uutinen 5.4.2023

Kiertotalouden osaaminen tiivistyy Jyväskylässä – arvoaineet talteen teollisuuden sivuvirroista ja biomassasta

Jyväskylään on perustettu uusi kiertotalouden osaamiskeskittymä, jossa on mukana useita tutkimus- ja kehittämistoimintaan erikoistuneita organisaatioita sekä kiertotalouteen vahvasti panostavia yrityksiä. Yliopistovetoinen verkosto vastaa kasvavaan tarpeeseen löytää muun muassa vihreän siirtymän edellyttämiä kiertotalousratkaisuja.

Kiertotalouden osaamiskeskittymä on alan yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita kokoava verkosto, joka yhdistää korkeatasoisen tutkimuksen sekä yritysten liiketoimintaan ja tuotekehitykseen liittyvät tarpeet. Osaamiskeskittymän painopisteiksi on valittu kriittiset raaka-aineet, biomassat ja puhdas vesi.  

Mukana ovat verkostoa koordinoivan Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen lisäksi Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä yrityksistä Alva-yhtiöt Oy, Neova Oy ja Weeefiner Oy.

Kiertotalousosaamista muuttuvan maailman tarpeisiin

Vihreä siirtymä ja kestävyysmurros ovat yhteiskunnallisesti puhuttavia aiheita alalla kuin alalla. ”Maailma ympärillämme muuttuu. Kun siirrytään fossiilikeskeisestä taloudesta raaka-ainekeskeiseen, resurssit jakautuvat entistä pienemmälle joukolle valtioita. Se ohjaa toimijoita panostamaan vahvasti raaka-aineiden talteenottoon. Kiertotalouden osaamiskeskittymä on perustettu vastaamaan näihin muuttuvan maailman tarpeisiin”, osaamiskeskittymän johtaja, analyyttisen kemian ja kiertotalouden professori Ari Väisänen sanoo.

"Kiertotalouden osaajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa eri aloilla yhä enemmän", sanoo Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen. "Haluamme tässä osaajien verkostossa edistää aktiivisesti uusien innovaatioiden jalkautumista käytäntöön. Välineinä tähän ovat esimerkiksi biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon hackathonit sekä monipuoliset testaus- ja tuotekehityslaboratoriomme, sekä koko Biotalouskampus koulutilaympäristöineen. Uuden tiedon soveltajina voivat toimia meiltä valmistuvat bio- ja kiertotalouden asiantuntijat, agrologit sekä energia- ja ympäristötekniikan insinöörit."

Tähtäimessä korkean jalostusasteen lopputuotteet

Osaamiskeskittymän missiona on edistää kiertotaloutta ottamalla talteen kriittisiä ja muita arvokkaita aineita sivuvirroista ja biomassoista sekä tuottaa korkean jalostusasteen tuotteita. Esimerkkejä tästä ovat metallien talteenotto sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (SER), haitta-aineiden poisto jätevedestä ja arvoaineiden tunnistaminen ja talteenotto biomassasta. Osaamiskeskittymän organisaatioilla on vahvaa osaamista kiertotalouden ratkaisuissa, mikä mahdollistaa uusien arvoketjujen luomisen teollisuuden sivu- ja jätevirroista aina korkean jalostusasteen lopputuotteisiin saakka.

”Suomi ei voi kilpailla määrällä, joten täytyy kilpailla laadulla. Oli kyse sitten metsäteollisuudesta, metallinjalostuksesta tai kiertotalouden tuotteista, tavoitteena tulisi olla mahdollisimman korkea jalostusaste”, Ari Väisänen huomauttaa.

Osaamiskeskittymässä luodaan uutta osaamista ja uusia toimintamalleja innovaatioiden testaamiseksi, pilotoimiseksi ja skaalaamiseksi sekä luodaan Suomeen miljardiluokan TKI-ekosysteemi kemian kiertotalouden alalle.

Osaamiskeskittymään osallistuvien yritys- ja tutkimuskumppaneiden erityisosaamiset täydentävät toistensa osaamista. Jyväskylän yliopiston vahvuutena osaamiskeskittymässä on kansainvälisesti korkeatasoinen kemian perustutkimus ja analyyttisen kemian osaaminen.

Lisätietoja:

Kiertotalouden osaamiskeskittymän johtaja, professori Ari Väisänen, ari.o.vaisanen(at)jyu.fi, 040 8053719

Tutkimuskoordinaattori Outi Pakarinen, outi.m.pakarinen(at)jyu.fi, 050 479 7684

Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen, minna.lappalainen(at)jamk.fi, p. 040 630 0384

Kiertotalouden osaamiskeskittymän verkkosivut: https://www.jyu.fi/science/fi/kiertotalouden-osaamiskeskittyma