Vuoden alussa toimintansa aloittanut Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti vastaa muuttuviin yhteiskunnan tarpeisiin uudistamalla kuntoutusta ja tuottamalla kuntoutusosaamista koulutuksen sekä tutkimuksen ja kehittämisen kautta. Kuntoutusinstituutin johtaja Mirja Immonen nimeää kuntoutuksen suurimmaksi haasteeksi kuntoutuspalvelujen oikea-aikaisen saatavuuden.
– Menetelmiä tulee kehittää niin, että digitaaliset ratkaisut tukevat yksilön työ- ja toimintakykyä arjessa. Myös sote-uudistuksessa ja sosiaali- ja terveysministeriön työkykyohjelmassa on tunnistettu kuntoutusosaamisen ja -palvelujen kehittämisen yhteiskunnallinen merkitys. Tulevaisuuteen suuntaava monialainen tutkimustoiminta ja kehittämisprojektit ovatkin Kuntoutusinstituutin toiminnan keskiössä, painottaa Immonen.
Kuntoutusinstituutin toiminnassa huomioidaan kaikki ikäluokat ja panostetaan vahvasti ennaltaehkäisevään ja varhaisen vaiheen kuntoutukseen.
– Kehitämme innovatiivisia ratkaisuja, jotta suomalaiset voisivat elää tulevaisuudessakin mahdollisimman toimintakykyistä elämää. Meidän kaikkien näkökulmasta on tärkeää edistää ja tukea eheää työuraa. Yksi instituuttimme moniammatillisista asiantuntijaryhmistä keskittyy työhyvinvointiin ja työkykykuntoutumiseen. Tärkeänä toiminnan teemana on myös aktiivinen elämäntapa ja liikunta kuntoutumisen menetelmänä, siinä pääpaino on ennaltaehkäisevässä ja omakuntoutuksessa.
Kuntoutusinstituutin toimitilat sijaitsevat Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella, jonne kehittyy moderni tutkimus-, kehittämis- ja oppimisympäristö.
– Tilasta löytyy kuntoutuksen digitalisaatioon liittyvää teknologiaa, kuten etä- ja simulaatiokuntoutuksen opetus- ja tutkimuslaitteistoa. Digitalisaatio uudistaa asiakas- ja palveluohjausta ja tuo kuntoutukseen ja kuntoutumiseen täysin uusia mahdollisuuksia, kertoo Immonen.
– Meillä on käytössä mm. etäkuntoutuksen monipuolinen digitaalinen laitteisto, pelillisyyttä kuntoutukseen tuova Rehabwall -kuntoutusseinä, Mototiles -paineantureita sisältävät liikuntalaatat taitojen, tasapainon ja askelluksen harjoittamiseen, sekä Te3 -moderni jumppakemppi, jonka digitaalisen teknologian avulla voidaan mitata ja arvioida kehon eri liikkeitä, Immonen jatkaa.
Lisäksi tilasta löytyy monipuolista teknologiaa erilaisten kehon toimintojen, palautumisen ja harjoituskuorman mittaamiseen, jonka kautta voidaan arvioida ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja keinoja sen tukemiseen.
Kuntoutusinstituutin virtuaaliavajaisia vietetään pe 23.4.2021 klo 10-12. Tervetuloa mukaan kuulemaan Kuntoutusinstituutin toiminnasta ja tutustumaan käytössä oleviin tiloihin ja laitteisiin virtuaalisesti. Avajaisten ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tapahtumasivulta:
Kuntoutusinstituutin virtuaaliavajaiset
Lisätietoja:
Mirja Immonen, johtaja, Kuntoutusinstituutti
p. 040 547 8949
[email protected]
Jyväskylän ammattikorkeakoulu