaja
Joutsen Finland Oy
[email protected]
p. +358 400 210 868

Myrsky-hanke - Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa. Tavoitteena on luoda ammattikorkeakoulujen yhteistyönä nopeasti ja helposti haltuun otettavia palveluita yrityksille vihreän siirtymän, muutoskyvykkyyden ja digitalisaation teemoissa.  Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Suomen Yrittäjät. Lue lisää Myrsky-hankkeesta: https://www.jamk.fi/fi/projekti/myrsky

BioPaavo by JAMK on biotalouden yrityskiihdyttämö, jonka tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja globaalisti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisessä biotalouden toimintaympäristössä. BioPaavon keskeisinä tehtävinä ovat biotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uusiin innovaatioihin perustuvan kestävän liiketoiminnan synnyttäminen, uusien teknologioiden ja digitalisaation hyödyntäminen, kykyjen ja osaamisen kehittäminen sekä yritysverkostojen ja ekosysteemien rakentaminen. Lue lisää: www.biopaavo.fi