Jyväskylän ammattikorkeakoulun biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon kansainväliset innovaatiokilpailut, hackathonit etenivät keskiviikkona 16.2.2022 kickoff-vaiheeseen. KemiraHackathonin tavoitteena on löytää digitalisaatiosta ja alustataloudesta ratkaisuja, jotka edesauttavat kemianteollisuutta hallinnoimaan biopohjaisten ja uusiutuvien raaka-aineiden toimitusketjuja. ValtraHackathonissa puolestaan haetaan kumppaneita kehittämään ohjelmistoja, jotka pohjautuvat Valtran traktoreiden ja työkoneiden tuottamaan dataan. Kumppanina hackathoneissa on KasvuOpen.
KemiraHackathonin haasteeseen oli saatu jo ennakkoon yli kymmenen ehdotusta, joista jatkoon oli valittu neljä. Osallistujia on Suomen lisäksi Virosta. ”Erityisen ilahduttavaa on, että mukana on myös opiskelijatiimejä Jyväskylän yliopiston Startup Labista. Opiskelijoiden muodostamat tiimit tuovat oman tuoreen näkemyksensä ja ideansa haasteen ratkaisemiseen”, sanoo johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki Jamkin biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavosta.
Kickoffissa Kemiran edustajat tarkensivat haastetta: uusista teknologioista, digitalisaatiosta ja biopohjaisista materiaaleista löytyy mielenkiintoisia ratkaisuja tulevaisuuden kestävään kemianteollisuuteen. Tiimit esittelivät alustavat ideansa ja saivat palautetta jatkokehittämiseen.
”Jatkoon valitut tiimit löysivät hyviä lähestymistapoja, joiden avulla vihreän siirtymän haasteita voidaan hoitaa kestävillä tavoilla, niin teknologian kuin ansaintalogiikan näkökulmasta tarkasteltuna. Tulemme mielenkiinnolla seuraamaan, miten tiimit tulevat kehittämään ratkaisujaan ennen kaikkea kriittisen product/market fitin löytämiseksi. Olemme varmoja, että kolmen viikon päästä järjestettävässä hackathon tapahtumassa meillä on neljä erinomaista esitystä ratkaisuna haasteeseemme”, toteaa Jani Saarinen Kemiran R&D:stä.
KemiraHackathon huipentuu 9.-10.3.2022, jolloin tiimit pääsevät vielä hiomaan ideoitaan, verkostoitumaan ja saamaan asiantuntijoiden sparrausta ehdotuksiinsa ja niiden esittelyyn.
ValtraHackathonin kickoff oli kaikille avoin tilaisuus, johon osallistui tiimejä ja aiheesta kiinnostuneita eri puolilta Eurooppaa: Suomen lisäksi Virosta, Ruotsista, Saksasta, Ranskasta, Hollannista ja Liettuasta.
Kickoffissa Valtran Mikko Lehikoinen (Vice President, Marketing) taustoitti haastetta. Hän pitää hackathonia erinomaisena ja innostavana tapana kehittää yhteistyössä uusia ratkaisuja, ja tunnistaa yhteistyökumppaneita, myös muilta aloilta.
Osallistujilla oli tilaisuus tehdä Valtran hackathon-tiimille tiukkoja kysymyksiä, ja he käyttivätkin tilaisuuden hyväkseen. Keskustelussa selvisi, että ratkaisuja voi etsiä ja ehdottaa niin globaalisti kuin maakohtaisesti. Järjestelmien ja sovellusten käyttöliittymien testaus kiinnosti, samoin käytänteet ja menetelmät asiakaspalautteen keräämiseen ja hyödyntämiseen. Myös Valtra-traktoreiden käyttö muussa kuin maatilaympäristössä herätti kiinnostusta. Valtran emoyhtiö AGCO on globaali toimija, jonka markkinaosuus traktoreiden osalta on Euroopassa suuri, esimerkiksi Valtra on markkinaykkönen Pohjoismaissa ja Baltiassa. Datan arvo kasvaa jatkuvasti, ja sen hyödyntäminen tuo myös uudenlaista liiketoimintaa. Valtran asiakasportaalia kehitetään siten, että sen kautta voidaan tarjota asiakkaille uusia sovelluksia hyödynnettäväksi. Tämä mahdollisuus on tarjolla myös hackathonissa menestyville.
”Odotamme hackathonin tuloksena konkreettisia ideoita esimerkiksi sovelluksista, uusista palveluista tai datan visualisoinnista, jotka auttavat ratkaisemaan maanviljelijän haasteita. Olemme sitoutuneita viemään hyvät ideat ripeälläkin aikataululla eteenpäin ja asiakkaiden käytettäviksi”, kommentoi Mikko Lehikoinen.
Nyt onkin lupa odottaa innovatiivisia ehdotuksia ja ideoita hackathonin huipennukseen, joka on 22.-23.3.2022. Jatkoon valitut tiimit saavat Valtralta käyttöönsä esimerkkidataa ideansa tarkempaan testaamiseen ja työstämiseen, sekä asiantuntijat sparraamaan ja tukemaan idean jalostamisessa.
Sekä Valtra- että KemiraHackathonien tuloksina tullaan toivottavasti näkemään sellaisia ratkaisuja, jotka johtavat konkreettiseen yhteistyöhön ja kumppanuuteen. Molemmat toimeksiantajat kertoivat, että tavoitteena on päästä pilotoimaan parhaat ratkaisut hackathonissa menestyneiden tiimien kanssa.
Biotalouden yrityskiihdyttämö -hankkeen toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sen rahoittaa Keski-Suomen liitto EU:n aluekehitysrahaston tuella.