Julisteet on koonnut Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesin tutkija, FT Maria Rantala. Rantala analysoi väitöskirjassaan 710 liikuntakampanjajulistetta vuosilta 1941–2010.
”Upea juttu, että väitöskirja elää yli neljä vuotta valmistumisen jälkeen. Halusin esitellä mahdollisimman monipuolisesti suomalaisen liikuntakampanjoinnin historiaa ja nostaa esiin kiinnostavia teemoja. Toivottavasti julisteet herättävät ajatuksia ja saavat ihmiset miettimän omaa suhdettaan liikuntaan ja liikkumiseen.”
Peili historiaan ja arvoihin
Maria Rantala sanoo, että historian tutkijalle visuaalinen aineisto, kuten julisteet, ovat peili menneeseen ja kunkin aikakauden arvoihin; mitä haluttiin esittää ja toisaalta, mitä siivottiin pois liikuntaviestinnästä.
”Julisteessa ei ole mitään sattumalta. Asia on kiteytettävä niin, että se avautuu yhdellä katsomisella ja jää mieleen. Somen meemejä voi verrata julisteisiin. Ihan mahdollista, että osuvimmat meemit jäävät elämään, ja ne muistetaan vielä vuosien päästä”, Rantala arvioi.
Hän uskoo, että parhaimmillaan kampanjoinnilla pystytään muokkaamaan ihmisten mielikuvia, ajattelua, toimintatapoja ja käyttäytymistä. Tästä on näyttöä esimerkiksi tupakka- ja aids-valistuksesta.
Julisteissa liikkuu iloinen ihminen
Rantalan mukaan suomalainen liikuntakampanjointi on ennalta-arvattavaa, vastaanottajalle ei jätetä paljoa pureksittavaa.
”Liikuntakampanjoissa on perinteisesti näytetty liikkuva ihminen liikkumassa. Liikkumista on perusteltu pääosin terveydellä, reippaudella, ilolla, kunnolla ja kunnollisuudella. Suomessa on organisoitu tuhansia erilaisia kampanjoita, mutta niiden sisältöjä ei kaikessa tohinassa ole pysähdytty juurikaan miettimään. Liikuntaviestintää voisi uudistaa reippaasti”, Rantala pohtii.
Uutena tutkimuskohteena ihannekansalainen
Tällä hetkellä Maria Rantala työskentelee Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa. Kolmen tutkijan ryhmä selvittää ihannekansalaisuutta erilaisissa valitusmateriaaleissa Suomessa, Saksassa ja Venäjällä sadan viime vuoden aikana.
Rantalan tontilla on Suomi, ja hän analysoi esimerkiksi tupakka-, ravitsemus-, alkoholi-, ehkäisy-, liikenne- ja työturvallisuusvalistusta. Liikunta asemoituu kiinnostavasti myös tässä kokonaisuudessa, ja tutkimuksesta tullaan varmasti kuulemaan lisää, kun se valmistuu.