Lähiopetuksen keskeyttäminen ja siirtyminen verkko-opetukseen on JAMKissa sujunut mallikkaasti. Suurelle osalle JAMKin opettajista verkko-opetus onkin ollut olennainen osa työtä jo kauan. JAMKilla on tarjolla useita tutkinto-ohjelmia, jotka ovat jo valmiiksi kokonaan verkossa opiskeltavia kokonaisuuksia.
– JAMKin opettajilla on varsin hyvä valmiudet verkko-opettamiseen. Opettajien valmennusta on järjestetty jatkuvasti ja verkkopedagogiikan asiantuntijat toimivat ohjauksen tukena, kertoo JAMKin koulutuksen kehittämispäällikkö Hannu Ikonen.
Ammattikorkeakoulujen koulutusjohtajien verkoston puheenjohtajana toimiva Ikonen arvelee, että verkko-opetukseen siirtyminen on sujunut ammattikorkeakouluissa hyvin kautta linjan, kun otetaan olosuhteet huomioon.
– Vaikka ammattikorkeakouluissa itsenäistä opiskelua ja verkko-opintoja on tehty jo kauan, on koko koulutuksen siirtäminen etäopinnoiksi ollut lyhyessä ajassa melkoinen urakka.
Koronaviruksen myötä ammattikorkeakoulujen yhteistyötä on tiivistetty entisestään. Tilannetta myös seurataan jatkuvasti.
– Ammattikorkeakoulujen koulutuksesta vastaavat vararehtorit ja digipedagogiikan asiantuntijat tapaavat nyt viikottain varmistaakseen eri puolilla toimivien yksiköiden digi-opetuksen sujuvuutta, Ikonen kertoo.
JAMKissa verkkopedagogiikan suunnittelijat auttavat päivittäin erilaisten järjestelmien käyttöönotossa, hyvissä käytännöissä ja oppimateriaalien suunnittelussa ja toteutuksessa.
– Opettajille, muulle henkilökunnalle sekä opiskelijoille tarjotaan arkiaamuisin verkossa etäohjausta. Verkkopedagogiikan suunnittelijalta voi kysyä mitä vain etäopetukseen tai -työskentelyyn liittyen. Opettajien tukena etäopetuksen suunnittelussa toimivat myös pedagentit eli opettajakollegat, jotka oman työnsä ohella antavat pedagogista ohjausta yksiköissä, kertoo verkkopedagogiikan suunnittelija Mari Varonen.
Esimerkiksi videomuotoiset oppimateriaalit kuuluvat nykyään opettajan perustyökalupakkiin. JAMKissa avattiin noin vuosi sitten Digikeskus, joka tarjoaa opettajille tilat, laitteet ja tuen videomateriaalien tuottamiseen. Digikeskuksen ovet ovatkin käyneet viimeisen vuoden aikana tiheään.
– Digikeskuksen studiot ovat olleet ahkerassa käytössä. Ja hyvä niin, sillä keskuksessa kerrytetty osaaminen sekä tuotettu materiaali ovat nyt kullanarvoisia, arvelee Varonen.
Lue myös:
Arene ry: Ammattikorkeakoulujen siirtyminen etäopintoihin onnistunut erinomaisesti
Lisätietoja:
Hannu Ikonen, koulutuksen kehittämispäällikkö
[email protected]
p. +358405283762
Mari Varonen, verkkopedagogiikan suunnittelija
[email protected]
p. +358407735285
Jyväskylän ammattikorkeakoulu