Helmikuussa Jamkissa käynnistyi Kyberpoikkeamanhallinnan prosessit ja toimintaohjeet elintarviketuotannossa ja -jakelussa -hanke. Päätavoitteena on analysoida kyberpoikkeamatilanteissa tarvittavia prosesseja ja tuottaa prosesseissa tarvittavia toimintaohjeita elintarviketuotannon ja -jakelun arvoketjun yrityksille. Täten voidaan varmistaa yhteiskunnan kannalta kriittisen elintarvikeketjun jatkuvuutta ja huoltovarmuutta myös kyberturvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.
”Toimintaohjeiden kehittämisessä tulee huomioida elintarvikearvoketjun eri osien eroavaisuudet. Kyberpoikkeamienhallinta näyttäytyy hyvin eri tavalla alkutuotannon toimijalle kuin isolle elintarviketeollisuuden tai kaupan alan yritykselle. Toisaalta keskinäisriippuvuuksia on eri toimijoiden välillä paljon”, toteaa projektipäällikkö Elina Suni.
Hankkeen tuloksilla parannetaan digitalisoituvan maatalouden sekä sen tuotteita jalostavan elintarviketeollisuuden riskienhallintaa ja osaltaan mahdollistetaan maataloustuotannon kannattavuuden ja kilpailukyvyn kehittymistä. Hankkeen avulla turvataan kansallista varautumista kyberhäiriöihin ja elintarviketuotannon huoltovarmuutta.
”Hankkeessa syntyvät toimintaohjeet tulevat avoimesti kaikkien saataville. Toimintaohjeita tullaan hyödyntämään myös toimialan kyberturvallisuusharjoituksissa, joille luodaan valmiuksia Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja arvoketjun kansallisten toimijoiden kesken alkaneessa yhteisessä kyberturvallisuuden kehittämishankkeessa, nimeltään Elintarvikeketjun kyberturvallisuus”, kertoo Suni.
Yhteistyötä tehdään Biotalousinstituutin sekä alan yritysten ja viranomaisten kanssa. Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö ja sen toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun IT-Instituutin Kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus JYVSECTEC.