uutinen 15.4.2021

Ekologisesti kestävää lisäarvoa suomalaisista pelloista: Korvaako sinisoija tulevaisuudessa punamullan?

Kestävillä puun pintakäsittelyratkaisuilla on kysyntää erityisesti Keski-Euroopassa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo ja Kasvu Open toteuttivat Siparila Oy:lle innovaatiokilpailun – SiparilaHackin, jolla haettiin ekologisesti kestäviä ratkaisuja puun teolliseen pintakäsittelyyn.

Ekologisesti kestävää lisäarvoa suomalaisista pelloista: Korvaako sinisoija tulevaisuudessa punamullan?.png

Voittajaksi haasteessa selviytyi Team Sinisoija ideallaan kestävän kehityksen mukaisesta puupinnoitteesta. Team Sinisoijaan kuuluvat Natural Indigo Finland Oy, Brightplus Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä tutkijatohtori Anja Primetta yhteistyössä BioColour-hankkeen kanssa.

– Kestävillä pintakäsittelyratkaisuilla on kasvavaa kysyntää erityisesti Keski-Euroopassa. Olemme tällä innovaatiohaasteella hakeneet aivan uusia ratkaisuja, jotka voisivat olla myös jotakin muuta kuin perinteisesti pensselillä levitettäviä pintakäsittelyaineita. Lisäksi hackathon toi yhteen osaajia ja tahoja, joiden kanssa on hyvä tehdä jatkossa yhteistyötä, toteaa Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka.

Ekologinen pinnoite sisältää mm. väriuutetta morsingosta ja eri raaka-aineita Suomessa valmistettavan soijaöljyn tuotannon sivuvirroista. Nimestään huolimatta pinnoitteen väri voi olla mikä vain. Morsingon kasvatus voisi saada Suomessa lisävauhtia, mikäli sitä hyödynnetään laajamittaisesti puuteollisuudessa pinnoitteen raaka-aineena.

– Voittajatiimin ehdotus oli esimerkiksi uutuusarvoltaan lähinnä sitä mitä haettiin, ja siellä takana oleva tarina: Suomi on maailman paras paikka tuottaa luonnonvärejä, hyödyntäen ainutlaatuista Suomen luontoa ja tuottaen lisäarvoa suomalaisista pelloista myös kansainvälisesti, kiittelee Siparilan myyntijohtaja Olli Prättälä.

Best from the Nature –tiimi tuli toiseksi; heidän ideassaan on paljon potentiaalia esimerkiksi terassipintojen käsittelyyn. Tiimin vahvuutena pidettiin mm. sitä, että ratkaisussa voisi hyödyntää Siparilan oman tuotannon sivuvirtoja. Itä-Suomen yliopistoa edustavaa tiimiä vetää biomateriaalitekniikan professori Reijo Lappalainen.

– Ekologisesti fiksut ja taloudellisesti kannattavat ratkaisut ovat juuri sellaisia, joita BioPaavon hackathoneissa haetaan, sanoo projektipäällikkö Merja Rehn.

– Kaiken kaikkiaan tässä innovaatiokilpailussa oli mielenkiintoisia ratkaisuehdotuksia ympäristöystävälliseen puun teolliseen pintakäsittelyyn. Suomalainen puurakentaminen nousee aivan uudelle tasolle, kun saamme mukaan ekologisen pintakäsittelyn. Tätä on nyt hyvä lähteä viemään eteenpäin laajalla yhteistyöllä, toteaa Rehn.

Lisätietoja:
Merja Rehn, projektipäällikkö, JAMK Biotalousinstituutti
[email protected]
p. 050 518 9766

Juha Sojakka, toimitusjohtaja, Siparila Oy
[email protected]
p. 044 333 4610

Olli Prättälä, myyntijohtaja, Siparila Oy
[email protected]
p. 044 333 4617