uutinen 23.3.2021

Punamullasta sinisoijaan – viisi joukkuetta mukana esittämässä ratkaisuaan puun ekologiseen pintakäsittelyyn

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo toteuttaa yhteistyössä Kasvu Openin kanssa Siparila Oy:lle innovaatiokilpailun – SiparilaHackin, jolla haetaan ekologisesti kestäviä ratkaisuja puun teolliseen pintakäsittelyyn. Nyt haaste on edennyt siihen vaiheeseen, että kilpailun jatkoon valitut joukkueet ovat selvillä.

Punamullasta sinisoijaan – viisi joukkuetta mukana esittämässä ratkaisuaan puun ekologiseen pintakäsittelyyn.png

SiparilaHack on järjestyksessään toinen BioPaavon hackathonien sarjassa. Hackathonien tarkoitus on yhdistää eri toimialojen osaaminen ja toimintatavat ja synnyttää uusia ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpiä ratkaisuja. SiparilaHack haastaa osallistujat hakemaan ekologisia ratkaisuja puun pintakäsittelyyn.

– Siparilan innovaatiohaaste poikkeaa BioPaavon edellisestä Turvehackathonista ratkaisevasti. Turpeelle on haettu korvaavia raaka-aineita jo vuosia ja sen ympärillä on tehty runsaasti tutkimus- ja kehitystyötä. Ympäristöystävällisistä puun pintakäsittelymenetelmistä on kyllä puhuttu vuosikausia, mutta valmiita ratkaisuja on tarjolla niukasti. Nyt meillä on mahdollista yhdistää kehittäjät ja viedä kestävä, teollinen puunkäsittely aivan uudelle tasolle, toteaa projektipäällikkö Merja Rehn Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Viidestä hackathoniin mukaan ilmoittautuneesta joukkueesta kaikki pääsevät esittelemään oman ehdotuksensa kick off -tilaisuuteen torstaina 25.3.2021. Mukana on Itä-Suomen yliopiston Puumateriaalitieteen tutkimusryhmä ratkaisullaan, joka liittyy metsäteollisuuden sivuvirtoihin. Itä-Suomen yliopistolta tulee myös toinen joukkue, Best from the Nature (BFTN), biomateriaalitekniikan professori Reijo Lappalaisen johdolla. Ratkaisussa on eroteltu biomassoista luonnollinen pintakäsittelyaine.

Kolmas joukkue haastaa punamullan sinisoijalla eli ratkaisulla, joka korvaa puun öljypohjaisia pintakäsittelyaineita uusiutuvilla bioraaka-aineilla. Tiimiin kuuluvat Natural Indigo Finland Oy, Brightplus Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä tutkijatohtori Anja Primetta yhteistyössä BioColour-hankkeen kanssa.

Ekopine Oy lähtee kilpailuun mäntyöljyyn perustuvalla pintakäsittelyratkaisullaan. Puu voidaan suojata puun omilla aineilla, eikä suojauksessa tarvita esimerkiksi raskasmetalleja tai fossiilisia liuottimia.

Virtasen Maalitehdas tarjoaa Siparilalle jo olemassa olevia tuotteitaan, mutta on halukas myös kehittämään uusia pintakäsittelymenetelmiä.

SiparilaHack-haaste on osoittanut, että puun pintakäsittelyn ympäristöystävällisestä ratkaisusta on puhuttu vuosikymmeniä, mutta itse ratkaisuja on edelleen niukasti tarjolla, erityisesti teollisen puun pintakäsittelyn puolella.

– Kestävillä pintakäsittelyratkaisuilla on kasvavaa kysyntää erityisesti Keski-Euroopassa. Olemme tällä innovaatiohaasteella hakeneet aivan uusia ratkaisuja, jotka voisivat olla myös jotakin muuta kuin perinteisesti pensselillä levitettäviä pintakäsittelyaineita. Kaikkien hackathoniin osallistuvien tiimien ideoissa on potentiaalia. Osa ehdotuksista on valmiimpia, osa vaatii enemmän jatkotyöstämistä, toteaa Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka.

SiparilaHack -huipentuu keskiviikkona 14. huhtikuuta, jolloin joukkueet osallistuvat varsinaiseen hackathonpäivään.

Lue lisää SiparilaHackista BioPaavon nettisivuilla.

Lisätietoja:
Merja Rehn, projektipäällikkö, JAMK Biotalousinstituutti
[email protected]
p. 050 518 9766

Olli Prättälä, myyntijohtaja, Siparila Oy
[email protected]
p. 044 333 4617