uutinen 19.4.2021

Uusi koetehdas valmistaa puupohjaista tekstiilikuitua – JAMKin opiskelijat mukana testaamassa teknologiaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti ja Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ovat aloittaneet yhteistyön, jossa JAMKin agrologiopiskelijat avustavat puupohjaisen tekstiilikuidun koeajoissa Äänekoskella sijaitsevassa koetehtaassa. Koetehdas on Metsä Springin ja japanilaisen ITOCHU Corporationin yhteishanke.

Uusi koetehdas valmistaa puupohjaista tekstiilikuitua – JAMKin opiskelijat mukana testaamassa teknologiaa.png

Tekstiilikuituja tuotetaan maailmassa vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia, ja maailmalla on valtava kysyntä kestävästi tuotetulle tekstiilikuidulle. Öljypohjaisten kuitumateriaalien ja puuvillakuidun rinnalle tarvitaan ympäristöä vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja. Tähän Metsä Group kehittää omaa ratkaisuvaihtoehtoaan.

Metsä Groupin suomalaisesta havusellusta valmistettu Kuura-tekstiilikuitu soveltuu muun muassa langan valmistukseen sellaisenaan, ja sillä voi korvata puuvillaa tai öljypohjaisia tekokuituja. Kyse on merkittävästä uudesta avauksesta, jonka kysynnän ja kasvupotentiaalin arvioidaan olevan globaalisti merkittävä.

Kuura-tekstiilikuitua valmistetaan Äänekoskella Metsä Springin ja ITOCHU Corporationin yhdessä omistamassa koetehtaassa, jonka noin kahden vuoden mittainen testausvaihe alkoi vuoden 2020 lopulla. Tehtaan koeajoihin on saatu apua myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoilta.

– Koetehdas kaipaa innostunutta, vastuuntuntoista ja aikaansaavaa apua tekstiilikuidun koeajoihin. Tähän Biotalousinstituutti on paikallinen, osaava ja joustava ratkaisu. Yhteistyö on lähtenyt erinomaisesti käyntiin, toteaa Metsä Springin ja Itochun yhteisyrityksen MI Demon toimitusjohtaja Kari Ala-Kaila.

Kuva poistettu.

Koeajoihin osallistuvat agrologiopiskelijat valittiin hakemusten ja haastatteluiden perusteella.

– Kiinnostuin paikasta, sillä olen kiinnostunut puuaineksen jatkojalostuksesta ja halusin nähdä, mitä se käytännössä voi tarkoittaa. Lisäksi minua kiinnosti mahdollisuus hankkia hieman erilaista työkokemusta maatilatöiden lisäksi, kertoo agrologiopiskelija Kati Merruntaus.

– On ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan, miten sellusta monen mutkan kautta syntyy valmista tekstiilikuitua. Työhön myös todella pääsee käytännössä osallistumaan. On käynyt selväksi, että kyseessä on koetehdas, hommassa ollaan uuden äärellä ja jokaisen päivän kulku on yllätys, mutta samalla mahdollisuus kehitykseen.

– Yhteistyö Metsä Groupin kanssa avaa opiskelijoillemme erinomaisen mahdollisuuden päästä käytännössä näkemään ja kokemaan, mitä uuden teollisen biokiertotaloustuotteen kehitys vaatii. Samalla he saavat arvokasta oppia biopohjaisen tekstiilikuidun tuotannosta, mille on varmasti kysyntää tulevaisuuden työmarkkinoilla, iloitsee Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen.

JAMKin agrologiopiskelijat ovat työsuhteessa Metsä Groupiin ja saavat työkokemuksen lisäksi opintopisteitä koetehtaalla tekemistään työtunneista.

Lisätietoja:
Minna Lappalainen, johtaja, Biotalousinstituutti
p. 040 630 0384
[email protected]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kari Ala-Kaila, toimitusjohtaja
p. 050 5989 303
[email protected]
MI Demo Oy