Digitaalisen turvallisuuden seminaarin aiheet ovat erittäin ajankohtaisia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut kyberturvallisuuden uhkatasoa Suomessa. Suojelupoliisi varoitti suomalaisia organisaatioita kyberuhkista jo pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime keväänä. Kybervakoilun osalta uhkatilanne on kasvanut.
– Seminaari on ensimmäinen Suomen kyberturvallisuuskeskuksen järjestämä tapahtuma sen perustamisen jälkeen maaliskuussa. Olemme saaneet kasaan hienon kokonaisuuden ajankohtaisia puhujia ja aiheita kyberturvallisuuden ja tiedustelun tiimoilta, sanoo kyberosaamiskeskuksen johtaja Mika Karjalainen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Karjalaisen mukaan on tärkeää, että kyberosaamiskeskus pystyy toteuttamaan omaa visiotaan kehittymisestä huippuluokan kansainväliseksi kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutuskeskukseksi.
– Suomen kyberosaamiskeskuksen järjestämien tapahtumien ja muun toiminnan tarkoituksena on vahvistaa Suomen ja Keski-Suomen alueen kyberkyvykkyyttä ja koko maakunnan elinvoimaa, Karjalainen kertoo.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski ja Jyväskylän yliopiston vararehtori Henrik Kunttu ja allekirjoittivat sopimuksen kyberosaamiskeskuksen perustamisesta 30.3.2023.
Seminaarin puhujista löytyy kyberosaamisen asiantuntijoita paitsi Jyväskylän yliopistosta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, mutta myös useista muista organisaatioista niin Suomesta kuin maailmalta.
Venäjän-Ukrainan sota näkyy kansainvälisessä kybertoimintaympäristössä
Kyberturvallisuusosaamisen merkitys on kasvanut, kun Eurooppaan on Venäjän-Ukrainan sodan myötä kohdistunut aiempaa enemmän kyberhyökkäyksiä. Hyökkäysten kohteena on alkuvuonna ollut mm. sairaaloita, valtionvirastoja ja lentokenttiä. Uhka kansallista kriittistä infrastruktuuriamme kohtaan on lisääntynyt.
Venäjällä on pitkä perinne informaatiovaikuttamisessa ja se pyrkii horjuttamaan yleistä luottamusta yhteiskuntaan ja päätöksentekoon. Kohteina ovat kansalaiset, yritykset ja päättäjät. Yksi selkeä tavoite on vaikuttaa länsimaiden haluun jatkaa Ukrainan tukemista taloudellisesti ja sotilaallisesti.
Seminaarin esitelmissä ja keskusteluissa analysoidaan digitaalista turvallisuutta eri näkökulmista. Konferenssissa paneudutaan muun muassa tiedustelutoiminnan historiaan, kybertiedusteluun, kyberrikollisuuteen, kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen, informaatiopuolustukseen ja kansallisen kyberpuolustuksen kehittämiseen.
Kyberosaamiskeskus toivoo yritysten edustajia mukaan toimintaan
Työelämäprofessori Martti Lehto Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnasta toteaa, että Kyberosaamiskeskuksen toiminta on vielä alkutekijöissään, mutta toiminta tulee laajentumaan.
– Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat tehneet yhteistyötä kyberosaamisessa jo pitkään, mutta yksi kyberosaamiskeskuksen tavoitteista on laajentaa yhteistyötä ja osaamista myös korkeakoulujen ulkopuolelle. Tämä seminaari on yksi osoitus siitä, että osaamista ja tietoa viedään myös ulospäin, Lehto kertoo.
Jyväskylän digitaalisen turvallisuuden seminaarin projektikoordinaattorina ja tapahtuman järjestäjänä toimivan Antti Kariluodon mukaan Digitaalisen turvallisuuden seminaariin toivotaan mukaan yritysten edustajia, tutkijoita ja yleisesti kyberturvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä.
– Yritysten kanssa tehtävä yhteistyö auttaa Keski-Suomea kehittymään kyberosaamismaakuntana. Laaja-alainen yhteistyö mahdollistaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun osaamisen kehittymisen ja sen, että päästään käsiksi uusiin projekteihin. Yritykset taas saavat uusia henkilöstöresursseja ja osaamista toiminnan kehittämiseen, Kariluoto summaa Kyberosaamiskeskuksen tavoitteita.
Jyväskylän digitaalisen turvallisuuden seminaari järjestetään 1.–2.6. Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa Seminaarinmäen S-rakennuksessa. Tilaisuus on avoin ja maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.
Lisätietoja
Yksikönjohtaja Mika Karjalainen
Suomen kyberosaamiskeskuksen johtaja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
+358 (0) 40 574 8012
[email protected]
Työelämäprofessori Martti Lehto
Jyväskylän yliopisto
+358 (0) 40 024 8080
[email protected]